URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Martie 2019, 14:00

În Bihor s-a deschis sezonul turismului de aventură! Vadu Crișului și Șuncuiuș, atracții pentru pasionații de turism outdoor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Imediat ce soarele a început să facă zilele mai plăcute, organizatorii de activități de aventură din Bihor au dat startul turelor de via ferrata. Prima din acest an, organizată de Aventura Trekking, a pornit, sâmbătă, din comuna Vadu Crișului.

7 turiști veniți din Satu Mare și Oradea și-au dat întâlnire la Pensiunea Roua Munților din localitate, unde au fost întâmpinați de gazde și de primarul comunei Dorel Cosma cu un mic dejun tradițional copios, din care nu au lipsit șunca și slănina afumată, brânza, zacusca, ceapa, cârnații de casă, jumările de porc, pâinea proaspătă coaptă pe vatră unsă cu untură de porc, ceapa și pălinca.

”Datorită ospitalității localnicilor, a diversității de activități outdoor și indoor, a obiectivelor turistice din apropiere, precum și a cochetelor pensiuni, anul trecut prin Vadul Crișului au trecut peste 50.000 de turiști”, a spus Dorel Cosma, primarul comunei.

La pas spre Peretele Zânelor

După ce s-au delectat cu bunătăţuri, participanții au avut parte de primul instructaj. Pe lângă prezentarea echipamentului și a detaliilor tehnice privind urcarea pe un traseu de via ferrata, turiștii au aflat de la organizator că sunt în aria protejată sit Natura 2000 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului, că trebuie să se comporte respectând principiile tursmului durabil, să nu lase ambalaje și pet-uri nici pe traseul ce urmează să-l facă, dar nici pe potecile din zonă.

Hanna, Cristi, Eugen, Titus, Marc și Dan și-au preluat, apoi, fiecare echipamentul de via ferrata compus din cască de protecție, ham și lonjă cu amortizare, și au atacat traseul Peretele Zânelor. Un traseu cu o dificultate medie, pe o verticală de peste 100 de metri, din care se poate admira spectaculosul Defileu al Crișului Repede din ecodestinația Pădurea Craiului.

Cel mai tânăr participant, Marc Stăniloiu, a spus că după această tură a reușit să-și învingă frica de înălțime și că „peisajul este uluitor, văzut de sus de pe stânci”.  Tatăl lui Marc, Titus Stăniloiu, aflat și el pentru prima dată pe un traseu de via ferrata, a rămas plăcut impresionat atât de curajul copilului, cât și de fascinanta priveliște ce se deschidea sub picioarele lui. Ceilalți aventurieri ajunși în creasta traseului au fotografiat din toate unghiurile frumosul peisaj de început de primăvară.

Aventura continuă și în Șuncuiuș

Bine încălziți atât de soare, cât și în urma efortului fizic, trupa și-a făcut curaj și a plecat spre Șuncuiuș. După o cafea și un pic de odihnă la Pensiunea Gradia au început să urce pe cel mai nou traseu de via ferrata din Bihor, cel din parcul de aventură Montana Land amenajat de clubul de alpinims Cassio Montana. Un traseu mai tehnic, cu câteva traversări ce le-au pus mușchii mâinilor și ai picioarelor la încercare.

Cu atenție și îndrumați de Gabriel Bonaciu, de la Aventura Trekking, părtașii la aventură au mai trăit o experiență inedită. ”A meritat tot efortul, peisajele de aici sunt diferite față de cele de azi dimineață”, a remarcat Hanna, turista din Satu Mare. La rândul său, Eugen Letai, sătmărean și el, a concluzionat că ”traseele acestea de via ferrata, chiar dacă sunt solicitante, pentru că oferă multe satisfacții, aer curat, mișcare și peisaje superbe”, iar Dan Ghiță a definti experienţa ca „ușor de descris și plăcut de făcut, chiar dacă e nevoie să tragi pe alocuri de tine”.

Tura de via ferrata s-a încheiat cu o masă copioasă la pensiunea din apropiere, cu un ceai cald și cu planuri pentru viitoarele activități de aventură.

Următoarea ocazie

Următorul eveniment organizat de Aventura Trekking va avea loc sâmbătă, 16 martie, ocazie cu care se deschide sezonul de speoturism și se vizitează Peștera Vântului, cea mai lungă cavernă din România.

Pentru a putea participa la acest eveniment este nevoie să vă înscrieți trimițând un email la adresa contact@aventuratrekking.ro sau sunând la numărul de telefon 0770.873.455, Gabriel Bonaciu.

Mai multe detalii, aici: Spunem start turelor de speoturism din Bihor!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON