URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?




De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
27 Mai 2018, 17:31

Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO)

Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizatori
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"De ce trebuie să învârtim?". Fetiţa se uită amuzată la licoarea care se învârte pe pereţii de sticlă din paharul înalt până când tatăl ei îi spune să apropie paharul de nas şi să inspire adânc. "E dulce, ca de flori", zice mirată copila, iar bărbatul îi răspunde aprobator. "E parfumul pământului şi al soarelui. E licoarea zeilor", îi explică, domol, ca şi cum i-ar citi dintr-o poveste.

"Bakator", ediţia a doua 

Peste 2.000 de iubitori ai vinurilor de calitate, veniţi nu doar din toate colţurile judeţului, ci şi din Ungaria şi Ucraina, au inspirat parfumurile vinurilor produse în Valea Ierului, au degustat licorile şi mâncăruri pregătite de bucătari aduşi special din restaurante tradiţionale.

S-a întâmplat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Gastronomic şi de Vin "Bakator" organizat, sâmbătă, în parcul Castelului Zichy din Diosig. "Va fi un festival altfel, de calitate", a promis primarul comunei Diosig, Mados Atilla, înainte de eveniment, şi s-a ţinut de cuvânt.

Fiecare participant a primit la intrare câte un pahar de sticlă, în care să poată gusta cele 47 de vinuri aduse de cei 19 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, la care s-au adăugat vinuri aduse de la cele mai renumite crame din Ungaria, Serbia şi chiar Ucraina.

E medicament...

Vedeta a fost, desigur, vinul din strugurii "Bakator", care au dat şi numele festivalului. Un vin aspru, dar foarte parfumat, din struguri cultivaţi pe vremuri pe sute de hectare în Valea Ierului, care au dispărut în vremea comunismului şi au fost readuşi, "acasă", recent, prin grija unor tineri viticultori din Diosig.

Festivalul a fost unul pentru întreaga familie, pe lângă şirurile de mese şi bănci aşezate sub umbra unor copaci seculari organizatorii amenajând şi un loc de distracţie pentru copii de toate vârstele, cu mobilier şi obiecte de joacă din lemn.

La căsuţele pregătite pentru comercianţi a fost coadă permanentă, atât la degustat, cât şi la cumpărat. Pe lângă vinuri roşii, albe sau roze, au venit producători cu pălincă de prune, caise, piersici şi gutui, dar şi gata preparate cu miere. "Asta nu e băutură, e medicament", a explicat proprietara standului, care a adus şi mierea cu care îşi îmbunătăţeşte băutura.

Degustare pe muzică

La festival au venit şi meşteşugari din Debreţin, nelipsiţii brutari cu kurtos kalacs, dar şi o familie de fermieri din Biharkeresztes, care a adus brânzeturi "bio", după cum au ţinut să precizeze, uşor afumate sau frământate, cu verdeţuri, ceapă roşie sau chili.

Cei mai ocupaţi au fost, însă, bucătarii, aduşi special de la un restaurant cu mâncăruri tradiţionale din Ungaria, şi care au pregătit, pe lângă grătare şi mititei, burgeri şi un gulaş cu carne de bivol, cu gust asemănător cărnii de viţei. Cele din urmă au fost preparatele speciale gândite să se asorteze cu vinurile.

Reţeta? Carne de bivol (proaspătă dar şi afumată), legume şi verdeţuri cât cuprinde, ceapă dar şi condimentul special unguresc - ardeiul kapia tocat şi sărat. În ce proporţii se pun? Bucătarul mustăcios a refuzat să dezvăluie secretul. Cert e că a fost bun, dovada fiind faptul că, până la 5 după-amiaza, o oală de 60 litri s-a golit până la ultima picătură, iar cea de a doua "se topise" pe jumătate.

Lângă mâncăruri şi vinuri, organizatorii au adăugat din belşug şi muzică bună. În prima parte a zilei a fost o trupă de muzică folclorică "Tokos" din Cluj, urmată de concertul trupei "Cimbaliband", o formaţie care a cântat piese tradiţionale din Balcani la ţambal, saxofon şi vioară. După-amiaza, de la 18, pe scenă a urcat formaţia de jazz a orădeanului AG Weinberger, iar seara, la ora 20, scena a fost ocupată de trupa de muzică uşoară Honeybeast din Ungaria.

Diplome pentru afaceri

În pauza dintre concerte, primarul comunei, Mados Atilla, avându-l alături de preşedintele executiv al UDMR, Szabó Ödön, au felicitat 8 antreprenori locali care au reuşit să realizeze planuri de afaceri câştigătoare în cadrul Programului POCU, având ca obiectiv sprijinirea categoriilor de populaţie care trăiesc în condiţii la limita subzistenţei, firmele urmând să primească pentru implementare câte 111.000 lei.

La eveniment au fost prezenţi şi dr. Papp Csaba Sándor, consilier al primarului din Debreţin, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, atât Primăria municipiului Debreţin cât şi CJ Bihor fiind parteneri în realizarea evenimentului.

"Faptul că avem parteneri societatea civilă, Consiliul Judeţean, oraşul Debreţin, este o recunoaştere a valorii efortului şi sudorii de zi cu zi a producătorilor locali", a declarat BIHOREANULUI primarul Mados Attila, care a ţinut să precizeze că festivalul are scopul de a valorifica resursele locale. "E o bucurie să avem în localitate producători de care putem să fim mândri. Şi nu numai de viţă de vie şi vin, ci din toate domeniile agricole", a mai spus edilul.

După concertul Honeybeast, seara s-a încheiat cu fotbal, fanii fotbalului fiind invitaţi să urmărească pe un ecran uriaş finala Ligii Campionilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
  • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
  • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
  • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
  • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
  • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
  • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
  • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
  • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
  • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON