URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?





De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
27 Mai 2018, 17:31

Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO)

Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizatori
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"De ce trebuie să învârtim?". Fetiţa se uită amuzată la licoarea care se învârte pe pereţii de sticlă din paharul înalt până când tatăl ei îi spune să apropie paharul de nas şi să inspire adânc. "E dulce, ca de flori", zice mirată copila, iar bărbatul îi răspunde aprobator. "E parfumul pământului şi al soarelui. E licoarea zeilor", îi explică, domol, ca şi cum i-ar citi dintr-o poveste.

"Bakator", ediţia a doua 

Peste 2.000 de iubitori ai vinurilor de calitate, veniţi nu doar din toate colţurile judeţului, ci şi din Ungaria şi Ucraina, au inspirat parfumurile vinurilor produse în Valea Ierului, au degustat licorile şi mâncăruri pregătite de bucătari aduşi special din restaurante tradiţionale.

S-a întâmplat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Gastronomic şi de Vin "Bakator" organizat, sâmbătă, în parcul Castelului Zichy din Diosig. "Va fi un festival altfel, de calitate", a promis primarul comunei Diosig, Mados Atilla, înainte de eveniment, şi s-a ţinut de cuvânt.

Fiecare participant a primit la intrare câte un pahar de sticlă, în care să poată gusta cele 47 de vinuri aduse de cei 19 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, la care s-au adăugat vinuri aduse de la cele mai renumite crame din Ungaria, Serbia şi chiar Ucraina.

E medicament...

Vedeta a fost, desigur, vinul din strugurii "Bakator", care au dat şi numele festivalului. Un vin aspru, dar foarte parfumat, din struguri cultivaţi pe vremuri pe sute de hectare în Valea Ierului, care au dispărut în vremea comunismului şi au fost readuşi, "acasă", recent, prin grija unor tineri viticultori din Diosig.

Festivalul a fost unul pentru întreaga familie, pe lângă şirurile de mese şi bănci aşezate sub umbra unor copaci seculari organizatorii amenajând şi un loc de distracţie pentru copii de toate vârstele, cu mobilier şi obiecte de joacă din lemn.

La căsuţele pregătite pentru comercianţi a fost coadă permanentă, atât la degustat, cât şi la cumpărat. Pe lângă vinuri roşii, albe sau roze, au venit producători cu pălincă de prune, caise, piersici şi gutui, dar şi gata preparate cu miere. "Asta nu e băutură, e medicament", a explicat proprietara standului, care a adus şi mierea cu care îşi îmbunătăţeşte băutura.

Degustare pe muzică

La festival au venit şi meşteşugari din Debreţin, nelipsiţii brutari cu kurtos kalacs, dar şi o familie de fermieri din Biharkeresztes, care a adus brânzeturi "bio", după cum au ţinut să precizeze, uşor afumate sau frământate, cu verdeţuri, ceapă roşie sau chili.

Cei mai ocupaţi au fost, însă, bucătarii, aduşi special de la un restaurant cu mâncăruri tradiţionale din Ungaria, şi care au pregătit, pe lângă grătare şi mititei, burgeri şi un gulaş cu carne de bivol, cu gust asemănător cărnii de viţei. Cele din urmă au fost preparatele speciale gândite să se asorteze cu vinurile.

Reţeta? Carne de bivol (proaspătă dar şi afumată), legume şi verdeţuri cât cuprinde, ceapă dar şi condimentul special unguresc - ardeiul kapia tocat şi sărat. În ce proporţii se pun? Bucătarul mustăcios a refuzat să dezvăluie secretul. Cert e că a fost bun, dovada fiind faptul că, până la 5 după-amiaza, o oală de 60 litri s-a golit până la ultima picătură, iar cea de a doua "se topise" pe jumătate.

Lângă mâncăruri şi vinuri, organizatorii au adăugat din belşug şi muzică bună. În prima parte a zilei a fost o trupă de muzică folclorică "Tokos" din Cluj, urmată de concertul trupei "Cimbaliband", o formaţie care a cântat piese tradiţionale din Balcani la ţambal, saxofon şi vioară. După-amiaza, de la 18, pe scenă a urcat formaţia de jazz a orădeanului AG Weinberger, iar seara, la ora 20, scena a fost ocupată de trupa de muzică uşoară Honeybeast din Ungaria.

Diplome pentru afaceri

În pauza dintre concerte, primarul comunei, Mados Atilla, avându-l alături de preşedintele executiv al UDMR, Szabó Ödön, au felicitat 8 antreprenori locali care au reuşit să realizeze planuri de afaceri câştigătoare în cadrul Programului POCU, având ca obiectiv sprijinirea categoriilor de populaţie care trăiesc în condiţii la limita subzistenţei, firmele urmând să primească pentru implementare câte 111.000 lei.

La eveniment au fost prezenţi şi dr. Papp Csaba Sándor, consilier al primarului din Debreţin, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, atât Primăria municipiului Debreţin cât şi CJ Bihor fiind parteneri în realizarea evenimentului.

"Faptul că avem parteneri societatea civilă, Consiliul Judeţean, oraşul Debreţin, este o recunoaştere a valorii efortului şi sudorii de zi cu zi a producătorilor locali", a declarat BIHOREANULUI primarul Mados Attila, care a ţinut să precizeze că festivalul are scopul de a valorifica resursele locale. "E o bucurie să avem în localitate producători de care putem să fim mândri. Şi nu numai de viţă de vie şi vin, ci din toate domeniile agricole", a mai spus edilul.

După concertul Honeybeast, seara s-a încheiat cu fotbal, fanii fotbalului fiind invitaţi să urmărească pe un ecran uriaş finala Ligii Campionilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

FOTO BIHOREANUL

  • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
  • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
  • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
  • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
  • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
  • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
  • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
  • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
  • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
  • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 3.8697 RON
  • 1 EUR = 4.5959 RON
  • 1 HUF = 0.015 RON