URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2019, 12:13

Exemplul Tinca: Satul din Bihor cu o grădiniţă "ca la oraş" şi o staţie de epurare modernă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu toate comunele din Bihor sunt lăsate pradă părăselii. Comuna Tinca, cu peste 8.000 de locuitori, are câteva investiţii moderne, care le concurează pe cele "de la oraş".

Investiţii pentru copii

În localitatea Tinca, centru de comună, funcţionează începând din acest an şcolar, într-o clădire nouă, o grădiniţă modernă, cu cantină proprie.

Grădiniţa nr. 1 din Tinca este frecventată de peste 100 de copii, unii dintre ei fiind înscrişi la program normal, iar alţii la program prelungit, fiind înfiinţate şi grupe de predare în limba maghiară. Merită precizat că, pe lângă sălile încăpătoare şi colorate, grădiniţa are şi o sală de festivităţi, o cantină modernă şi o sală de mese.

"A fost construită pe parcursul a şase ani şi a costat 600.000 euro, bani pe care i-am investit din bugetul comunei", spune primarul Teodor Coste.

Primăria din Tinca urmează să amenajeze, în perioada următoare, şi locuri de joacă pentru micuţi, în curtea grădiniţei.

În satul Gurbediu, aparţinând de aceeaşi comună, a fost amenajată o grădiniţă nouă printr-un program al Băncii Mondiale, iar acum se lucrează la construcţia unei grădiniţe noi şi în Belfir, din bugetul local.

Stație modernă

De la finalul anului trecut, tot în Tinca a fost pusă în funcţiune şi o staţie modernă de epurare, realizată pe fonduri europene. Comuna face parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio, care a derulat investiţia, aceasta ridicându-se la 7,4 milioane lei fără TVA.

Aceasta este prima staţie de epurare modernă realizată prin Aparegio într-o localitate rurală bihoreană şi are capacitatea de a deservi întreaga comună. Deocamdată, însă, staţia prelucrează şi curăţă apa menajeră uzată de la gospodăriile din centrul de comună, adică din localitatea Tinca, aceasta având funcţionale reţelele de canalizare.

În celelalte sate ale comunei s-au finalizat reţelele de apă, urmând să fie şi introduse şi cele de canalizare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON