URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2020, 09:10

Au strălucit! Zeci de persoane cu dizabilități au avut parte de o noapte specială la Oradea, la un eveniment organizat în premieră pentru România (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru 73 de persoane cu dizabilităţi din Bihor, Cluj, Arad şi Timişoara, seara de vineri a fost una specială. Asta, pentru că Centrul Creştin Betania din Oradea a organizat, în premieră în România, evenimentul "Night to Shine", la sala Palazzo, unde participanţii au fost coafaţi, machiaţi şi aranjaţi, pentru ca apoi să primească aplauze pe covorul roşu, asemeni unor vedete.

Seara magică

Evenimentul a fost finanţat de Fundaţia ce poartă numele lui Tim Tebow, un fotbalist profesionist american în vârstă de 32 de ani, care, în urmă cu 6 ani, a pus bazele primei ediţii a "Night to Shine".

După cum povestește chiar Tebow pe site-ul fundației, părinții lui erau misionari în Filipine și l-au învățat credința în Dumnezeu. Pe când avea 15 ani, a călătorit într-un sat îndepărtat de casă, unde l-a întâlnit Sherwin, un tânăr ce avea picioarele sucite. „Oamenii de acolo îl numeau «blestemat», asta până când m-au văzut îmbrățișându-l. Atunci și-au dat seama că Isus Hristos face minuni pentru oricine. De atunci mi-am descoperit misiunea, și anume de a ajuta oamenii”, scrie sportivul. 

În prezent, seara dedicată persoanelor cu dizabilităţi este organizată în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră în peste 20 de ţări din lume. "Când am contactat asociaţia, cei de acolo au fost foarte încântaţi pentru că nu a mai avut loc niciodată un astfel de eveniment în România", a explicat pentru BIHOREANUL pastorul Tiberiu Bulzan.

La întâlnire au fost invitate persoane cu dizabilităţi atât din Bihor, cât şi din Arad, Timişoara şi Cluj, indiferent de confesiune. "Am contactat mai multe organizaţii care se ocupă de aceste persoane. Peste 70% dintre participanţi sunt însă orădeni", a spus Ioana Chirodea, secretara centrului creştin.

Evenimentul a început după ora 17, când invitaţii speciali şi însoţitorii lor au intrat pe rând în sala de evenimente, pe un covor roşu. Au fost întâmpinaţi cu aplauze de credincioşi şi voluntari ai bisericii, care le zâmbeau şi fluturau planşe cu mesaje mobilizatoare: "E timpul să străluceşti", "Dumnezeu te iubeşte" sau "Eşti preţuit".

"Mi-a venit să plâng când am intrat. M-am simţit specială, ca o adevărată vedetă", a mărturisit Veronica Varga, din satul bihorean Bicaci, imobilizată în scaun cu rotile. "Eu am fost ultimul care am ajuns şi, când am intrat, am fost atât de surprins! Toată lumea voia să dea mâna cu mine... A fost ceva de neimaginat", a spus şi Florin Mihuţ, care se deplasează, de asemenea, într-un scaun cu rotile. 

"Evenimentul este unul extraordinar, totul arată bine, însă nimic nu se compară cu bucuria pe care ne-a adus-o în suflet. Ne simţim speciali! Pentru o seară suntem persoanele importante din societate", a declarat Gheorghe Ogrean, un tânăr de 36 de ani din Oradea, cunoscut și prin faptul că fratele său, Cornel Ogrean, a participat în trecut la emisiunea „Dansez pentru tine”, pentru a-i putea face viața mai ușoară.

Seara a fost completată cu o serie de momente artistice, cu pantomimă, cântece şi cu o petrecere dedicată în special persoanelor cu Sindrom Down, ele fiind cele mai numeroase de la eveniment. 

Un moment special a fost când toţi cei prezenţi i-au cântat "La mulţi ani" lui Nicolae Pârvan, care vineri a împlinit vârsta de 59 de ani. Cu piciorul stâng amputat de la genunchi în jos, în scaun cu rotile şi cu lacrimi în ochi, bărbatul le-a mulţumit celor prezenţi pentru surpriza făcută. 

Frumoasa de la matinal

Printre cei prezenţi s-a aflat şi Lidia Leahu, o arădeancă în scaun cu rotile, prezentatoarea emisiunii "Alt răsărit matinal" de la Radio Alt FM din Arad, care s-a remarcat cu frumuseţea ei. "Cred că am fost puşi strategic, noi, cei care ne ştim, în locuri diferite din sală, tocmai pentru a ne face noi prieteni. Bihorenii m-au primit cu căldură", a spus zâmbitoare, tânăra. 

În buna tradiţie a evenimentului "Night to Shine" seara s-a încheiat cu încoronarea tuturor invitaților speciali, care au primit rangul de ”regi” și ”regine”, uitând astfel de greutățile prin care trec zi de zi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari!
Lasand la o parte apartenenta religioasa a unuia sau altuia, (asta poate da nastere la comentarii pro sau contra), iata un lucru frumos care merita si trebuie popularizat, promovat, nu parasutele, batute sau nu, ori aia cu portjartier si pe tocuri.
Postat 10 Februarie 2020, 09:02 de TKO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON