URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Mai 2019, 14:35

A încetat din viaţă celebrul tată al lui Sandu Lungu! „L-aţi lăsat să moară ca un câine singur în patul de spital”, acuză luptătorul

A încetat din viaţă celebrul tată al lui Sandu Lungu! „L-aţi lăsat să moară ca un câine singur în patul de spital”, acuză luptătorul TATI MEU PUTERNIC. „Dumnezeu să-l odihnească! Mulţumesc pentru moştenirea frumoasă, pentru forţa moştenită de la tine, ambiţia şi caracterul puternic! Te iubesc, tati meu puternic şi suflet frumos!”, scrie Sandu Lungu (dreapta) la despărţirea de faimosul său tată (centru)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alexandru Lungu, cunoscut şi ca Sanyi Lungu, tatăl celebrului luptător cu acelaşi nume, el însuşi un fost luptător în urmă cu jumătate de veac, a încetat din viaţă. Prin mesaje emoţionante lansate pe Facebook, Sandu Lungu îşi ia rămas bun de la tatăl său, dar şi acuză personalul medical al Spitalului de Psihiatrie, unde acesta era internat, că l-au "lăsat să moară ca un câine".

"Sunt mândru că sunt fiul tău"

"Ai plecat dintre noi tatăl meu scump şi drag, te-am iubit, te iubesc şi te voi iubi mereu până în ultima clipă. Te rog să mă ierţi dacă ţi-am greşit vreodată, te rog să mă ierţi că nu am fost mereu aproape. Ai zis odată că două săbii nu au loc într-o teacă, era vorba ta. Ai fost şi rămâi cel mai puternic şi curajos om care a existat vreodată, am fost şi sunt mândru că sunt fiul tău, nu a fost şi nu va mai fi unul ca tine. Îţi mulţumesc că m-ai îndrumat spre sport şi întodeauna mi-ai spus să fiu bun şi corect. Îţi mulţumesc că mi-ai dat cărţi să citesc, să fiu un om educat şi cult. Mi-e foarte dor de tine, odată cu tine a murit o parte dim mine, nimic nu va mai fi la fel, a rămas un gol mare în sufletul meu! Odihneşte-te în pace, suflet nobil şi curat! Te iubesc", este mesajul postat de Sandu Lungu, sâmbătă.

"Murim nevinovaţi"

Într-o postare ulterioară, de duminică, luptătorul MMA revine cu detalii despre felul în care a murit tatăl său, acuzând atitudinea personalului medical de la secţia de neuropsihiatrie a Spitalului Municipal din Oradea, unde Alexandru Lungu senior era internat. El reproşează faptul că pacientul, căruia i s-a făcut rău, nu a fost transferat la Urgenţe pentru a fi stabilizat.

"Să ne ferească Dumnezeu să ajungem în spitalele din Oradea, că nu mai avem nici o şansă, murim nevinovaţi. Tatălui meu i s-a făcut rău de dimineaţa, era internat la spitalul de psihiatrie din Oradea, a vărsat de cel puţin 5 ori în faţa personalului. I-au administrat o pastila Nospa, avea stări de ameţeală, dureri în piept, dar nimeni nu s-a gândit să cheme o ambulanţă să îl ducă la urgenţă la spitalul care se afla la 200 metri distanţă (Spitalul Judeţean – n.r.). L-aţi lăsat să moara ca un câine singur în patul lui. La ora 12 când deja era fără puls aţi chemat SMURD-ul. Vă bateţi joc de fiinţe umane pe care ar trebui să le vegheati, să le supravegheaţi", scrie Sandu Lungu.

"Totul a devenit un fel de ruletă rusească"

În context, sportivul critică neajunsurile sistemului medical românesc, pe care îl compară cu o ruletă rusească, din care scapă cei norocoşi, dar şi personalul care îl populează, interesat mai mult de avantajele financiare date de sistem decât de soarta pacienţilor.

"Păcat că în 2019 încă beneficiem de medici şi asistenţi sub nivelul mediocru, care habar nu au care este rolul lor acolo. Ne pierdem copiii, părinţii, pentru că suntem depăşiţi de situaţie, şi lăsăm lucrurile să decurgă aşa în continuare. Totul a devenit un fel de ruletă rusească - "scap, nu scap" -, totul este lăsat în voia sorţii, nimeni nu vrea să studieze, să evolueze, totul se rezumă la "nu ştii pe cineva? cât m-ar costa să intru în serviciul respectiv, pentru că sunt pensii şi salarii mari?". Vai de noi şi de soarta noastră!", arată luptătorul MMA.

Din campion, campioni

Alexandru Lungu senior, cunoscut şi ca Sanyi Lungu, a fost un personaj legendar al Oradiei, cu o aură misterioasă. Fost campion la lupte libere la finele anilor 60, un bărbat deosebit de puternic, Lungu era respectat de adversarii de pe saltea şi temut de duşmanii de pe străzi, căci s-a întâmplat adesea să fie angrenat în scandaluri şi altercaţii, unele finalizate cu dosare penale.

Deşi se ştia că are un suflet bun, cu apucături de "haiduc" şi de protector al celor sărmani sau fără apărare, Sanyi Lungu s-a remarcat şi prin multe ieşiri publice dure sau excentrice. Este încă viu în memoria colectivă un moment din anii 90, când, supărat, fostul luptător a spart vitrinele fostei librării Eminescu din centrul oraşului (azi farmacia de vizavi de restaurantul Butoiul de aur), după care s-a aşezat tacticos înăuntru, asemeni unui „exponat”, neopunând rezistenţă când Poliţia a venit să-l ridice.

Sandu Lungu junior a povestit cum a moştenit de la tatăl său spiritul sportiv şi puterea de luptă, care mai apoi au fost transformate de antrenorul său, Marius Vizer, actualul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Judo, în calităţi ce i-au adus multiple titluri de campion, inclusiv cele de campion mondial şi european la tineret în anii 90.

Din a doua căsătorie, Alexandru Lungu senior mai are două fete, care au moştenit înclinaţia spre sporturi de luptă de la tatăl lor. Şarolta şi Barby Lungu practică judo şi sunt, la rândul lor, multimedaliate în competiţii naţionale şi internaţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON