URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Martie 2012, 08:34

Premieră în alpinism: Traseu extrem de dificil, din Cheile Bicazului, deschis, pe timp de iarnă, de doi orădeni (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră fericită pentru doi orădeni. În cele mai reci zile ale lunii februarie, 15-22, ei au deschis, în Cheile Bicazului, traseul botezat Zeitgeist (Spiritul timpului). Potrivit unui comunicat al Salvamont, promotorii acestei iniţiative "unice în România" au fost Leslie Fucsko, alpinist de renume în stilul "big wall" şi Emilian Camerzan Emilian, cunoscut sub porecla Espo.

"Traseul are un grad de dificultate de 6a+ plus la liber, pasaje de A4 plus la artificial, este de 420 de metri lungime, 300 de metri înălţime, având în total 11 lungimi de coardă. Ideea premierei s-a născut vara trecută, cu ocazia cursului de iniţiere în tehnici de căţărare stil "big wall", susţinut de Leslie Fucsko, ghid alpin care trăieşte de mai bine de 20 de ani în Franţa", arată comunicatul Salvamont.

Doi căţărători locali, Viorel Boboc şi Mircea Opriş, au mai încercat să deschidă traseul încă din anul 1983, însă, din motive tehnice, dat fiind gradul foarte mare de dificultate, au abandonat.

Traseul deschis de cei doi orădeni reia linia lui Viorel Boboc şi Mircea Opriş. "Aceasta se oprea sub un tavan enorm, în dreapta traseului Surplomba, de la Gâtul Iadului. Zeitgeist preia această linie şi o continuă până la vârf", mai arată comunicatul.

Zeitgeist a fost escaladat în 7 zile, cu 6 nopţi petrecute în perete, fără legătura cu solul sau cu o oarecare echipă de susţinere, cu un minim de material lăsat în urmă, în perete (clean aid climbing).

Citiţi mai jos un interviu realizat de Salvamont:

- De ce aţi ales să escaladaţi acest traseu tocmai iarna?

- "Am optat pentru această variantă dat fiind faptul că peretele se află la intrarea în chei iar la baza acestuia se află mai multe chioşcuri care vând artizanat, foarte aglomerate în timpul sezonului turistic. Ar fi fost foarte periculos să ne căţărăm cu o mulţime de oameni în jur, deoarece, cea mai mică piatră venită de sus ar fi putut cauza un accident fatal."

- Aţi reuşit să alegeţi cele mai reci zile ale anului.

- "Iniţial am mai avut o tentativă, în perioada 3-5 ianuarie, când ne-am dat seama că traseul e mai dificil decăt ne aşteptasem. Am decis atunci să amânăm escaladarea până în februarie, având în vedere că eram limitaţi ca timp şi în speranţa că vom prinde vreme mai călduroasă. Într-adevăr nu e foarte plăcut să te caţeri şi să dormi în portaledge (cort special suspendat) la - 25 de grade. Chiar şi pentru localnici, obişnuiţi cu iernile grele, a fost extrem de frig în luna februarie. Cât pentru noi, temperaturile scăzute au făcut să fie o premieră şi mai extraordinară."

- Cu ce fel de alte dificultaţi v-aţi confruntat în timpul escaladării?

- "Traseul în sine are o dificultate mare, având în vedere că 2/3 din acesta este surplombat, fiind de departe cel mai greu traseu de acest gen din România. Escaladarea a fost destul de dificilă din punct vedere tehnic, considerând dificultatea pasajelor şi cantitatea mare de material (120 de kilograme) pe care l-am cărat după noi, iar temperaturile scăzute şi ninsoarile l-au făcut şi mai solicitant."

- În Europa unde mai există trasee de asemenea dificultate?

- După cunoştinţele noastre în Munţii Dolomiţi din Itaia şi în Munţii Picos din Spania există trasee asemănătoare."

- De ce aţi ales numele Zeitgeist traseului?

- "Iniţial ne-am gandit la numele Suflete îngheţate, cred ca vă daţi seama de ce, dar după o vreme am ajuns la concluzia că numele Zeitgeist, cuvânt preluat din limba germană, exprimă mai bine semnificaţia acestei premiere. Cuvântul se traduce "spiritul timpului", iar traseul întruchipează tot ce înseamnă căţăratul extrem (clean aid bigwall climbing) al timpurilor noastre. Fiind primul de acest gen în România, noi sperăm că reprezintă începutul unei noi ere în alpinismul românesc."

- Aţi primit vreun suport financiar pentru această escaladare?

- "A fost o iniţiativă personală. Toate cheltuielile au fost suportate de noi doi, nu am avut sponsori. Însă am folosit multe materiale primite de la sponsorii mei personali." (Leslie Fucsko).

- "În aceaşi timp ne-au fost de mare ajutor salvamontiştii din Gheorgheni. Ei ne-au cazat şi ne-au ajutat la căratul bagajelor sub perete la începutul căţărării iar cu 7 zile mai târziu, prin zăpadă până la brâu, ne-au ajutat la căratul lor de pe vârful peretelui, până jos la maşină. Ne-au salvat de multă oboseală şi pentru asta suntem recunoscători."

- Să înţeleg că de acum înainte orice căţărător dornic să parcurgă numeroasele lungimi de coardă se poate aventura în traseul deschis de voi?

- "Nu chiar orice căţărător, având în vedere că noi am lasat un minim de material în perete, adică doar în standuri şi la punctele de odihnă, asta înseamnă că orice echipă dornică să repete traseul va trebui să fie pregătită cu o cantitate corăspunzătoare de echipament şi deasemenea, se vor lupta cu aceaşi dificultăţi ca şi noi în premieră. Din punctul nostru de vedere aceste aspecte ale căţăratului fac acest gen de ascensiune (clean aid climbing) special şi deosebit. Recomandăm Zeitgeistul tuturor căţărătorilor dornici, care se simt destul de pregătiţi atât mental cât şi fizic să escaladeze un traseu atât de complex şi dificil."

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
bicaz iarna
o singura obiectie : eu cred ca alpinismul nu e sport, e altceva (exclude competitia -pt ca de fapt te lupti cu tine insuti- si, nu faci clasamente -daca nu esti manat de orgoliu- )
Postat 15 Martie 2012, 13:07 de adrian
bicaz iarna
In sfarsit o stire adevarata; legata de o performanta adevarata BRAVO baieti ! Jos palaria!!! Poate ca inca nu a murit alpinismul in Romania (nu ma refer la 10m langa poteca facuti de sus in jos...ala nu e alpinism) Astia sunt pereti adevarati (nu panourile de catarare); in peretii astia am inceput si am crescut ca alpinist prin anii 70... Sa speram ca va mai fi repetata ruta si de altii (chiar si vara) Inca o data, un sincer BRAVO ! ps : nu luati in considerare invidiosii sau neavenitii (sunt o gramada care refuleaza pe net sub masca anonimatului si a impersonalului)
Postat 15 Martie 2012, 13:01 de adrian
Gunoi
Foarte destept Dnl Gunoier,tipic pentru cineva care nu intelege sau nu stie.Fitza poate e masina sau casa ta si cauta sa intelegi tot articolul daca ai legatura cu sportu asta.Asteptam o repetare de 2 zile vara
Postat 05 Martie 2012, 20:13 de espo
gunoierul
vai de curul vostru, un traseu de 7 zile care se putea face in doua zile in timpul verii, dar voi sinteti mai smecheri, il faceti iarna ca sa aveti motiv sa carati dupa voi si un intreg apartament... astea s fitze, ce tari sinteti, va scarpanati la cur prin nas
Postat 04 Martie 2012, 12:03 de hahaha
Bravo
Bravo!
Postat 04 Martie 2012, 10:34 de alex
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON