URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2019, 14:00

Micuța Sophie, fetița munților, s-a întors acasă: împreună cu mama ei, a urcat până la 5.160 de metri, pe vârful Manaslu (FOTO)

Micuța Sophie, fetița munților, s-a întors acasă: împreună cu mama ei, a urcat până la 5.160 de metri, pe vârful Manaslu (FOTO) Prietenoase: Sophie s-a împrietenit repede cu micuțele tibetane, care o „priveau ca pe un OZN” pentru că în acele locuri nu a mai pășit picior de copil alb
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sophie Gal, fetiţa munţilor, s-a întors din expediţia de pe vârful Manaslu, din lanţul muntos Himalaya. Împreună cu mama ei, Emese Kocsis, copila din Marghita a urcat până la Pasul Larke, adică la o altitudine 5.160 de metri, drumul până acolo fiind plin cu peripeţii şi obstacole.

O reuşită

Sophie şi mama sa Emese au ajuns acasă, în Marghita, luni, după aproape 17 zile petrecute în cea mai recentă expediţie a lor în lanţul muntos Himalaya. "A fost greu, a fost chiar foarte greu pe alocuri, dar ne-am descurcat şi am reuşit să definitivăm traseul", a povestit BIHOREANULUI mama copilei.

Cele două aventuriere au pornit din România în 17 aprilie şi şi-au propus să parcurgă 252 de km pe unul dintre cele mai "neprietenoase" vârfuri din Himalaya, vârful Manaslu.

Cele două au fost însoţite de şerpaşul din prima lor expediţie din Nepal, care a avut loc acum doi ani, pe vârful Annapurna.

Faţă de prima expediţie, în care Sophie avea doar 7 ani, acum, la cei 9 ani, a început să conştientizeze riscurile unei asemenea aventuri. "A devenit preocupată de faptul că o durea capul, reacţie care apare când ajungi la înălţimi atât de mari", a povestit Emese.

Cu toate astea, Sophie nu s-a descurajat, ba ar mai merge prin acele locuri. "Acolo nu fac şcoală, aşa că m-aş întoarce oricând!", spune micuţa.

O altă preocupare pentru Sophie a fost faptul că aici nu s-a mai întâlnit cu alţi trekkeri, adică oameni care practică mersul pe jos pe munte, la fel ca ea şi mama ei. 

Prin comparaţie, dacă la Pasul Thorang - punctul final de pe vârful Annapurna - au stat la coadă pentru poze, la pasul Larke (5.160 m), Sophie şi Emese erau singure. Pe traseu s-au mai întâlnit cu "10-13 trekkeri, mai mulţi nu", zice Emese.

Traseul nu este atât atrăgător pentru turişti fiindcă la peste 4.000 de metri există zăpadă, ceea ce face traseul şi mai anevoios, pentru a-l parcurge trebuie să fii însoţit obligatoriu de un şerpaş şi, în plus, permisele de acces sunt mai scumpe.

Desculţe, prin noroi

Sophie şi Emese au avut parte de multe "probe". Când au ajuns la peste 2.500 de metri, au fost nevoite să traverseze desculţe prin noroi pentru a nu-şi strica încălţămintele de munte. "Aşa a învăţat să nu se dea bătută chiar dacă pe alocuri au intervenit obstacole. Nu s-a plâns nici măcar o dată, ştia că nu puteam trece cu încălţămintea pentru că o stricam", a povestit Emese. 

La 3.000 de metri, Sophie şi Emese au ajuns într-un cătun tibetan, unde oamenii nu mai văzuzeră până atunci un copil alb. "Când am ajuns în sat, toţi au ieşit din case şi au început să se uite ca la un OZN, iar alţi excursionişti pe care îi întâlneam acolo îmi cereau voie să o fotografieze", a mai spus femeia. Şi copiii localnicilor s-au pozat cu mica aventurieră.

Bihorencele au parcurs un proces de aclimatizare, specific urcărilor la astfel de altitudini. 

O nouă expediţie?

Escaladarea ultimului pas a început în 28 aprilie, la ora 2 noaptea şi a durat nu mai puţin de 15 ore. La ora 17, mama şi fiica se aflau la Pasul Larke, adică la 5.160 de metri altitudine. Chiar dacă este o înălţime mai mică decât data trecută, traseul a fost mult mai tehnic.

La plecare, Sophie a mai avut parte de o experienţă inedită. Aflate în capitala Nepalului, în Kathmandu, au putut să asiste la un ceremonial hindus de incinerare a morţilor, la Pashupatinath (foto), un templu faimos situat pe malul râului Bagmati, unde este amenajat şi un crematoriu.

"Aşa a cunoscut şi o altă cultură. Ei sunt diferiţi faţă de noi. La ei, moartea este percepută ca fiind ceva normal şi firesc, nu se tem de ea, de aceea Sophie a fost foarte atrasă de această ceremonie", a mai povestit mama.

La plecare, în avion, Emese i-a arătat lui Sophie Munţii Caucaz. "Nu vrei să fie noua noastră destinaţie, mami?", a întrebat-o fetiţa. "Este un traseu foarte greu", i-a răspuns mama, dar asta nu mai e o piedică. Au învăţat şi din aventura recent încheiată că orice este posibil dacă îţi doreşti cu adevărat...

Citeşte şi articolul: Sophie, fetiţa munţilor: O copilă din Bihor a urcat, la 7 ani, 5.400 de metri pe un masiv din Himalaya 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mda
Cred ca e cam tinerica pt ceea ce este pusa sa faca. Dar recordurile musai sa fie doborate... Se vede si din fotografie ce fericita este prin comparatie cu fetitele localnice.
Postat 10 Mai 2019, 18:19 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON