URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2016, 17:45

Gala bunăvoinţei: Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari din 2015 (FOTO)

Gala bunăvoinţei: Caritas Eparhial şi-a premiat cei mai activi voluntari din 2015 (FOTO) Ioana Miruna Cazacioc a primit premiul pentru "Voluntarul anului 2015" în cadrul galei Caritas Eparhial
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala festivă a Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu" din Oradea a găzduit, joi, cea de-a X-a ediţie a Zilei Voluntarului Caritas, în cadrul căreia au fost premiaţi voluntarii Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.

Evenimentul a început cu un recital de pian susţinut de Lavinia Dragoş, directorul Resonnance România, din opera lui Frederic Chopin. Alături de voluntari, la eveniment au participat şi PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, vicarul general pr. Olimpiu Todorean, deputatul Florica Cherecheş şi directorul adjunct al ASCO, Ioana Florea.

În 2015, din cei 250 voluntari ai Asociaţiei Caritas Eparhial, 165 au fost voluntari activi, totalizând un număr de 3.273 ore prestate în serviciul aproapelui. Premiul pentru "Voluntarul anului 2015" l-a primit Ioanei Miruna Cazacioc, pentru "timpul, disponibilitatea, diversitatea activităţilor, numărul de ore prestate şi calitatea serviciilor oferite".

Voluntara Adina Popa a fost premiată pentru implicarea ei în proiectul Cantina Socială, care oferă o masă caldă zilnic pentru 60 de persoane aflate în nevoie. Ioana Miruna Cazacioc, Andrei Onici şi Tudor Jurjac au fost premiaţi pentru că şi-au dedicat vacanţa voluntariatului, ajutând în cadrul Centrului Social Maria Rosa. Pentru implicarea în Colecta de Paşti a asociaţei a fost premiată Andreea Munteanu, iar pentru cea de Crăciun, Cornelia Vesa.

Premiul Copacul Dorinţelor i-a revenit lui Andrei Horgoş. Copacul Dorinţelor este o campanie caritabila inedită pentru a susţine cele două centre de zi pentru copii. Dorinţele sunt, de fapt, obiecte necesare pentru ca beneficiarii să îşi poată desfăşura în continuare activitatea la Centrul Caritas: de la carioci sau caiete până la jocuri lego, puzzle-uri sau cărţi cu poveşti.

Voluntarii Maria Gligor, Adriana Popa, Lorena Pop, David Mihai Petrica, Irina Pop, Adina Dume, Florica Dalia Balmuş, Diana Cîrţi, Melissa Marec, Kinga Vad, Mihaela Corb, Remus Roibu, Florica Maliţa au fost premiaţi pentru activitatea lor de la Centrul de Zi Gabriele, unde mai mulţi copii defavorizaţi îşi fac temele şi participă la diverse activităţi creative.

Premiul pentru disponibilitate, adică pentru voluntarul care a răspuns cu promptitudine tuturor solicitărilor asociaţiei s-a acordat lui Radu Cefan, în timp ce cel pentru Cel mai activ voluntar, în funcţie de numărul de ore prestate şi numărul activităţilor în care s-a implicat, l-a primit Daniela Pâncotan.

Cum anul acesta Caritas Eparhial a sărbătorit 10 ani de voluntariat, asociaţia a decis să acorde premiul "Voluntar de Zece" lui Constantin Liviu Demeter, care sprijină organizaţia încă din 2006 şi a efectuat sute de ore de volunariat. În fine, s-a acordat şi premiul pentru Promovarea Voluntariatului în rândul tinerilor, care s-a acordat lui Alice Scarlat.

Evenimentul a fost presărat cu momente artistice susţinute de Iosif Balazsi, Denis Lungu, Raul Kallai, Gabriela Kallai, Maria Gligor, Lidia Bogdan şi Melaz.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON