URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Noiembrie 2019, 14:51

Ajutaţi să aibă o viaţă normală: Bihorenii cu dizabilităţi pot primi până la 23.000 de lei, pentru achiziţia de dispozitive asistive

Ajutaţi să aibă o viaţă normală: Bihorenii cu dizabilităţi pot primi până la 23.000 de lei, pentru achiziţia de dispozitive asistive Proiectul a fost prezentat de reprezentanţii AJOFM şi DGASPC Bihor: Viorica Bretan, Szanto Ildiko, Bekesi Csaba şi Daciana Nica (de la stânga la dreapta)

Bihorenii cu dizabilităţi care nu au un loc de muncă, dar şi-ar dori să lucreze, primesc acum un ajutor important.

Printr-un proiect finanţat cu fonduri europene şi derulat de Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi (ANPD) şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, persoanele cu handicap pot primi un voucher de maximum 23.000 de lei, cu care pot să-şi cumpere dispozitive asistive sau tehnologii ajutătoare.

"Ce ne dorim prin acest proiect este să asigurăm accesul pe piaţa forţei de muncă a persoanelor cu dizabilităţi în condiţii de egalitate cu celelalte persoane", a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, joi, într-o conferinţă de presă.

Dispozitive speciale

În valoare totală de 112 milioane lei, proiectul are ca obiectiv general integrarea pe piaţa forţei de muncă a minimum 7.000 de români cu handicap, care au cel puţin 25 de ani şi nu au acum un loc de muncă.

O măsură pentru atingerea acestui scop este oferirea a 5.000 de vouchere, care vor fi acordate după regula "primul venit, primul servit". 

Pentru a beneficia de voucherul de 23.000 de lei, un bihorean cu handicap, indiferent de gradul de gravitate, trebuie să intre în evidenţele AJOFM, ca persoană fără loc de muncă. Apoi, trebuie să prezinte o hârtie de la medic, care să recomande un anumit dispozitiv sau o tehnologie asistivă de pe lista existentă pe site-ul ANPD.

În funcţie de handicapul persoanei, poate fi vorba despre fotolii rulante, inclusiv cele acţionate electric, aparate auditive wireless, dispozitive de ghidare cu sunet sau mesaj, elevatoare, paturi şi platforme detaşabile, maşini care citesc caractere, urmăritoare de ochi (dispozitiv cu infraroşu care permite utilizatorului să folosească computerul doar prin mişcările ochilor) ori manipulatoare robotizate (produs controlat cu un joystick, care înlocuieşte funcţiile braţului, ale mâinii şi ale degetelor, pentru a atinge, a apuca şi a mişca obiecte în spaţiu)".

De şase ori mai mult decât CAS!

După ce solicitarea sa este aprobată, persoana cu dizabilităţi primeşte voucherul, cu care în cel mult şase luni merge la furnizorii autorizaţi şi îşi cumpără produsul dorit. "Dacă costă mai mult, beneficiarul poate acoperi diferenţa", a precizat Békési.

Acest beneficiu asigurat de proiect este cu atât mai important cu cât Casa de Asigurări de Sănătate decontează aparate pentru persoanele cu dizabilităţi în cuantum maxim de 4.000 de lei.

"Noi preluăm dosarele, le transmitem ANPD, care în cel mai scurt timp ne transmite voucherul. Beneficiarul îl va ridica de la noi", a explicat Violeta Bretan, şef serviciu în cadrul DGAPSC Bihor, prezentă la aceeaşi conferinţă de presă.

Consiliaţi de AJOFM

Beneficiarii voucherelor se vor obliga, prin contract, să nu înstrăineze aparatele sau dispozitivele achiziţionate. De asemenea, ei vor trebui să fie disponibili pentru oportunităţile de angajare, participând totodată la şedinţele de consiliere şi de mediere oferite de AJOFM Bihor.

Potrivit managerului de proiect, Daciana Nica, oamenii nu pot fi obligaţi să se angajeze, pentru că aceasta nu este o decizie care să le aparţină în întregime. De cele mai multe ori, bihorenii cu handicap vor un loc de muncă, dar nu găsesc angajatorii dispuşi să-i integreze în colectivul lor. Asta chiar dacă, conform legii, firmele cu minimum 50 de angajaţi sunt obligate să aibă minimum 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi.

Exemple de succes 

Romina şi FlorinaPe lângă măsurile concrete de ajutare a persoanelor cu handicap, scopul proiectului este de a le integra pe acestea pe piaţa forţei de muncă. De la demararea proiectului, adică de la începutul lunii octombrie, şi până acum, AJOFM Bihor a reuşit să găsească un job pentru nouă persoane cu dizabilităţi, în diferite domenii.

Printre acestea se numără două orădence, Romina şi Florina (foto), care suferă de sindromul Down şi care acum lucrează ca personal administrativ la o firmă din oraş, excelând la asigurarea ordinii în documentele companiei. "Sunt primele persoane cu sindrom Down din Bihor care s-au angajat", a declarat Nica.

Alte exemple demne de a fi cunoscute sunt cele ale unui tânăr de 36 de ani, nevăzător, care a devenit maseur la un salon nou înfiinţat şi pe care proprietara salonului îl ia de acasă şi îl duce acasă în fiecare zi de muncă, sau al unui bihorean care s-a angajat ca şofer, deşi nu are o mână, şi lucrează cu un autoturism adaptat nevoilor sale.

Proiectul mai prevede şi acordarea de subvenţii de 2.250 de lei lunar, timp de un an, pentru 200 de firme din toată ţara care angajează persoane cu dizabilităţi, dar şi acordarea unei sume de 15.900 de lei pentru firmele dornice să adapteze locul de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Potrivit directorului adjunct al DGASPC Bihor, Szántó Ildikó, în Bihor sunt peste 20.100 de persoane cu dizabilităţi. Un aspect foarte important de reţinut este că, dacă îşi găsesc un loc de muncă, aceste persoane nu îşi vor pierde indemnizaţia de handicap, un drept al lor pe care îl vor încasa în continuare, indiferent de veniturile salariale obţinute.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
un om de valoare
Felicitari celor care se ocupa de acest proiect sensibil si de impact la superlativ in viata persoanelor cu dizabilitati. Pacat ca dna Nica nu poate fi clonata in fiecare institutie a statului! e o persoana cu inteligenta superioara, cu mult bun simt si orientata mereu spre solutii pentru toti necajitii care ii trec pragul biroului. Un om de valoare intr-un colectiv prea mic (a se citi incapabil) ca sa o poata aprecia deschis!
Postat 28 Noiembrie 2019, 16:24 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON