URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Octombrie 2010, 14:13

150 de voluntari vor construi 12 locuinţe sociale în doar 5 zile, la Beiuş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Între 4 şi 8 octombrie, în Beiuş, nu mai puţin de 150 de voluntari din Irlanda de Nord şi din România se vor reuni sub acoperişul unui amplu eveniment de construcţie rapidă. "În numai 5 zile, 12 locuinţe vor fi ridicate de la fundaţie la acoperiş şi vor fi predate la cheie unor familii şi persoane singure care au nevoie de ajutor şi care locuiesc în condiţii foarte grele", se arată într-un comunicat transmis vineri de Habitat pentru Umanitate Beiuş.

Voluntarii din Irlanda de Nord au organizat, alături de organizaţia Habitat for Humanity din ţara lor, mai multe evenimente de strângere de fonduri pentru construcţia celor 12 locuinţe, apelând la prieteni şi familie, la companii, politicieni şi oameni de afaceri din comunitatea lor. "Este o formă de acţiune socială în care oameni de departe interacţionează direct cu oamenii simpli din România, află despre bucuriile şi durerile noastre şi împreună facem ca viaţa noastră, a tuturor să capete speranţă şi însemnătate. Are loc o transformare majoră în comunitate dar şi la nivel individual", se mai arată în informare.

Proiectul se desfăşoară pe cea mai prăpădită stradă din Beiuş, pe locul unde până acum două luni era "Casa Albă", o veche baracă văruită în alb, folosită în trecut ca dormitor de şantier pentru muncitori şi care a devenit locuinţă pentru 8 familii sărace. Baraca, fără niciun fel de termoizolaţie, fără baie sau bucătărie, fără apă curentă, a devenit o capcană pentru cei care s-au mutat aici pentru că nu aveau locuinţă. În afară de 4 pereţi, nu aveau nimic altceva. Nu aveau apă, nu aveau căldură, nu aveau spaţiu. Cel mai rău a fost că locatarii au devenit marginalizaţi din pricina sărăciei şi a lipsei unei igiene elementare.

"Aia nu era casă, era un grajd. Este inuman să trăieşti în asemenea condiţii. De fiecare dată când ploua, curgea apa prin acoperiş, iar când reparam curgea prin alt loc. Noaptea baraca scârţâia din toate încheieturile şi adormeam cu teama că se va prăbuşi; nu mai vorbesc de şobolanii şi gândacii de care ne-am scârbit...", a povestit Florian Oros, unul dintre locatarii Casei Albe, acum beneficiar al unei locuinţe Big Build 2010.

Lansarea construcţiei Big Build va avea loc luni, 4 octombrie 2010, zi declarată Ziua Mondială a Habitatului, sărbătorită în fiecare an în prima zi de luni din luna octombrie, în întreaga lume.

"Această zi a fost desemnată oficial de către Organizaţia Naţiunilor Unite în 1986. Scopul acesteia este de a atrage atenţia asupra stării comunităţii în care trăim şi asupra dreptului fundamental al omului la o locuinţă decentă. Numărul oamenilor care locuiesc în condiţii de sărăcie extremă depăşeşte astăzi un miliard şi, conform estimărilor la nivel global, va depăşi 2 miliarde până în anul 2030", se mai arată în comunicat.

Big Build este deja un eveniment important al asociaţiei Habitat for Humanity România. Anul trecut, peste 250 de voluntari români şi internaţionali au ridicat 10 locuinţe în numai 5 zile, alături de beneficiarii proveniţi din orfelinate sau din rândul celor săraci şi la care au participat personalităţi ale sportului românesc, ambasadori şi politicieni din Irlanda de Nord şi România. Pentru Big Build 2011, organizaţiile surori Habitat for Humanity din România şi Irlanda de Nord intenţionează să construiască 10 case la Bălţeşti, judeţul Prahova. "Mi-a plăcut tare mult atmosfera de şantier pe parcursul celor 5 zile obositoare, dar atât de încărcate cu emoţii. Am fost mulţi, am lucrat susţinut şi ne-am simţit cu toţii extraordinar. Am învăţat multe de la familia care locuieşte acum în casa la care am ajutat şi eu pentru că a muncit cu noi pe toată durata proiectului", a afirmat Ian Caddell, voluntar Big Build 2009.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON