URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2020, 13:43

Caz revoltător în Bihor: O femeie care a suferit un accident vascular şi a fost trimisă acasă din Anglia nu e primită de familie de spaima coronavirusului

Caz revoltător în Bihor: O femeie care a suferit un accident vascular şi a fost trimisă acasă din Anglia nu e primită de familie de spaima coronavirusului sursa foto: www.freepick.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipsa de educaţie, dar mai ales de omenie elementară, încep să se manifeste şi în Bihor, pe fondul crizei generate de coronavirus. O femeie într-o stare de sănătate specială, trimisă în ţară de autorităţile britanice după ce a fost externată dintr-un spital din Anglia unde ajunsese în urma unui accident vascular cerebral, nu mai este primită în casă de propria sa familie din colonia de romi din Tinca, de teama că ar putea fi infectată. Astfel că este ţinută de cadrele medicale ale Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea într-o cameră special amenajată pentru pacienţii suspecţi ori confirmaţi ca fiind infectaţi.

„Femeia, de vârsta a treia, se afla în Marea Britanie, unde a suferit un accident vascular cerebral, pentru care a fost spitalizată cu o lună în urmă până la începutul acestei săptămâni, când a fost externată cu indicaţie de continuare a unui tratament medicamentos la domiciliu. Autorităţile sanitare britanice au decis că nu mai trebuie ţinută în spital, ci tratată în regim ambulatoriu. Problema este că rudele ei au plecat de acolo, au venit în România, mai precis la Tinca, de unde sunt”, a explicat BIHOREANULUI o sursă medicală.  

Potrivit sursei, autorităţile britanice au cerut Ambasadei României la Londra ca femeia să fie dusă la familie, ceea ce s-a întâmplat în cursul dimineţii de miercuri. „Persoana respectivă a fost trimisă în România cu un avion, la Bucureşti, iar de acolo o ambulanţă a pornit cu ea spre Oradea. La Sibiu a fost preluată de o ambulanţă din Bihor şi adusă la UPU, în Oradea”.

Sursele BIHOREANULUI afirmă că femeia a fost evaluată multidisciplinar, de neurologi şi cardiologi, care au decis că nu trebuie internată, confirmând menţinerea tratamentului medicamentos stabilit în Marea Britanie şi indicând externarea cu transportarea la domiciliu.

„Problema a apărut joi dimineaţă, când am dus-o pe femeie la domiciliu, în comuna Tinca, unde se află familia. Rudele au refuzat, pur şi simplu, să o primească, spunând că Anglia este zonă galbenă şi că bătrâna ar putea avea coronavirus. Li s-a explicat că nu are asemenea simptome, că i s-au prelevat probe biologice, şi că nu trebuie decât să o ţină în casă, izolată, dar nu au vrut. Echipajul de ambulanţă a trebuit s-o aducă înapoi la UPU”, arată sursa ziarului.

Conform procedurilor speciale de precauţie instituite în UPU încă de luni, femeia este considerată ca o suspectă şi plasată într-o încăpere specială, sub izolare. „Dar acest lucru nu este normal. Nu este normal şi omenesc ca o familie să nu-şi primească în casă o rudă despre care nici măcar nu se ştie dacă este bolnavă”, a subliniat un medic, adăugând că, dacă astfel de cazuri se vor repeta, va fi depăşită capacitatea încăperii speciale de la UPU.

„În această situaţie, femeia va fi transferată într-un pavilion dintr-o unitate sanitară din Oradea unde mai sunt cazate două persoane suspecte”, afirmă medicul, precizând că nu este vorba despre Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal.

Sursa BIHOREANULUI consideră că legislaţia privitoare la zădărnicirea combaterii bolilor contagioase, tocmai modificată prin înăsprirea pedepselor, ar trebui completată şi cu prevederi care să sancţioneze familiile unor persoane vulnerabile dacă se fac vinovate de abandonarea acestora.

„Sistemul sanitar, care se află în faţa unor provocări fără precedent, este împovărat inutil cu cazuri care nu necesită îngrijiri speciale, ci pot fi tratate la domiciliu, cu minim ajutor şi bunăvoinţă din partea rudelor”, mai spune doctorul.

Pe de altă parte, autorităţile medicale fac apel la cetăţenii din Bihor să nu apeleze nejustificat la serviciile UPU-SMURD şi SAJ şi, în niciun caz, să nu se prezinte la camerele de gardă ale spitalelor dacă nu este absolută nevoie, ci să consulte întâi medicii de familie sau să apeleze, în caz de urgenţe minore, la centrele medicale de permanenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
After school moka
Penzia speziala pentru oamenii speziali ai poporului roman se calculeaza la 100% din veniturile ultimei luni de activitate.In ultima luna bajetii lucreaza cit in toata perioada de angajare: delegatii,ore suplimentare,conditii deosebite,toate formele de spoliere a unui stat care sta in pozitia capra.cam 100 milioane/luna cica ar costa pensiunile astea...
Postat 20 Martie 2020, 08:52 de excalibur
san-du
Pentru tine asistenta e gratuita:www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cea-mai-mare-pensie-din-romania-depaseste-15-000-de-euro-cine-o-castiga-si-cati-bani-da-statul-pentru-pensiile-speciale-1167850. Desi puteai folosi google:[cea mai mae pensie speciala]
Postat 20 Martie 2020, 08:31 de excalibur
excalibur
Spune un nume care are pensie specială?
Postat 20 Martie 2020, 01:21 de Sandu2100
Interesant
"...cazuri care nu necesită îngrijiri speciale, ci pot fi tratate la domiciliu, cu minim ajutor şi bunăvoinţă din partea rudelor”.Dar statul unitar roman nu are proceduri pentru o astfel de situatie?Persoana e sau nu asigurata? Desigur nu.Cum procedam? Procedam in asa fel incit cel mai titrat pensionar din Romania sa aiba o penzie speziala de 75.000 lei.Acolo avem proceduri.Pensie egala cu veniturile din ultima luna inaintea pensionarii.Un calcul simplu,fara integrale.Nu ne bate D-zeu?Nu.Ne bate covirul 19.Da' tot pa aia napastuiti,desigur.
Postat 19 Martie 2020, 23:01 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON