URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2018, 22:15

„Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ploaia intensă de sâmbătă seara nu i-a alungat pe orădenii strânşi în Piaţa Ferdinand pentru a-şi scanda ofurile împotriva partidului de guvernământ. Ajunşi la un moment dat la 60, protestatarii au ţinut discursuri, au dansat Hora Unirii şi au cerut plecarea PSD-ului din ţară, promiţând că vor reveni zilnic şi vor fi tot mai zgomotoşi.

Întâlnirea, convocată pe ora 19, a fost împănată cu sloganuri cunoscute, de la deja celebrele „PSD, ciuma roşie”, „Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi!” până la îndemnuri de solidarizare adresate trecătorilor, gen „Haideţi cu noi, vă fură şi pe voi!”, „Nu vă uitaţi, veniţi să protestaţi!”, sau mai noul „Zi de sărbătoare, Dragnea la-nchisoare”.

Participanţii au fost invitaţi să vorbească, pe rând, la microfon, iar oamenii şi-au exprimat, în cuvinte mai mult sau mai puţin meşteşugite, temerile faţă de viitorul ţării, dar şi faţă de cel imediat, speculând pe marginea măsurilor pe care le vor lua guvernanţii şi reacţiile pe care le-ar putea avea opoziţia sau societatea civilă.

Unii protestatari îşi pun speranţele în preşedintele Klaus Iohannis, văzut ca ultima redută în faţa ofensivei anti-justiţie, în vreme ce alţii, mai radicali, se întrebau dacă guvernanţii nu ar putea fi, totuşi, arestaţi pentru trădare de ţară.

Un participant a citit articolul din Constituţie care spune că “partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale”, motiv suficient ca protestatarii să ceară la unison interzicerea partidului de guvernământ şi să scandeze chiar “Afară, afară, PSD din ţară!”.

Ca de obicei, pancartele au cerut demisia penalilor din funcţiile publice şi au arătat solidarizarea purtătorilor cu Justiţia, în vreme ce piesele muzicale din boxa mobilă întregeau, prin mesaje, atmosfera: de la „Wind of Change” sau „Kalashnikov”, până la serioasa „Horă a Unirii”, care i-a făcut pe participanţi să se prindă în cerc şi, în final, Imnul de Stat, la care toată lumea a luat poziţia drepţi.

Iniţiatorii de la Oradea Civică au anunţat la final, după 2 ore, că duminică va fi un „protest mai zgomotos”, fiindcă e aşteptat un coleg din Arad, înarmat cu o tobă, la care se va adăuga „toba de la sediu”, plus vuvuzelele si celelalte instrumente de zgomot pe care le vor aduce oamenii de acasă. Şi, ca să fie clar ce urmează, scandarea de la plecare a pus punctul pe i: „Zi de zi, aici vom fi!”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Norway Sweden
@Skandinavul: Și atunci care e "ideia"(corect ideea)? Vezi-ți de Norvegia ( și președintele ei)sau Suedia! Lasă-ne pe noi "proștii "! Ne-o descurca intr-un fel... mai mare socialism că în țările scandinav nu există nici in Cuba!
Postat 25 Iunie 2018, 20:19 de cainerau
Skandinavul
Sigur ca nu il am. Sunt nascut dar nu am crescut in Romania. Trebuie sa il am ca så-mi exprim pårerea. Nici nu am tastatura romana.Am crezut ca ideia este inportanta si nu exprimarea si gramatica corecta.
Postat 25 Iunie 2018, 17:00 de Skandinavul
prostia la putere
@Skandinavul: OK, scrie ce vrei! Dar tu citești cum scrii? Esti ÎNFIORĂTOR! Tu ai bacalaureatul? Chiar nu se poate așa ceva!
Postat 25 Iunie 2018, 16:47 de cainerau
Skandinavul
Liviu Dragnea este rezultatul ingrozitor al culturi si metalitati romanului. Incepe cu florile si prajitura data invatatorului in scoala si se sfirseste cu colacul dat preutului la inmormintare. Toti romani au auzit de proverbul "Azi un ou mine un bou".Itroduceti zero toleranta si condamnati tote mitele cit de mici ar fi. Atunci scapati de monstru Dragnea si alti ca el. Intelegeti ? Zero absolut zero toleranta. Nici macar o bonboana.
Postat 24 Iunie 2018, 23:44 de Skandinavul
IGB
Loc mai bun nu puteau găsi! După ce IGB a făcut praf si acest loc din Oradea! Să se vadă Copia nefericită a Teatrului din Wiesbaden... că și pe vremea aceea se purtau plagiatele!
Postat 24 Iunie 2018, 11:05 de cainerau
!!!
Provocați alegeri anticipate... dacă puteți! Chiar si așa tot PSD va câștiga!
Postat 24 Iunie 2018, 10:41 de cainerau
Mare va fi dezamagirea acestor galagiosi, cand li se va comanda de la "centru" sa puna batista pe tambal.
Oportunismul protestatarilor #rezist a fost dezvaluit acum, odata cu stirea venita de la Bruxelles, ca USR a cerut afilierea la Alianta Liberal-Democrata Europeana, care are ca partid de referinta in RO pe ALDE, condus de viitorul presedinte al Statelor Reunite (de Drept si Paralel) numit si Calin Popescu Tariceanu, aliatul de nadejde al PSD-ului condus de Dragnea. Desigur că prost e cine dă, nu care cere.
Postat 24 Iunie 2018, 09:54 de CrisDumi
acum ori niciodata
romani din toate colturile tarii uniti-va si nu lasati ca acest penal (Liviu Dragnea) sa ne dicteze viitorul. Fiti puternici si increzatori ca vom invinge daca suntem uniti. Acest penal condamnat de 2 ori doreste sa ramana in continuare la conducerea acestei tari, haideti cu totii sa-l orpim si sa-l trimitem acolo unde-i este locul, langa cei de la care si-a cerut iertare vineri (romanii din puscarii)
Postat 23 Iunie 2018, 23:33 de Dan1977
Multumim!
Multumim oradenilor cu simt civic care au fost si pentru noi cei ce am stat acasa. Multumim!
Postat 23 Iunie 2018, 23:08 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON