URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2011, 09:49

Sute de peşti morţi: O nouă poluare în Ştei, pe Valea Sighiştelului (VIDEO)

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale Ape Crişuri au demarat o anchetă, pentru a afla cauzele unei noi poluări produse joi seară, în oraşul Ştei, care a provocat moartea a sute de peşti la confluenţa dintre pârâurile Sighiştel şi Crişul Băiţa.

Poluarea s-a produs, joi seară, în jurul orei 19, însă reprezentanţii Primăriei, înştiinţaţi de localnici despre incident, nu au sesizat autorităţile de mediu. A făcut-o, însă BIHOREANUL.

Astfel, inspectorii Administraţiei Bazinale Ape Crişuri au prelevat în zorii zilei de vineri probe de apă, mâl şi peşte şi au făcut verificări 100 metri în amonte şi 100 metri în avalul zonei în care s-a descoperit mortalitate piscicolă. Probele de apă urmează să fie analizate de specialiştii ABA Crişuri, în timp ce probele de peşte au fost predate inspectorilor Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor.

De asemenea, dispecerul de serviciu al ABA Crişuri a anunţat accidentul ecologic Gărzii de Mediu Bihor şi Agenţiei de Protecţia Mediului, ai căror reprezentanţi s-au deplasat la locul accidentului, pentru investigaţii.

O altă poluare asemănătoare s-a produs în urmă cu doi ani, în noaptea de 10/11 iulie 2009, în aceeaşi zonă. Atunci, în urma anchetei demarate după accidentul ecologic, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au amendat cu 20.000 de lei firma European Food, a fraţilor Ioan şi Viorel Micula, şi cu 5.000 lei compania de apă a oraşului Ştei, pentru încălcarea unor norme privind protecţia mediului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Stei
nu doar in 2009 s-a intamplat asa ceva ...trec zilnic pe acolo si de aproximativ 5 ani cu deabea se mai vede un peste viu prin apa murdara de la substante....pe zi ce trece mor tot mai multi pesti si tot mai multe gunoaie se gasesc in apa
Postat 21 Mai 2011, 00:15 de Orasul
anual
asta se intampla anual, nu face nimeni sesizari, fratii european sant cu astea lua-siar talpasita inspre hell.
Postat 20 Mai 2011, 16:21 de manu
andrei
Intradevar era bine ca acei copii probabil sa iasa din apa , dar eu cand am ajuns, ei erau deja acolo...in apa...a fost un cadru de filmare de la departare dupa care le-am spus sa iasa din apa...am taiat putin din filmare deoarece au ajuns cativa oameni care sau revoltat la mine ca filmez si mi-au cerut suma de 20 de ron sa ii filmez plus ca erau in stare de ebrietate , mi-am oprit camera si am plecat!!!Se stie bine ca munca de cameraman nu este o munca usoara niciodata nu se stie cand ti se da in cap pentru ca ii filmezi asa ca am evitat...Daniel - imagine video
Postat 20 Mai 2011, 11:54 de daniel
toxicitate doar pentru pesti?
Felicitari cameramanului pentru imagini...si muzica, se potrivesc. Dar oare nu era bine sa opreasca sarmanii copii sa stea cu picioarele goale in apa infestata? Sau apa e toxica doar pentru pesti?
Postat 20 Mai 2011, 10:47 de sorin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON