URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2019, 18:00

Săcueni şi Lacul Cicoş ascund frumuseţi neştiute ale Bihorului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săcueni şi Lacul Cicoş ascund frumuseţi aproape neştiute ale Bihorului. Tocmai de aceea, Fundaţia pentru cultură şi educaţie ecologică ECOTOP din Oradea a realizat un documentar care prezintă Situl Natura 2000, cu ariile naturale protejate din vecinătatea oraşului Săcueni, în locul în care se întâlnesc Câmpia Ierului și Câmpia Buduslăului.

Mozaic de habitate

Aria protejată are o suprafață de 741 hectare şi cuprinde păduri de foioase, pajiști, tufărișuri, mlaștini, turbării, ape curgătoare, bălți şi terenuri arabile cultivate. Zona găzduieşte mai multe specii de amfibieni, cum ar fi broasca mare de lac, broasca roșie de pădure, broasca râioasă brună, buhaiul de baltă cu burtă roșie și țestoasa europeană, singura specie de țestoasă acvatică din România.

Arborii bătrâni adăpostesc şi două specii amenințate: croitorul mare al stejarului şi rădașca, cea mai mare insectă de la noi, cu dimensiuni de până la 8-9 centimetri. Tot acolo se află şi cea mai mare colonie cuibăritoare de stârci cenușii din bazinul Ierului, cu peste 100 de cuiburi, foarte gălăgioşi, aflaţi parcă într-un permanent conflict.

Lacul Cicoș

La câteva minute distanţă faţă de pădurea seculară de stejari care adăpostește colonia de stârci, se află o altă rezervație: Lacul Cicoș. Așezat într-o covată adâncită, în albia mlăștinoasă a unui afluent al râului Barcău, lacul se întinde pe o lungime de circa jumătate de kilometru și adăpostește un complex de bălţi şi mlaştini, cu un ochi de apă a cărei adâncime depășește 3 metri şi jumătate.

Acolo s-a format un plaur compact, pe o suprafață de circa 2 hectare şi jumătate. Este ultima formațiune complexă de acest gen, păstrată până astăzi în Câmpia de Vest. Țesătura vegetală plutitoare, străpunsă de exemplare masive de arin și de ochiuri de apă înșelătoare, se mișcă sub fiecare pas, făcând extrem de riscantă orice tentativă de traversare.

Lecţia de natură

Filmul documentar, o producţie Impress Media, a fost deja prezentat elevilor din Săcueni şi locuitorilor din comunităţile rurale aparţinătoare oraşului, prezenţi la întâlnirile de informare şi conştientizare organizate de reprezentanţii fundaţiei ECOTOP.

Documentarul face parte din seria de activităţi ale proiectului Conservarea Biodiversității în Situl Natura 2000 ROSCI 0220 Săcueni și Aria Naturală Protejată 2184 Lacul Cicoș, cod SMIS 119008, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON