URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2019, 11:37

Pompierii bihoreni au nevoie de autospeciale noi: 53% din autospecialele ISU Crişana au peste 20 de ani (VIDEO)

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana este în căutarea de soluţii pentru înlocuirea autospecialelor "bătrâne", dar încă folosite în stingerea incendiilor. Mai bine de jumătate din maşinile din parcul auto al pompierilor bihoreni au cel puţin 20 de ani vechime, ceea ce le face ineficiente, pentru că se deplasează mult mai încet şi se defactează des.

Maşini prea bătrâne

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, în care a prezentat bilanţul activităţilor din anul 2018, colonelul Sorin Caba, inspector şef al ISU Crişana, a declarat că autospecialele de lucru cu apă şi spumă folosite de pompieri sunt învechite, ceea ce are impact şi în timpul de deplasare al militarilor la incendii. Mai precis, 53% dintre autospeciale au peste 20 de ani, 9% au între 10 şi 20 de ani, 14% au între 5 şi 10 ani şi doar un sfert (24%) au mai puţin de cinci ani.

"Avem 120 de autovehicule, din care un număr însemnat din ele au peste 30 de ani. Sunt frecvente situaţiile în care autospecialele se defectează, ori la intervenţie, ori pe timpul deplasării sau la întoarcerea de la intervenţie. Dar nu putem să le scoatem din operativitate atâta vreme cât acestea nu sunt înlocuite cu altele noi. O autospecială nouă se va deplasa cu 90 de km pe oră, o viteză mult mai mare faţă de viteza unei autospeciale de peste 30 de ani care nu va depăşi, în medie 40 sau 50 de km pe oră", a explicat colonelul. În plus, costurile pentru repararea şi menţinerea "în viaţă" a autospecialelor bătrâne se ridică la 800.000 de lei anual.

Dotări noi

Şeful ISU Crişana speră că autorităţile centrale sau judeţene vor găsi soluţii pentru înnoirea autospecialelor folosite la incendii. "Ne aşteptăm şi în acest an să se îmbunătăţească parcul auto", a precizat Sorin Caba.

Tocmai de aceea, ISU Crişana s-a bucurat că primăriile Aştileu şi Sânmartin au achiziţionat propriile autospeciale, care au în jur de zece ani, sunt de calibru mic, dar vor funcţiona în condiţii optime mult timp.

Până când va primi alte autospeciale, ISU Crişana se bucură de alte dotări noi, achiziţionate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: un camion cu sistem hidraulic de încărcare/descărcare cu cârlig, două containere cu suport logistic, două autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţimi, o autospecială de transport efective la intervenţie, două autoturisme, trei autoambulanţe, container cu suport logistic la intervenţie iluminat, o linie tehnică de întreţinere a echipamentelor individuale de protecţie, şi tabără mobilă pentru persoane sinistrate şi un rezervor carburant auto cu pompă de distribuţie de un metru cub.

34 de intervenţii pe zi

În anul 2018, ISU Crişana a avut 12.562 de intervenţii, adică, în medie, 34 de intervenţii pe zi. Cele mai multe misiuni, mai precis 8.831, au fost ale echipajelor SMURD.

Din rândul celor 322 de incendii stinse de militarii bihoreni, cele mai multe (124 la număr) au fost provocate de instalaţiile electrice improvizate, stricate sau nesupravegheate. "În continuare, în societatea noastră există nu doar echipamente de o slabă calitate, ci şi o atenţie prea puţină acordată în întreţinerea şi supravegherea acestor echipamente", a spus Sorin Caba.

Alte 47 de incendii au fost provocate de coşurile de fum necurăţate, 36 de mijloacele de încălzire defecte sau nesupreavegheate, 33 de focul deschis, 24 de fumat, iar 20 de incendii au fost provocate intenţionat. În incendiile izbucnite anul trecut au decedat şase persoane.

Caba a nominalizat şi intervenţiile majore ale anului trecut: incendiul violent izbucnit în aprilie la fabrica UAMT şi focul care a mistuit Palatul Greco-Catolic, pe 25 august.

Alo, 112?

Bilanţul ISU Crişana mai arată că, în 2018, pompierii au identificat, în controalele făcute, 10.000 de nereguli, iar 31% dintre ele, adică 3.350 au fost soluţionate operativ în timpul controlului. Pentru celelalte au fost aplicate 5.800 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 954 de amenzi cu sumă totală de 2.973.000 lei.

Colonelul Sorin Caba a mai arătat că anul trecut s-au înregistrat 17.000 de apeluri de urgenţă către numărul unic 112, o creştere cu 28% faţă de 2017.

În ceea ce priveşte activităţile cu caracter public, pompierii au participat la mai acţiuni de donare de cărţi, la patru acţiuni de donare de sânge, 37 de acţiuni caritabile, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, au susţinut un concert de colinde în Piaţa Unirii.

Vezi mai jos cum s-au desfășurat unele dintre cele mai spectaculoase intervenții ale pompierilor bihoreni!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON