URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2019, 14:17

Incidente la vizita Vioricăi Dăncilă la Maternitatea Oradea: Protestatari, accident rutier şi... un ministru blocat în lift (FOTO / VIDEO)

Incidentele s-au ţinut lanţ în timpul vizitei prim-ministrului Viorica Dăncilă la Maternitatea Oradea, unde coloana oficială a fost întâmpinată de protestatarii organizaţiei Oradea Civică, dar şi de manifestanţi anti-avort. Mai mult, în timpul vizitei, premierul s-a împiedicat şi era să-şi piardă un pantof, ministrul Petre Daea a rămas minute bune blocat în lift, iar în faţa spitalului, un BMW s-a izbit de un Audi...

Vizită cu peripeţii

Adunaţi pe trotuarul din partea opusă spitalului, protestatarii #Rezist au început huiduielile imediat după sosirea coloanei oficiale. "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "Ruşine, ruşine să vă fie!", strigau reprezentanţii Oradea Civică, fluturând o pancartă roşie uriaşă ce avea imprimat un cap de mort încadrat de doi trandafiri şi textul "PSD nu e un partid de stânga, ci un grup infracţional organizat".

La intrarea în spital se afla un alt grup de manifestanţi, cei anti-avort, care protestează în fiecare zi, începând din 25 septembrie, la Maternitate. Tăcuţi, oamenii stăteau aşezaţi în linie, afişând fotografii şi mesaje bilingve. "Orice fiinţă umană are dreptul la viaţă", "Femeile însărcinate au nevoie de ajutor, nu de avort", "Fiecare Făt este frumos şi merită să trăiască", au fost doar câteva dintre mesajele de pe pancartele lor.

Convoiul de maşini nu a oprit, însă, în stradă. Bolizii au intrat direct în curtea Maternităţii, iar bodyguarzii au închis iute porţile. În faţa clădirii, jandarmii sosiţi cu maşina de intervenţie au pornit la verificat. Înarmaţi cu camere de filmat, ei au început să-i legitimeze pe manifestanţi, dar şi pe oamenii care s-au adunat ciorchine să vadă ce se întâmplă.

Hop şi Mărie!

După câteva zeci de secunde, chiar în faţa spitalului s-a petrecut un incident rutier. Mai atent la agitaţia din zonă decât la trafic, un gabor mustăcios aflat la volanul unui Audi a virat pe Calea Clujului de pe un drum secundar fără să se asigure, iar ca să-l evite, şoferul unui BMW a tras de volan izbind violent un alt Audi care aştepta cuminte la "Stop", avariindu-i serios partea laterală.

Nervos, şoferul maşinii lovite, Constantin Mărie, pe vremuri bătăuş cunoscut însă de un timp retras din "lumina reflectoarelor", a coborât cu telefonul în mână, cerându-i printre înjurături gaborului să oprească maşina, "că te filmez", iar celui care l-a lovit să sune la Poliţie.

Blocaţi în lift

În tot acest timp, în spatele porţilor închise ale Maternităţii, cu strigătele manifestanţilor în fundal, Viorica Dăncilă, alaiul ei electoral şi prefectul Ioan Mihaiu au inspectat saloanele alături de managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Carp, medici şi asistente.

Nu fără peripeţii, căci ministrul Agriculturii, Petre Daea, prefectul Ioan Mihaiu şi deputatul Ioan Sorin Roman, de pildă, au rămas blocaţi împreună cu câţiva ziarişti într-un lift, mai bine de 5 minute. Mai târziu, însăşi Viorica Dăncilă s-a împiedicat şi era să-şi piardă un pantof în timp ce cobora scările.

Un moment interesant a fost acela în care managerul liberal Carp i-a relatat premierului PSD-ist câți bani a alocat spitalului guvernul său. „Nu am cum să nu recunosc investiția pe care Ministerul Sănătății, condus de Sorina Pintea, a făcut-o pentru acest spital. Gândiți-vă că numai într-un singur an, în acest an, Spitalul Județean Oradea a primit 6 milioane de euro de la Ministerul Sănătății! Am primit 10 milioane lei pentru aparatură, 8 milioane lei pentru reparații capitale, plus aparatul de rezonanță magnetică nucleară, montat la secția de maternitate și alte aparate”, a spus Carp, potrivit Bihon.ro. 

Declarația lui Carp, considerată de unii surprinzătoare, a fost numai bună de introdus în discursurile electorale de către președintele PSD Bihor, Ioan Mang, și deputatul Ioan Sorin Roman, care au amintit-o joi seara la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu susținătorii. 

"Foncea nu-şi ia medicamentele"

La Maternitatea orădeană, Dăncilă a declarat că vede "medici implicaţi, oameni care sunt dedicaţi construcţiei acestui spital şi dotării cu echipamente". "Am văzut ceea ce s-a făcut, dotările, noi am alocat o sumă importantă pentru toate aceste investiţii, tocmai pentru că vrem ca pacienţii să fie foarte bine trataţi".

La briefingul de presă susţinut înainte de plecare, Viorica Dăncilă a fost întrebată inclusiv despre situaţia conflictuală de la Spitalul Municipal din Oradea, pe care, însă, premierul a spus că nu o cunoaşte.

În schimb, pe această temă a comentat senatorul Florian Bodog, fostul ministru al Sănătăţii, care a declarat că la spitalul orădean este "o nemulţumire generală împotriva managerului", comportamentul căruia ar fi cauzat de... probleme medicale. "Când domnul Foncea nu-şi ia medicamentele, se întâmplă astfel de lucruri", a afirmat Bodog, dând de înţeles, astfel, că Foncea nu gândeşte limpede.

Potrivit acestuia, documentele depuse de managerul Dacian Foncea pentru desfiinţarea funcţiilor de asistent şef nu au ajuns, încă, la ministrul Sănătăţii. "Legat de contractul lui de management, este o problemă locală, nu a ministerului", a mai spus Bodog.

Tupeu de campanie: Sănătatea nu trebuie politizată

Întrebată de reporterul BIHOREANULUI despre declaraţiile controversate ale primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, pe tema spitalului pentru copiii bolnavi de cancer, construit din fonduri private de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, Dăncilă a pretins că nu le-a citit. "Eu susţin orice investiţie care poate să ajute. Şi, după câte ştiu eu, chiar Primăria Capitalei a fost implicată în acest proiect, ştiu că a dat terenul pentru realizarea acestui spital", a spus prim-ministrul.

Pe de altă parte, însă, premierul demis a condamnat politizarea problemelor, susţinând că "Sănătatea nu trebuie să aibă culoare politică". "Cei care încearcă să politizeze un lucru bun pentru oameni sunt inclusiv persoane care încearcă să se urce pe tragediile unor oameni, nu acţionează corect. Pe mine nu mă interesează partea politică acum. Mă interesează investiţia şi atâta timp cât şi-a atins scopul şi poate ajuta copiii, oamenii, pentru mine este un lucru foarte bun", a mai susţinut Dăncilă, aflată, culmea, într-o vizită electorală în Bihor şi implicit la Maternitate.

Șefa PSD a ieşit, apoi, în curtea spitalului, oprindu-se zâmbitoare să se fotografieze, ba chiar să-şi facă selfie-uri cu fiecare doritor, între care şi angajaţi ai Maternităţii. "Vreau să vă văd preşedintă", i-a spus un fan, care a cerut apoi să-şi facă o fotografie şi cu ministrul Petre Daea. "Nu mai e aici", i-a spus unul dintre agenţii de pază, grăbit să-şi îmbarce "clienţii".

Coloana a pornit, în final, spre următoarele puncte de oprire de pe traseul electoral, din judeţul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Lift blocat
Va dați seama ca doamna a bruiat sistemele cu inteligenta ei sporită:)), pe unde trece produce perturbari...daca ea saraca este cum este...dar cei care stau pe lângă ea cum sunt:))))
Postat 31 Octombrie 2019, 21:43 de Adrian_Preda
putina rautate din partea presei
Oricare viitor presedinte venea in vizita acelasi protocol se respecta.Tot atatea ar fi inteles Iohanis,sau Paleologu ,cat intelese si dna.
Postat 31 Octombrie 2019, 21:19 de onuta
Viorico
După ce ai venit aici???
Postat 31 Octombrie 2019, 21:13 de Sandu1206
oradea civica e o sapca de marinar
si angajatii lui, 2-3
Postat 31 Octombrie 2019, 20:42 de testtest
NU VOM UITA SI NU VOM IERTA!
Asteptam cu interes cuantificarea promisiunii primarului Bolojan privind demiterea scandalagiului de carton Dacian Foncea, rusinea liberalilor, de la Spitalul Municipal Oradea!!!
Postat 31 Octombrie 2019, 15:13 de OanaBaloana
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON