URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2018, 15:16

Ai grijă pe ce dai click! Noi percheziţii ale DIICOT în Bihor, într-un dosar de fraude informatice de peste 1 milion de euro (VIDEO)

Pe lângă percheziţiile în cazul reţelei de trafic de droguri condusă de un jandarm orădean, procurorii DIICOT au descins, miercuri, şi în percheziţii legate de o fraudă informatică, atât în Bihor şi în alte judeţe ale ţării, cât şi în Italia.

Potrivit unui comunicat transmis marţi, 15 percheziţii domiciliare au fost făcute în Bihor, în Bucureşti, dar şi în judeţele Ilfov, Vâlcea, Cluj, Constanţa, Giurgiu şi Buzău, "în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani".

Concomitent, în Italia, au fost făcute 20 percheziţii la adresele membrilor grupului. "În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2015 – 2018 pe teritoriul Italiei şi a României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos", arată comunicatul.

Reţeaua a fost constituită şi organizată de către doi cetăţeni italieni care au coordonat mai multe celule alcătuite din aproximativ 50 de membri şi au acţionat concomitent în ambele ţări, fiecare având roluri bine determinate.

Reţeaua

Conform procurorilor, grupul era bine pus la punct, pe paliere. Un rol marcant (palierul II) l-au avut trei cetăţeni români, care au clonat site-urile unor bănci şi instituţii financiare, în vederea obţinerii datelor de identificare ale cardurilor bancare, precum şi ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vătămate.

După accesarea conturilor de online banking, prin utilizarea datelor astfel obţinute, membrii grupului au virat sumele de bani în conturile altor membri ai grupului, ce aveau ataşate carduri bancare preplătite (prepaid).

"În fapt, suspecţii obţineau în mod neautorizat datele de contact ale victimelor, iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanţilor băncilor, prin care le solicitau datele confidenţiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru  remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar. Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conţinea o clonă a paginii de internet a băncii", arată comunicatul.

Dând click pe link-ul transmis de escroci, victimele erau redirecţionate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum şi datele de acces la contul de online banking. Aceste date erau colectate de către membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.

Ulterior, sumele de bani erau retrase în numerar de la ATM-uri din Italia şi din România direct de pe cardurile preplătite, de către titularul contului ataşat cardului, în schimbul unui comision. Restul sumei de bani era fie încărcat pe alte carduri preplătite, care erau utilizate la retrageri în Italia şi în România, fie era transferat prin serviciile de transfer monetar rapid în România, unde sumele erau ridicate de către mai multe persoane de cetăţenie română.

200 de victime

Procurorii notează că, în total, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 euro.

"În urma percheziţiilor, până în prezent, au fost ridicate mai multe computere, carduri bancare, documente de transfer bancar, dar şi peste 50 grame de cocaină", arată comunicatul.

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 38 de persoane.

Descinderile au fost făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, iar pentru destructurarea grupului infracţional organizat s-a constituit o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania şi Italia, investigaţiile beneficiind de sprijinul EUROPOL. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oleaca utopie raportul DIICOT
Sistemul bancar la acces se bazeaza pe token si certificate. Certificatele se pot lua cu session poisoning. Dar tokenul genereaza coduri valabile x secunde (x variabila in general 15 sec dar e la latitudinea fiecarei entitati). De fapt acolo se foloseau de spear phishing / whaleing iar victimele erau din acelea care folosesc autorizare pop-up (pe telefon o fereastra cu approve reject, cea mai mare gresala). Se vede ca "hackerii", de fapt script kiddies, erau romani, daca erau de aia black hat deja aveau averi in cryptocurrencies. Sau mai ceva, vindeau in dark market datele cardurilor pe sume in monero, foarte greu de urmarit. Deh, romanii sunt inventivi nu si inteligenți. Cat despre "acces ilegal la un sistem informatic" nu stiu ce sa zic. Atunci sa dam toti in judecata Microsoft, NSA, MI6 (mai putin SRI ca na...tehnica veche) care ne iau telemetry din echipamente pentru studii guvernamentale, aviz celor care cred ca windowsul lor de pe torente nu e detectat (imi permit un hahaha mare aici). Legile la noi au ramas aceleasi, GDPR ne va mai educa si pe noi, ca deh, nu am vrut ACTA.
Postat 28 Martie 2018, 20:21 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON