URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2019, 12:05

Frigul face pagube! Incendiu devastator într-o localitate din Bihor, provocat de o sobă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Incendiu puternic, în noaptea de miercuri spre joi, în localitatea bihoreană Şumugiu, din comuna Hidişelu de Sus, provocat de un mijloc de încălzire (sobă metalică) lăsat nesupravegheat. Un alt incendiu a fost în Marghita, provocat, cel mai probabil, de un coş de fum defect.

Informaţiile apar într-un comunicat transmis, joi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Primul incendiu, şi cel mai serios, a avut loc după miezul nopţii, la o gospodărie din satul Şumugiu, comuna Hidişelu de Sus.

"În momentul sosirii forţelor de intervenţie la adresa indicată de apelantul numărului unic 112, flăcările se manifestau violent la acoperişul locuinţei (tavanul a două din cele trei încăperi fiind prăbuşit) şi la două anexe, existând pericolul extinderii la întreaga casă şi la o altă locuinţă situată în aceeaşi curte. Pompierii militari au acţionat simultan pentru localizarea şi lichidarea incendiului şi pentru protecţia casei situate în imediata proximitate, reuşind să împiedice dezvoltarea acestuia la una din încăperile locuinţei al cărei acoperiş era afectat de flăcări, precum şi la casa din apropiere", arată comunicatul ISU.

Intervenţia a avut loc între orele 00.20 - 00.40, pompierii din cadrul Gărzii 1 Mai acţionând cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă. Totuşi, echipajele au acţionat în continuare la faţa locului până la ora 02.45, pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului.

"Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, provocat de un mijloc de încălzire (sobă metalică) lăsat nesupravegheat. Ca urmare a producerii incendiului au ars acoperişul casei şi cele două anexe şi s-au distrus bunuri din cele două încăperi al căror plafon s-a prăbuşit", arată ISU.

În cursul aceleiaşi nopţi, în jurul orei 03.00, pompierii Detaşamentului Marghita  au fost alertaţi pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coş de fum defect, la o magazie din cadrul unei gospodării de pe strada Bihorului din Marghita.

Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând extinderea flăcărilor la locuinţa situată la o distanţă de aproximativ un metru. Au ars acoperişul construcţiei auxiliare, pe o suprafaţă de circa 40 metri pătraţi, aproximativ 300 kilograme cărbuni, circa un metru cub material lemnos şi materiale textile.


MĂSURI DE PREVENIRE

În scopul prevenirii unor situații de urgență provocate de coşurile de fum și mijloacele de încălzire utilizate de populație în contextul înregistrării unor temperaturi scăzute la nivelul județului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” reaminteşte cetăţenilor principalele  reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor specifice acestei perioade:

Coşurile de fum

- Coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi  curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;

- În podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lor sunt materiale combustibile;

- Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;

- La trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;

- Nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.;

- În podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;

- Gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);

- Se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

Sobe cu sau fără acumulare de căldură și mijloace de încălzire electrice

- Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

- Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

- Aşezaţi o tăvă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

- Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

- Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

- Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;

- Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau     cumpăraţi-vă altele noi;

- Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

- Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

- Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

- Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe cu sau fără acumulare de căldură ori aparate de încălzire electrice).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON