URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Februarie 2019, 18:18

Bătălia roboţilor: Liceeni din toată ţara şi-au pus roboţii la lucru într-un eveniment caritabil organizat de Colegiul Mihai Eminescu (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clubul de robotică "Modus Vivendi" al Colegiului Naţional Mihai Eminescu a organizat vineri şi sâmbătă evenimentul "Oradea cunoaşte" în cadrul căruia 19 echipe de liceeni din 17 oraşe din ţară, cum ar fi Sibiu, Mediaş, Bucureşti, Suceava, Timişoara şi Oradea, s-au întrecut într-o competiţie cu roboţi, pregătindu-se astfel pentru concursurile oficiale First Tech Challenge.

În cadrul evenimentului, tinerii organizatori au şi strâns bani pentru colegul lor de liceu, George Ilisie, care are nevoie de o nouă operaţie la Viena pentru a nu-şi pierde de tot vederea.

Întrecerea roboţilor

"Oradea cunoaşte" a programat, vineri, o serie de cursuri dedicate elevilor implicaţi în cluburile de robotică şi, sâmbătă, la Şcoala Dacia o competiţie între cele 19 echipe, prezentată de actorul Richard Balint.

Echipele s-au întrecut în "alianţe" pe un teren special amenajat, unde roboţii creaţi de elevi trebuiau să coboare de pe o mini rachetă şi să colecteze minereuri de pe o altă planetă. Roboţii prezentaţi trebuiau să se descurce singuri timp de 30 de secunde şi apoi puteau fi cârmuiţi, de la distanţă, de făuritorii lor.

Aceasta este, de altfel, şi tema de anul acesta a competiţiei internaţionale First Tech Challenge, în cadrul căreia se înscriu numeroase echipe de tineri pasionaţi de robotică. "Aceste etape demonstrative sunt foarte importante pentru concurs, căci simulează tot stresul din competiţie şi echipele apucă să se cunoască", a spus unul dintre elevii orădeni organizatori.

Ajutor pentru George

Elevii nu s-au implicat doar în competiţie, ci şi într-o acţiune caritabilă. Organizatorii au pregătit o tombolă cu premii, înscrierea costând 10 lei, un stand cu prăjituri care se puteau gusta gratuit, cu invitaţia de a face o mică donaţie, precum şi un stand cu mărţişoare printate 3D şi scoase la vânzare.

Toţi banii adunaţi îi vor fi donaţi lui George Ilisie, elev cu rezultate bune la Colegiul Mihai Eminescu, în ciuda fapului că este aproape orb.

Tânărul s-a născut în urmă cu 17 ani cu o afecţiune rară - aniridie congenitală. Practic, ochii săi nu au irisuri. Deşi iniţial doctorii le-au spus părinţilor că George e orb, au descoperit apoi că băiatul avea resturi de vedere. În timp, tânărul şi-a pierdut de tot vederea la ochiul drept.

Pentru a-şi păstra restul de vedere la ochiul stâng, George are nevoie de mai multe intervenţii în Viena. El a suferit deja primele operaţii, însă acestea trebuie continuate. Cum costurile nu sunt deloc mici, colegii lui au decis să-l sprijine.

Cei care doresc să-l ajute pe George să nu-şi piardă vederea cu totul pot face donaţii pe numele ILISIE GEORGE ALEXANDRU la Banca Transilvania în conturile:

RO92BTRLEURCRT0365822901 (EUR)

RO45BTRLRONCRT0365822901 (RON)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON