URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2019, 18:54

Arde iar depozitul de gunoaie de la Nojorid! Fumul negru şi dens se vede de la depărtare, bihorenii au fost avertizaţi prin Ro-Alert să stea în case (FOTO / VIDEO)

Depozitul de deşeuri reciclabile din Nojorid, aparţinând firmei Superbon, este din nou locul unui incendiu de amploare. Pompierii au fost chemaţi să intervină duminică, în jurul orei 18.30, şi acţionează cu 9 autospeciale.

"La faţa locului au fost mobilizate forţe şi mijloace de intervenţie din cadrul a cinci subunităţi, care s-au deplasat cu 9 autospeciale, din care 7 autospeciale de lucru cu apă şi spumă, o autoscară şi o autospecială de primă evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară", a declarat maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, pentru BIHOREANUL.

Din primele informaţii, incendiul se manifestă pe o suprafaţă de circa 350 metri pătraţi, iar în depozit nu se află nicio persoană.

Incendiu SuperbonLa fel cum s-a întâmplat la primul incendiu izbucnit la acest depozitul, în atmosferă se degajă un fum negru şi dens, care se vede de la depărtare.

Drept urmare, mulţi orădeni au postat deja pe reţelele de socializare fotografii cu poluarea cauzată de incendiu.

ISU Crişana a transmis către bihorenii situaţi în apropierea incendiului mesaje de avertizare prin Ro-Alert, prin care i-a atenţionat de degajările mari de fum şi li se cere să stea în clădiri şi să închidă uşile, geamurile şi sistemele de ventilaţie.

Mesaj Ro-AlertIncendiu cu repetiţie

Depozitul de deşeuri aparţine firmei Superbon, societate specializată în reciclarea de deşeuri nepericuloase, adică PET, hârtie, cartoane şi metale, şi se află la ieşirea din Nojorid spre Leş, întinzându-se pe o suprafaţă de circa 20.000 mp.

Aici s-a mai produs un incendiu uriaş în urmă cu două săptămâni, mai precis pe 15 iulie, când coloana de fum negru şi dens s-a ridicat în atmosferă ca o coloană lungă de 150 de metri. 

Atunci, 62 de pompieri au intervenit şi au reuşit să lichideze după 4 ore incendiul în care s-au făcut scrum circa 60 de tone de deşeuri. 

În urma poluării masive produse de flăcări, firma Superbon a fost amendată de Garda de Mediu Bihor cu 100.000 lei. Totuşi, cauza incendiului nu a fost făcută publică.

Totodată, un incendiu a avut loc, în luna martie, la un alt depozit al firmei Superbon, de pe Calea Borşului din Oradea.

UPDATE ora 19.34: Pompierii se alimentează din Nojorid

Pompierii încă intervin pentru localizarea incendiului, misiunea fiind coordonată la faţa locului de şeful ISU Crişana, colonelul Sorin Caba. Incendiu Superbon Nojorid

Pentru că la depozit nu există hidranţi cu care să alimenteze autospecialele, militarii sunt nevoiţi să facă această operaţiune în navetă, adică să se deplaseze la cele mai apropiate surse de apă.

Autospecialele de pompieri sunt umplute de la hidranţii din satul Nojorid, dar şi de la un rezervor al Companiei de Apă din aceeaşi localitate.

Din câte se pare, şi de această dată ard cu precădere deşeuri din plastic şi de lemn.

Circulaţia rutieră în zonă nu afectată, dar la locul incendiului sunt prezente şi mai multe echipaje de Poliţie.

La locul incendiului s-au adunat şi câţiva bihoreni care locuiesc în apropierea depozitului şi care sunt nemulţumiţi că acesta nu a fost închis de autorităţi, după primul incendiu izbucnit la jumătatea lunii iulie. 

UPDATE ora 20.33: Au localizat incendiul

Pompierii au localizat incendiul şi acum încearcă să stingă flăcările. Din cauza vântului, însă, suprafaţa cuprinsă de foc s-a extins, la circa 1.000 mp. La faţa locului intervin 48 de pompieri militari.

UPDATE ora 21.30: Incendiul a fost stins

Pompierii militari bihoreni au reuşit să stingă incendiul de mare amploare care a izbucnit la depozitul de deşeuri din Nojorid după o intervenţie care a durat două ore şi au rămas la faţa locului, pentru a se asigura că nu va izbucni un nou foc.

Cauza nu a fost încă stabilită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Felicitari tuturor institutiilor implicate in autorizarea depozitului
De asemenea felicirari patronului care dovedeste ca stie cum sa scape de deseurile "fierbinti". La mai mare!
Postat 04 August 2019, 19:40 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON