URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Ianuarie 2016, 14:43

Accident cu trei maşini, pe Centură: Două persoane au murit! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două persoane au murit, în urma unui accident rutier petrecut miercuri după amiază pe şoseaua de centură a Oradiei. În eveniment au fost implicate trei autovehicule: o dubiţă Ford Transit, un autoturism Fiat Stilo cu număr de Italia şi un cap tractor.

Potrivit căpitanului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, accidentul s-a petrecut în jurul orei 14, pe strada Ogorului, în zona Cimitirului Municipal.

"La faţa locului s-au deplasat de urgenţă echipajul de descarcerare grea din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD şi un echipaj de prim ajutor calificat din cadrul Detaşamentului 2 Oradea", a precizat Camelia Roşca.

Din primele informaţii, în accident au fost implicate patru persoane, dintre care două, şoferul şi pasagerul dreapta din Fiat, au decedat. De altfel, maşina a fost prinsă şi zdrobită efectiv între dubiţă şi capul tractor. În urma impactului, şoferul atoturismului a fost proiectat pe bancheta din spate, cu tot cu volan. Nu au existat alţi răniţi.

La faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje de poliţişti, ancheta fiind coordonată chiar de şeful Seviciului Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dorin Sava (foto).

Potrivit acestuia, Fiatul circula dinspre Nufărul spre Calea Aradului, când la un moment dat, şoferul a pierdut controlul volanului. "Conducătorul unui autoturism Fiat, circulând iniţial pe banda 2, apoi pe banda 1 şi apoi din nou pe banda 2, a pierdut controlul asupra autoturismului şi s-a tamponat frontal cu un cap tractor şi ulterior cu o autoutilitară. Capul tractor circula din direcţie opusă, regulamentar, şi la fel şi autotutilitara", a explicat şeful Poliţiei Rutiere.

Cel mai probabil autoturismul avea viteză, iar martorii spun că, înainte de impact, şoferul făcuse mai multe depăşiri.

La mai bine de o oră de la producerea evenimentului rutier, echipele de descarcerare lucrau încă la scoaterea victimelor din maşină.

Traficul în zonă se desfăşura cu dificultate, alternativ, pe un singur fir, provocând cozi întinse mai mai mulţi kilometri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
ORICE E UTIL IN ZONA CIMITIRULUI....
SEMNAT: SF. ION
Postat 07 Ianuarie 2016, 00:38 de ADINA
separatoare
Si pe mine m-a lovit un ..., iar daca nu erau separatoarele eram proiectat in fata unui tir. Si soferul de tir s-a speriat cand m-a vazut frecand parapetii. Si daca s-ar monta doar pe intrarea in curba si o bucata de 200metri, tot ar fi util in zona cimitirului.
Postat 06 Ianuarie 2016, 22:33 de overstrategy
aceeasi poveste
Aceeasi poveste..alti protagonisti..cum sa nu fie indicatoare cu limitarea vitezei?..uita.te mai atent..si pe densuseanu sant destule accidente grave..cu separatoarele prezente...aceeasi cauza...viteza..unde nu e cap....
Postat 06 Ianuarie 2016, 21:03 de zorro
Acelasi loc, aceeasi cauza, 3 accidente, 6 morti, in 2 ani
Ce bune ar fi separatoarele de sensuri si pe sectorul acesta de drum asa cum sunt pe Ovid Densusanu. Este al 3-lea accident mortal tot cu cate 2 morti si din aceeasi cauza (patrunderea pe contra sens din cauza vitezei si a pierderii controlului asupra autoturismului) din ultimi 2 ani. Ar mai fi nevoie si de indicatoare de limitare a vitezei, pt ca nu se stie care este viteza maxima admisa pe acel sector de drum, sa fie 90 km/h pt ca este inafara localitatii sau sa fie 50 km/h pt ca este str. Ogorului din mun. Oradea, sau o fi 100 km/h ca apare si ca drum european E97. Sunt curios ce raspuns ar da administratorul drumului la aceasta intrebare. Dumnezeu sa-i ierte!
Postat 06 Ianuarie 2016, 20:42 de IonelBui
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON