URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iulie 2017, 13:01

Ziua Imnului Naţional, sărbătorită şi la Oradea. Între oficialităţile prezente, ministrul Florian Bodog (FOTO/VIDEO)

Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită, sâmbătă, şi la Oradea, pe platoul din faţa Primăriei, în prezenţa mai multor oficialităţi. Printre invitaţii prefectului Ioan Mihaiu, care a vorbit despre istoricul şi importanţa imnului "Deşteaptă-te, române!", s-a numărat şi orădeanul Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Ceremonialul a început cu întâmpinarea oficialităţilor, urmată de prezentarea onorului de către Garda de Onoare şi salutul drapelului de luptă. După o rugăciune pentru poporul român, au urmat alocuţiuni rostite de prefectul Ioan Mihaiu şi conf. univ. dr. Alina Stoica de la Facultatea de Istorie.

"Istoria consemnează că exact acum 169 de ani, în 29 iulie 1848, în tumultul evenimentelor Revoluţionare, un grup de români au cântat pentru prima dată un cântec ale cărui versuri fuseseră scrise de poetul şi revoluţionarul Andrei Mureşanu. Cântecul acesta, devenit imnul revoluţionarilor de la 1848, a dăinuit de-a lungul secolelor, având în cuvintele lui, dar şi în linia melodică, o extraordinară putere de a mobiliza oamenii la luptă", a spus prefectul Ioan Mihaiu.

Acesta a subliniat şi mesajul puternic de patriotism şi libertate pe care-l transmite "Deşteaptă-te, române!", adăugând că imnul a fost cântat de masele de români în timpul multor conflicte social-politice şi militare, ca Războiul de independenţă şi cele două Războaie Mondiale.

"Cântecul a dăinuit şi sub umbra comunismului în sufletele şi minţile românilor, care l-au cântat ca unul, cuvintele lui înălţându-se pe străzi, risipind frica de moarte şi unind poporul întreg în idealurile de libertate ale Revoluţiei din 1989", a spus Mihaiu.

Imnul a fost apoi interpretat de cântăreţul Alexandru Mihai Carţiş, alături de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu".

La manifestări - pe lângă prefectul Ioan Mihaiu şi ministrul Florian Bodog - au asistat primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Traian Bodea, lipsind, în schimb, preşedintele CJ, Pásztor Sándor, şi vicepreşedintele Ioan Mang. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
intrebare
Si nu s-a pus Drapelul in bernă că venit Bodog?
Postat 29 Iulie 2017, 17:06 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON