URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Octombrie 2018, 21:09

"The day we give in is the day we die": 100 de candele aprinse în Oradea în amintirea tinerilor morţi la #Colectiv şi în spitale (FOTO / VIDEO)

Mai bine de 100 de orădeni au participat marţi seară la comemorarea tinerilor morţi pe 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv şi apoi, timp de câteva luni, în spitalele din Bucureşti, dând astfel curs unei invitaţii lansate de comunitatea locală "Suntem voci, nu voturi".

Vreme de trei ceasuri, între orele 18.00 şi 21.00, oamenii s-au perindat în faţa micului altar pe care tot ei l-au încropit în faţa statuii Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie, aprinzând lumânări şi candele în memoria celor 65 de tineri care şi-au pierdut viaţa, rugându-se pentru sufletele acestora, dar şi pentru sănătatea celor aproape 150 de răniţi şi pentru pacea familiilor tuturor.

A fost, de fapt, un fel de priveghi, 20-30 dintre participanţi petrecând un ceas - două în faţa şirului de candele ce luminau un banner alb inscripţionat #Colectiv, cu chipurile şi numele celor 65 de tineri morţi şi cu deja celebrul motto "The day we give in is the day we die" (ziua în care cedăm e ziua în care murim) - titlul albumului trupei Goodbye to Gravity, lansat în acea seară fatidică de 30 octombrie 2015 în clubul bucureştean.

La comemorare a ţinut să participe şi o familie din Aleşd cu un băiat de 12 ani căruia părinţii i-au explicat semnificaţia gestului lor chiar în faţa "altarului". "Copilul nostru este abia în clasa a VI-a şi deja ne întreabă când vom pleca din ţară sau când va avea el voie să plece", a explicat BIHOREANULUI Cristian Ardelean. "E foarte trist unde a ajuns ţara aceasta. Ne întrebăm dacă se poate mai jos de atât şi aflăm că se poate", a mai spus bărbatul.

De altfel, orădenii prezenţi au discutat mult despre cauzele dramei de la Colectiv: corupţia şi incompetenţa din Guvern, din instituţiile locale, din ISU, din sistemul sanitar, toţi considerând că tragedia de acum trei ani, în loc să pună capăt acestor racile, a fost ignorată de cea mai mare parte a societăţii, astfel că în prezent ele sunt dublate de "o nesimţire şi o ticăloşie mai mari decât oricând", după cum s-a exprimat un bărbat, revoltat de refuzul premierului Viorica Dăncilă de a transmite un mesaj uman pentru familiile victimelor şi pentru societate.

"Cei care ne conduc acum sunt mult mai corupţi şi mult mai ticăloşi decât cei care conduceau ţara în 2015. Nici nu le trece prin cap să modernizeze spitalele, să îmbunătăţească educaţia, să facă şosele. Au mărit salariile la medici şi la profesori numai ca să le închidă gura, dar sănătatea, învăţământul şi infrastructura sunt la fel de proaste, dacă nu cumva chiar mai rele decât erau. Şi "Ei" au o singură grijă: să fure fără să facă puşcărie", a comentat o tânără.

"Corupţia ucide! E un adevăr, nu un slogan", a spus şi un bărbat, pe cât de scurt pe tot atât de ferm.

Comemorarea a fost "monitorizată" de pe marginea dinspre Palatul Ulmann a Parcului 1 Decembrie de echipaje ale Jandarmeriei, fără să fi fost nevoie, fireşte, de intervenţia acestora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Apucaturi de cocalari
"Copilul nostru este abia în clasa a VI-a şi deja ne întreabă când vom pleca din ţară sau când va avea el voie să plece" ? Pai, ce sa intrebe un copil al carui tata are o astfel de mentalitate si care probabil o turuie pe negativisme zi si noapte ? Mai sunt d'astia care cred ca in strainatate umbla cainii cu covrigi in coada. Cei care au fost si s-au intors, daca au mai avut la ce, si nu au vandut tot inainte de plecare, ar putea sa va spuna destule despre cum e viata si "afara". Alegeti oameni seriosi, cinstiti, gospodari in functii publice si lucrurile reintra in normal. Mai bine ca si acasa nu o sa va fie nicaieri. Cat despre faptul ca Po(a)nta a fost mai bun decat Dragnea, etc, sa o spuna asta unuia care a trait in alta tara, sau pe o alta planeta. Principala preocupare a lui Po(a)nta a fost construirea unei mega-moschee in Romanaia, cu toate ca numarul musulmanilor din tara nu justifica asta, plus alte tampenii care sunt bine cunoscute. Dragnea, a tot zis ca vrea ca exploaterea gazelor din Marea Neagra sa se faca spre beneficiul romanilor, dar se pare ca pana la urma va ceda si el daca nu a si cedat deja.
Postat 30 Octombrie 2018, 22:46 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON