URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2018, 12:48

Şedinţă festivă de Centenar, la Consiliul Judeţean: Deşi a fost gazdă, Pásztor n-a rămas să închine cu invitaţii în cinstea României (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a organizat, sâmbătă dimineaţa, o şedinţă festivă dedicată Centenarului Marii Unirii, care a cuprins o alocuţiune a istoricului Vasile Faur şi un mic recital de cântece patriotice susţinut de grupul vocal al Facultăţii de Muzică, în frunte cu profesorul Florin Mariş-Hinsu.

Festivitate cu absenţi

Şedinţa festivă a început puţin după ora 9.30 în Sala Mare a Consiliului Judeţean cu intonarea Imnului Naţional al României.

De la şedinţă au lipsit câţiva consilieri judeţeni din PNL, PSD şi UDMR, formaţiunea din urmă fiind reprezentată de 4 din cei 7 consilieri, incluzându-l pe şeful CJ, Pásztor Sándor, cel care a condus şedinţa şi a spus că se bucură că numărul de participanţi la eveniment este mai mare ca anul trecut.

Au fost prezenţi invitaţi precum prefectul Ioan Mihaiu, europarlamentarul Emilian Pavel, deputaţii Sorin Ioan Roman şi Dumitru Gherman. Dintre participanţi, o bună parte au purtat cocarde tricolore, ii sau alte obiecte de îmbrăcăminte cu motive tradiţionale sau eşarfe tricolore.

"Eram mai confraterni românii cu ungurii"

După imn, istoricul Viorel Faur a ţinut un discurs intitulat "100 de ani de România" în care a vorbit despre felul în care a fost aleasă ziua de 1 Decembrie drept Ziua Naţională a României.

În discursul său, Faur a amintit că printre senatorii care au semnat proiectul privind alegerea acestei zile ca zi naţională s-au numărat şi trei maghiari. "În 1990 eram mai confraterni românii cu ungurii decât suntem astăzi", a constatat istoricul.

Tot el a mai spus că la momentul 1918 au avut contribuţii atât membrii Partidului Naţional Român cât şi cei ai Partidului Social Democrat al românilor din Transilvania, care au fondat Consiliul Naţional Român Central pentru a înfăptui Unirea. "Ei au înţeles că toţi trebuie să meargă împreună la Alba Iulia şi aşa au şi făcut", a spus Viorel Faur, dându-le pildă politicienilor prezenţi că pentru cauze măreţe poate exista "solidaritate naţională".

Tot el le-a spus fără ocolişuri celor prezenţi că românii şi liderii lor de la 1918 au fost mai "înalţi" şi mai patrioţi decât ei: "Remarc că au fost mult mai înalţi decât noi, mult mai profunzi ca patrioţi decât noi cei de astăzi, din păcate. Dar rămân ca exemplu pentru noi toţi. Bine ar fi să înţelegem acest exemplu al solidarităţii naţionale".

Absent de la şampanie

La finalul şedinţei, vicepreşedintele Ioan Mang a luat cuvântul şi i-a invitat pe toţi cei prezenţi într-o sală alăturată să închine cu şampanie în cinstea zilei de 1 Decembrie.

Deşi a condus şedinţa festivă şi a fost gazda evenimentului, preşedintele Pásztor Sándor nu şi-a îndeplinit sarcinile de amfitrion, acestea fiind preluate de Ioan Mang şi Traian Bodea, care s-au dus în sala cu paharele cu şampanie şi au stat mai multe minute pentru a închina cu toţi doritorii, inclusiv cu adversarii din PNL.

Pásztor nici măcar nu a fost văzut făcându-şi apariţia în acea sală pentru a închina în cinstea României, la fel cum n-au făcut-o nici ceilalţi aleşi ai UDMR.

Apoi, liderii din Consiliul Judeţean, inclusiv Pásztor, s-au deplasat în Piaţa Unirii, unde au început festivităţile organizate de Instituţia Prefectului Bihor de Centenarul Marii Uniri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Jogodii aka neutryno
Ghiolbanii tot ghiolbani. Mai civilizati si voi! Au trecut, totusi, o mie de ani... Rusine sa va fie! Rusine Pasztor!
Postat 01 Decembrie 2018, 16:47 de Alcor
Individ/indivizi de doi bani
Romania, este tara care l-a/i-a hranit si i-a/le-a dat o educatie gratuit. Niste lepre aka neutryno, jigodii bolnave de ura si rautate, nu merita sa respire aerul Romaniei.
Postat 01 Decembrie 2018, 16:27 de Alcor
Un tip penibil
Acest Pásztor Sándor datoreaza totul acestei societati la fel de jalnice ca si dumnealui, cea din tara unde totul merge de-a indaratul, Romania. Luxul in care se lafaie, confortul si pozitia sociala. Intr-o tara unde pricipiile sunt ale normalitatii si valorii, ca si Ungaria, un individ de aceasta teapa ar presta o munca oarecare, retribuita modest. Asa ca ar trebui sa fie de-a dreptul fericit ca e cetatean roman.
Postat 01 Decembrie 2018, 15:09 de Neutryno
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON