URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 18 IUNIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
S-au făcut multe investiții în Oradea, dar cred că de departe cea mai importantă este centura care ne va lega de mult dorita Autostradă Transilvania - A3. Guvernul a dat o hotărâre în acest sens, CNAIR are acum toate actele, așa că se poate ocupa de lansarea licitației, iar banii de la UE sunt asigurați. Oare ce ar trebui să mai intervină ca această centură să nu se facă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Veste bună: Pásztor Sándor, Mang Ioan şi Traian Bodea, triada care conduce Consiliul Judeţean fără să se ţină de puţinele promisiuni făcute în 2016 şi fără să lase nimic în urma ei, cu excepţia căpuşării instituţiilor din subordine cu clientelă pe cât de incompetentă pe tot atât de lacomă, vor deveni din vara anului viitor o amintire urâtă.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Cu mai puține spectacole decât în anii trecuți, mă așteptam să văd mai mulți spectatori la FITO 2019. Dar, la unele, mai ales la cele înscrise în concurs, au fost multe locuri libere în sală. Am bifat 5 zile din cele 8 ale festivalului și voi face o scurtă trecere în revistă a ceea ce am văzut.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre condamnarea la închisoare a preşedintelui PSD, LIviu Dragnea?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă prevede reguli cu privire la persoana care suportă cheltuielile ocazionate de derularea unui proces, stabilind ca regulă de principiu că acestea vor fi suportate de către partea care pierde procesul. În ce condiţii, însă?
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. Boala se caracterizează prin anomalii metabolice şi prin complicaţii tardive ce afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
30 Mai 2019, 20:52

Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO)

Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: alesdonline.ro)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: alesdonline.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtunile puternice înregistrate, joi seara, în mai multe localităţi din Bihor au provocat viituri şi inundaţii. Apele au ajuns în gospodăriile oamenilor şi au "spart" în unele locuri carosabilul, după cum se poate vedea în imaginile surprinse de pompieri.

La nivelul ISU Crişana a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi grupa operativă a inspectoratului. Pompierii au salvat două persoane, o femeie şi un copil, surprinşi de viitură în Vârciorog.

"În data de 30 mai a.c., în judeţul Bihor, în contextul avertizărilor de cod portocaliu hidrologic şi cod galben meteorologic, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi grupa operativă a inspectoratului", se arată într-un comunicat transmis, joi seara, de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase în localităţile Vârciorog, Urvind şi Hotar, s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Staţiei de Pompieri Aleşd, fiind totodată prealertate Detaşamentele 1 şi 2 Oradea, a mai transmis maiorul.

"În localitatea Vârciorog, pompierii Staţiei Aleşd au salvat două persoane surprinse de viitură: un adult surprins de ape pe stradă şi un copil aflat într-un autoturism", a informat reprezentanta ISU Crişana. Cei doi au scăpat teferi. Femeia a avut însă un atac de panică şi a fost transportată la spital.

În jurul orei 20.40, pompierii Staţiei Aleşd acţionau în Vârciorog, Urvind şi Hotar pentru decolmatarea şanţurilor, rigolelor şi podeţelor pentru a facilita scurgerea apei şi evacuarea acesteia din gospodării, iar pompierii Detaşamentului 1 Oradea interveneau pentru evacuarea apei din gospodăriile situate în Cheriu şi Oşorhei.

De asemenea, în jurul orei 21, pompierii Gărzii 1 Mai interveneau, în urma unor apeluri la 112, să scoată apa din curţi în Hidişelul de Sus.

Totodată, după cum BIHOREANUL a semnalat, joi seara, apa a ajuns şi pe E60 în zona comunei Lugaşu de Jos, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.

(video: Alesdonline.ro)

UPDATE:

În jurul orei 21.30, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd, Detașamentului 1 Oradea și Gărzii 1 Mai încă acţionau în localitățile Vârciorog, Urvind, Hotar, Cheriu, Oșorhei și Hidișelu de Sus pentru evacuarea apei din gospodării, a informat ISU Crişana.

UPDATE 2:

Un locuitor din Cheriu a trimis, joi seara, BIHOREANULUI imagini video care arată cum apele s-au înstăpânit pe străzile şi curţile din acea localitate, oamenii fiind speriaţi că gospodăriile le vor fi distruse.

În video, omul spune că şanţurile "nu mai joiesc" să ţină apa şi că localitatea Cheriu nu are canalizare, blamându-l pe primarul comunei Oşorhei pentru situaţie.

(video: Florin Hendre)

UPDATE 3: 

Şi după lăsarea întunericului, pompierii bihoreni lucrau încă pentru evacuarea apelor din gospodăriile afectate de inundaţii şi viituri.

(video: ISU Crişana)

UPDATE 4: Apă de 80 de centimetri!

La câteva minute după ora 23, ISU Crişana a informat că pompierii militari din cadrul Gărzii Sălard acționează în Șușturogi (comuna Cetariu) pentru evacuarea a circa 130 de animale (oi și capre) dintr-un țarc în care nivelul apei este de aproximativ 80 de centimetri.


COD PORTOCALIU de inundaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de COD PORTOCALIU de "scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE" pe râurile mici din bazinul hidrografic: Crișul Repede – bazin superior și mijlociu, Crișul Negru – bazin superior și mijlociu”.

Codul portocaliu este valabil până vineri, la ora 7.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:

Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

- aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur - mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;

- asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;

- evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

- încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:

- mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie părăsiţi locuinţa şi deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

În cazul în care sunteţi surprins în afara locuinţei (pe străzi, în parcuri, săli de spectacol, în gări, autogări, magazine etc.) este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

În cazul în care autoritățile ordonă evacuarea, respectaţi următoarele reguli:

- respectaţi ordinea de evacuare stabilită: copiii, bătrânii, bolnavii şi în primul rând, persoanele din zonele cele mai periclitate;

- înainte de părăsirea locuinţei întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică şi închideţi ferestrele;

- scoateţi animalele din gospodărie şi dirijaţi-le către locurile care oferă protecţie;

-  la părăsirea locuinţei, luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros, şi îmbrăcăminte mai groasă;

- după sosirea la locul de refugiu, comportaţi-vă cu calm, ocupaţi locurile stabilite, protejaţi şi supravegheaţi copiii, respectaţi măsurile stabilite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1899 RON
  • 1 EUR = 4.7228 RON
  • 1 HUF = 0.0147 RON