URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 OCTOMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au venit la BIHOREANUL 10 studenţi de la Medicină din anii IV şi V care au rămas repetenţi pe motiv că n-au luat examenul de fiziopatologie din anul III cu conferenţiarul Ovidiu Burtă. Decanul Adrian Maghiar a sperat că studenţii, pe care-i tratează ca pe nişte vaci de muls, vor trece într-un final de Burtă, dar n-a fost să fie.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-am cunoscut, în 26 ani de meserie, politician mai ranchiunos şi otrăvitor decât preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang. Cu un deceniu în urmă, când era pus şef după seria Mişu Bar, Florian Serac, Gheorghe Sârb, mulţi, inclusiv subsemnatul, credeam că, universitar fiind, va aduce un aer nou, mai curat, în pedeserismul local. Ne-am înşelat...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Societatea asta bazată pe consum, care ne face nefericiţi cu propriul automobil imediat ce apare un model mai nou, riscă să ne afecteze şi percepţia politică. De cum se instalează un guvern proaspăt, acesta devine demodat, prost şi neperformant, şi începem să ne dorim altul. Amuzant este că noi chiar credem că asta ne va schimba viaţa în bine. Însă...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019. Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Există 8 specii de filarii care infectează omul, dar dintre acestea doar 4 sunt responsabile de infecţii grave. Se estimează că filariile, care infectează circa 140 de milioane de persoane în toată lumea, sunt transmise prin anumite specii de ţânţari sau alte artropode...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
30 Mai 2019, 20:52

Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO)

Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: ISU Crişana)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: alesdonline.ro)
Prăpăd în Bihor! Inundaţii în mai multe localităţi. O femeie şi un copil surprinşi de viitură au fost salvaţi de pompieri (FOTO / VIDEO) (foto: alesdonline.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtunile puternice înregistrate, joi seara, în mai multe localităţi din Bihor au provocat viituri şi inundaţii. Apele au ajuns în gospodăriile oamenilor şi au "spart" în unele locuri carosabilul, după cum se poate vedea în imaginile surprinse de pompieri.

La nivelul ISU Crişana a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi grupa operativă a inspectoratului. Pompierii au salvat două persoane, o femeie şi un copil, surprinşi de viitură în Vârciorog.

"În data de 30 mai a.c., în judeţul Bihor, în contextul avertizărilor de cod portocaliu hidrologic şi cod galben meteorologic, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" a fost activat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi grupa operativă a inspectoratului", se arată într-un comunicat transmis, joi seara, de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase în localităţile Vârciorog, Urvind şi Hotar, s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale la nivelul Staţiei de Pompieri Aleşd, fiind totodată prealertate Detaşamentele 1 şi 2 Oradea, a mai transmis maiorul.

"În localitatea Vârciorog, pompierii Staţiei Aleşd au salvat două persoane surprinse de viitură: un adult surprins de ape pe stradă şi un copil aflat într-un autoturism", a informat reprezentanta ISU Crişana. Cei doi au scăpat teferi. Femeia a avut însă un atac de panică şi a fost transportată la spital.

În jurul orei 20.40, pompierii Staţiei Aleşd acţionau în Vârciorog, Urvind şi Hotar pentru decolmatarea şanţurilor, rigolelor şi podeţelor pentru a facilita scurgerea apei şi evacuarea acesteia din gospodării, iar pompierii Detaşamentului 1 Oradea interveneau pentru evacuarea apei din gospodăriile situate în Cheriu şi Oşorhei.

De asemenea, în jurul orei 21, pompierii Gărzii 1 Mai interveneau, în urma unor apeluri la 112, să scoată apa din curţi în Hidişelul de Sus.

Totodată, după cum BIHOREANUL a semnalat, joi seara, apa a ajuns şi pe E60 în zona comunei Lugaşu de Jos, circulaţia desfăşurându-se cu dificultate.

(video: Alesdonline.ro)

UPDATE:

În jurul orei 21.30, pompierii militari din cadrul Stației Aleșd, Detașamentului 1 Oradea și Gărzii 1 Mai încă acţionau în localitățile Vârciorog, Urvind, Hotar, Cheriu, Oșorhei și Hidișelu de Sus pentru evacuarea apei din gospodării, a informat ISU Crişana.

UPDATE 2:

Un locuitor din Cheriu a trimis, joi seara, BIHOREANULUI imagini video care arată cum apele s-au înstăpânit pe străzile şi curţile din acea localitate, oamenii fiind speriaţi că gospodăriile le vor fi distruse.

În video, omul spune că şanţurile "nu mai joiesc" să ţină apa şi că localitatea Cheriu nu are canalizare, blamându-l pe primarul comunei Oşorhei pentru situaţie.

(video: Florin Hendre)

UPDATE 3: 

Şi după lăsarea întunericului, pompierii bihoreni lucrau încă pentru evacuarea apelor din gospodăriile afectate de inundaţii şi viituri.

(video: ISU Crişana)

UPDATE 4: Apă de 80 de centimetri!

La câteva minute după ora 23, ISU Crişana a informat că pompierii militari din cadrul Gărzii Sălard acționează în Șușturogi (comuna Cetariu) pentru evacuarea a circa 130 de animale (oi și capre) dintr-un țarc în care nivelul apei este de aproximativ 80 de centimetri.


COD PORTOCALIU de inundaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică de COD PORTOCALIU de "scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE INUNDAȚIE" pe râurile mici din bazinul hidrografic: Crișul Repede – bazin superior și mijlociu, Crișul Negru – bazin superior și mijlociu”.

Codul portocaliu este valabil până vineri, la ora 7.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

În cazul când inundaţia vă surprinde acasă:

Dacă aveţi timp, luaţi următoarele măsuri de asigurare a bunurilor dumneavoastră:

- aduceţi în casă unele lucruri sau puneţi-le culcate la pământ într-un loc sigur - mobila de curte, unelte de grădină sau alte obiecte care se pot muta şi care pot fi suflate de vânt sau luate de apă;

- asiguraţi ferestrele astfel încât să nu fie sparte de vânturi puternice, de apă, de obiecte care plutesc sau de aluviuni;

- evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

- încuiaţi uşile casei şi închideţi apa, gazul şi instalaţiile electrice.

Dacă inundaţia este iminentă procedaţi astfel:

- mutaţi obiectele care se pot mişca în partea cea mai de sus a casei, deconectaţi aparatele şi împreună cu întreaga familie părăsiţi locuinţa şi deplasaţi-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălţimi sau alte locuri situate la înălțime) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor.

În cazul în care sunteţi surprins în afara locuinţei (pe străzi, în parcuri, săli de spectacol, în gări, autogări, magazine etc.) este necesar să respectaţi cu stricteţe comunicările primite şi să vă îndreptaţi spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

În cazul în care autoritățile ordonă evacuarea, respectaţi următoarele reguli:

- respectaţi ordinea de evacuare stabilită: copiii, bătrânii, bolnavii şi în primul rând, persoanele din zonele cele mai periclitate;

- înainte de părăsirea locuinţei întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică şi închideţi ferestrele;

- scoateţi animalele din gospodărie şi dirijaţi-le către locurile care oferă protecţie;

-  la părăsirea locuinţei, luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusa sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros, şi îmbrăcăminte mai groasă;

- după sosirea la locul de refugiu, comportaţi-vă cu calm, ocupaţi locurile stabilite, protejaţi şi supravegheaţi copiii, respectaţi măsurile stabilite.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2719 RON
  • 1 EUR = 4.755 RON
  • 1 HUF = 0.0143 RON