URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2010, 11:40

Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea (FOTO/VIDEO)

Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea (FOTO/VIDEO) Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea
Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea (FOTO/VIDEO) Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea
Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea (FOTO/VIDEO) Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea
Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea (FOTO/VIDEO) Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea
Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea (FOTO/VIDEO) Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea

Cei doi sunt acuzaţi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea că, în perioada 2008 - 2009, au format o reţea de crimă organizată specializată în înşelăciuni prin case de schimb valutar, stabilind un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii.

Din cercetările poliţiştilor BCCO Oradea, reprezentanţii Saralex, Alexandru Podgoreanu şi Cozmin Dragoş Ioneşti, au selectat personalul din rândul celor dispuşi să înşele clienţii şi i-a instruit despre modul în care trebuie să opereze.

foto  4.jpg"Foloseau diferite panouri înşelătoare de afişare a ofertei de preţuri, amplasate într-un loc vizibil la intrarea în casele de schimb. Clienţilor le sărea în ochi cursul pentru cumpărarea cecurilor de călătorie sau pentru bancnotele uzate, care era mult mai mare decât cursul practicat la alte case schimb valutar şi nu mai observau menţiunea din partea de jos a panoului, referitoare la cursul efectiv de schimb al valutelor. Panourile de oferte erau concepute să pară identice cu ale altor case de schimb", a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu.

Nemulţumiţii, bătuţi de paznici

De asemenea, clientului i se dădea să semneze un formular de acceptare a schimbului valutar, dar în aşa fel încât să nu aibă posibilitatea să-l citească, deoarece casierul i-l întindea prin sertarul de la ghişeu, astfel încât să treacă doar un colţ pentru semnătură, restul formularului fiind acoperit de palma casierului. Clientul semna, având încredere în preţul pe care îl văzuse afişat şi pe care i-l confirmase verbal angajatul de la ghişeu.

Abia după ce primea banii, oamenii îşi dădeau seama că au fost înşelaţi, iar în momentul în care solicitau anularea tranzacţiei şi restituirea banilor, erau refuzaţi, cu motivaţia că semnaseră acel accept de schimb valutar. "Majoritatea persoanelor astfel înşelate declară că au fost bruscate de angajaţii caselor de schimb şi scoase afară din incintă de către personalul de pază, dacă continuau să îşi susţină punctul de vedere", a declarat Alina Dinu.

Alt nume, acelaşi nărav

În urma demersurilor făcute de poliţiştii BCCO Oradea la Banca Naţională a României şi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, anul trecut activitatea firmei Saralex a fost suspendată pentru o perioadă de 90 de zile.

Podgoreanu şi-a reluat însă activitatea în scurt timp, la patru din punctele de lucru din Oradea, dar pe o altă societate, Exchange, cu acelaşi administrator şi aceiaşi angajaţi, folosindu-se de metode identice de inducere în eroare a clienţilor.

"Tot în urma demersurilor poliţiştilor BCCO Oradea, ANPC a emis un ordin care reglementează în mod explicit modalitatea de afişaj a cursurilor de schimb pe panouri, precum şi faptul că, dacă clienţii au nemulţumiri cu privire la cursul de schimb afişat şi suma de bani primită, au dreptul să solicite, în termen de 48 de ore, restituirea integrală a sumelor de bani. Acest ordin a intrat în vigoare începând cu luna ianuarie 2010, iar de atunci nu au mai fost reclamaţii", a mai spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

În total, peste 200 de orădeni au făcut plângeri la poliţie împotriva escrocilor, iar prejudiciul creat de reprezentanţii Saralex clienţilor se ridică la 260.000 de lei, la care se adaugă alţi 29.000 de lei, prejudiciu creat de firma Exchange.

Pe lângă cele două persoane arestate, poliţiştii au pus sub învinuire 16 angajaţi ai caselor de schimb valutar din Oradea. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.

Patronul societăţii, Alexandru Podgoreanu, a fost cercetat în mai multe dosare penale deschise în diverse zone ale ţării, pentru înşelăciune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
bbbb
ia vedeti acest Podgoreanu a cui progenitura este si veti intelege de ce a fost lasat sa jefuiasca...............
Postat 13 Mai 2010, 23:36 de bbbbb
poate se va face dreptate
eu personal as dori sa aud ca l-au condamnat la inchisoare pe escrocul asta ! M-ar bucura mult acest fapt!!!!!!!!!!!!!!
Postat 11 Mai 2010, 12:14 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON