URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2016, 22:38

"Pârtie" deschisă: Pe Aeroportul Oradea a aterizat cel dintâi Boeing de tip mare, care a adus primii 147 turişti din Israel (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu demult modernizată la cele mai înalte standarde europene, pista Aeroportului din Oradea s-a dovedit mai mult decât suficientă pentru aterizarea în cele mai bune condiţii, joi seară, a celui dintâi Boeing de tip mare, după ce în urmă cu şapte ani un altul, mai mic, a adus la Băile Felix un grup de aproape 100 turişti din Germania şi Israel.

De data aceasta, pasageri au fost 147 de cetăţeni israelieni, aduşi direct de la Tel Aviv de cursa BUR 411 a companiei româneşti Air Bucharest. După un zbor de aproximativ trei ore, aeronava Boeing 737 a avut o aterizare perfectă la Oradea, având nevoie pentru executarea manevrei de puţin peste jumătate din lungimea pistei prelungite la 2.100 metri.

Aeroport pentru dezvoltare

Înaintea evenimentului, care s-a produs la ora 20.15, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc, şeful comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, şi Alina Giurgiu, manager al agenţiei de turism Eurovacanţa, au oferit câteva informaţii presei orădene.

"Noi ne-am străduit ca Aeroportul Oradea să ofere condiţii cum nu mai sunt pe alte aeroporturi din ţară", a spus preşedintele CJ referindu-se la rezultatul lucrărilor de modernizare, adăugând că de acum Aeroportul va contribui la dezvoltarea mediului de afaceri din Bihor, inclusiv a turismului, mai ales că vor urma şi cursele regulate ce vor lega Oradea de Vestul Europei.

"Zbor cu risc ridicat"

Pe de altă parte, directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc, a anunţat că - la fel ca toate celelalte curse care vin ori se îndreaptă spre Israel - acest zbor a fost considerat cu "risc ridicat", aşa explicându-se şi prezenţa unor luptători ai Jandarmeriei şi SRI în jurul aerogării.

Tot Pasc a explicat că zborul inaugural va fi urmat chiar în noaptea de joi spre vineri, cu aterizarea programată la Oradea în jurul orei 02.45, dar decalată cu o oră, de o a doua cursă, cu acelaşi aparat Boeing 737 al Air Bucharest.

Ulterior, din 6 iulie, la Oradea va ajunge săptămânal, în fiecare miercuri, câte un aparat Boeing 737, care va aduce turişti din Israel, zborurile urmând să fie operate însă, până în 31 august, de o altă companie românească, Blue Air.

"Onoraţi că sunt evrei"

Şeful comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, a afirmat că deşi zborul inaugural a pornit de la Tel Aviv, iar pasagerii sunt evrei, nu acesta este lucrul cel mai important. "Vârful activităţii desfăşurate de bihoreni, începând de la domnul preşedinte al Consiliului Judeţean şi până la ultimul muncitor care a dat cu sapa aici este că încep cursele internaţionale şi că la Oradea a aterizat primul Boeing".

Totuşi, Koppelmann a spus că "pentru noi este o onoare" că primii pasageri sunt israelieni, subliniind potenţialul ridicat al dezvoltării turismului, deoarece în Israel 400.000 de cetăţeni sunt originari din România, iar ţara noastră, în contextul intensificării riscurilor de atacuri teroriste, este considerată "o ţară sigură" pentru turism, fiind deci de aşteptat ca tot mai mulţi occidentali să o prefere inclusiv ca destinaţie de vacanţă.

Pesah la Oradea

La rându-i, reprezentanta Eurovacanţa, Alina Giurgiu, a întărit ideea că România poate deveni foarte atractivă pentru turiştii din Israel şi a explicat că grupul sosit cu zborul inaugural va petrece în Oradea şi în Bihor zece zile, timp în care vor vizita oraşul, dar şi obiective turistice din judeţ precum Peştera Urşilor.

De altfel, încă de vineri seară, cei aproape 300 de turişti sosiţi în seara şi noaptea de joi vor putea fi văzuţi inclusiv la nu de mult reabilitata Sinagogă Ortodoxă, unde vor participa la slujba de Pesah (Paştele Evreiesc).

Cursele regulate, anunţate marţea viitoare

Deşi jurnaliştii i-au întrebat pe preşedintele CJ şi pe directorul Aeroportului care sunt cursele externe regulate pregătite pentru Oradea, atât Cornel Popa, cât şi Gheorghe Pasc au refuzat să le dezvăluie, spunând că acest lucru va fi anunţat marţi, 26 aprilie, până atunci o delegaţie a celor două instituţii urmând să participe la cea mai importantă întâlnire mondială a operatorilor de transport aerian, care va avea loc în Polonia, duminică având programate întâlniri cu reprezentanţii a opt companii.

Neoficial, BIHOREANUL a aflat că marţea viitoare, cei doi oficiali vor anunţa deschiderea a patru linii internaţionale regulate, inclusiv aeroporturile cu care va fi legată în acest fel Oradea. Cum, însă, informaţia este confidenţială, până atunci pot fi dezvăluite doar numele ţărilor: Marea Britanie, Italia, Spania şi Germania. Cel mai probabil, contractele cu companiile aeriene ce vor asigura zborurile vor fi semnate abia luna viitoare, iar inaugurarea liniilor va avea loc abia în luna iunie sau iulie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
ENTUZIASM MAI REZERVAT !
Pentru o cursa de ocazionala dupa 25 de ani aterizarea pe aeroportul din Oradea a unui aparat BOEING una in atatia ani cand in Timisoara ,Cluj ,Debretin ,opereaza zeci si sute de curse zilnic si saptaminal.Entuziasmul ar fi trebuit sa fie mai rezervat si pastrat pentru a doua cursa care speram sa nu fie peste inca 25 de ani !Oricum sa speram ca stranepotii nostrii au sa o vada !Ce mai ici ,colo comportament provincial la Oradea ,acolo unde a dus managementul aeroportului Oradea si nu numai !?Sinistra stire : La Oradea a aterizat cu succes primul avion Boeing !Parca nici nu am fi avut aeroport pana acum .Sau chiar am avut !?
Postat 23 Aprilie 2016, 12:33 de PETREI
Totul la superlativ.
Aeroportul International Oradea, este un aeroport al dezvoltarii. Benefic atat pt mediul de afaceri local (turism, industrie,etc), cat si pt cetatenii judetului care calatoresc in strainatate. Este un castig de timp si de bani faptul ca nu trebuie sa se deplaseze in alte localitati pt a lua avionul, plus taxele de aeroport pe care acum le plateasc altor orase.
Postat 22 Aprilie 2016, 18:29 de Control_Room
Asa da!
Felicitari si la cat mai multe curse internationale! ORADEA+BAILE FELIX ar putea deveni un brand turistic. Vor veni turisti si din occident.
Postat 22 Aprilie 2016, 17:23 de Valhalla-Asgard
Curse zilnice catre HONOLULU pe cand ?
Eu doresc curse zilnice spre Honolulu.
Postat 22 Aprilie 2016, 12:42 de MDM
”... la cele mai înalte standarde europene” !!!
Mai umblați și voi prin lume, bihoreilor ... poate vă treziți din zborul în orb !!!
Postat 22 Aprilie 2016, 09:06 de WinDos
consiliul judetean
daca ii ducem pe turisti la pestara ursilor, apoi ii putem duce la stomatolog pentru dinti rupti in gura de gropile din drumul spre pestera ursilor...
Postat 22 Aprilie 2016, 08:30 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON