URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2019, 18:57

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vizită electorală în Oradea: S-a plimbat prin pieţe şi i-a linguşit pe fermieri (FOTO/VIDEO)

Apropierea alegerilor europarlamentare se vede cu ochiul liber. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a descins sâmbătă dimineaţă în pieţele orădene, însoţit de o sumedenie de PSD-işti bihoreni, pentru a promova partidul din care fac parte.

Daea şi lăptăresele

Printre cei care au fost alături de Daea s-au numărat europarlamentarul Emilian Pavel (totodată candidat pentru un nou mandat la Bruxelles), parlamentarii Ioan Sorin Roman şi Dumitru Gherman, soţia preşedintelui PSD Bihor, Erica Mang, directorul DSVSA Bihor, Remus Moţoc, directorul APIA Bihor, Florian Pavel ori directoarea APM Bihor, Sanda Mercea.

Petre Daea cu nanaVizita, de altfel vădit electorală, n-a fost anunţată mass-mediei, dar imagini din pieţe au fost postate pe internet. Din fotografii se vede că Daea a gustat din fructele pieţarilor, s-a îmbrăţişat cu aceştia şi s-a ţinut de mână cu vânzătoarele de lactate.

Sursele BIHOREANULUI spun că Daea a ajuns în jurul orei 9.30 în Piaţa Decebal, unde n-a zăbovit mult, iar apoi a plecat spre Piaţa Rogerius şi spre Piaţa Cetate. De altfel, vizitele au fost scurte şi parcă pe repede-înainte, dar unii oameni tot au apucat să-l întrebe de pensiile agricultorilor ori de subvenţiile acordate de stat.

Daea te rezolvă pe loc!

Din pieţe, Daea s-a dus la sediul APIA, care sâmbătă a fost deschis, pentru a putea înregistra cererile pentru subvenţii, iar de la ora 14 a ajuns la hotelul Hilton, la o întâlnire cu fermierii bihoreni, organizată de Dan Corbuţ, patronul producătorului agricol Agroind Cauaceu. Printre cei circa o sută de bihoreni prezenţi s-au numărat fermieri şi agricultori, mari şi mici, inclusiv patronul grupului Nutrientul, Iosif Pazurik, ori cel al Andromi, Sorin Mudura. La prezidiu, Daea a stat alături de Emilian Pavel, Ioan Sorin Roman şi Dumitru Gherman.

Întâlnirea a debutat ca una tehnică, cei prezenţi putându-i adresa întrebări ministrului, care şi-a notat fiecare nelămurire, iar apoi a răspuns fiecărui bihorean în parte. Fermierii şi agricultorii au vrut să afle despre posibile modificări legislative, despre măsuri de stimulare a consumului de carne produsă în România, despre eradicarea pestei porcine, dar şi răspunsuri la probleme concrete pe care le întâmpină.

De pildă, un bihorean s-a plâns că n-a primit nici acum subvenţia pentru anul trecut, iar Daea a reacţionat suprinzător. Deşi era în sală şi şeful APIA, Florian Pavel, ministrul a pus mâna pe telefon, a sunat un director din Ministerul Agriculturii şi apoi a înmânat telefonul reclamantului: "Du-te afară şi spune-i ce mi-ai spus mie".

Pazurik, ridicat în slăvi

Discuţiile nu au rămas însă doar în sfera tehnică. Fiecare răspuns oferit de ministru bihorenilor a fost însoţit de laude abundente la adresa fermierilor, de parcă ministrul ar fi venit special ca să-i omagieze.

Daea i-a "uns" spunându-le că au o meserie nobilă, că sunt cei care au ca singură grijă pământul şi care nu caută averi, ci îşi investesc toţi banii în culturi, ba chiar că sunt "un frumos câmp uman al ţării care dă hrană omenirii", iar el personal îi "simte": "Înţeleg focul pe care-l ardeţi în interiorul dumneavoastră pentru fiecare cultură, specie sau rasă".

În plus, ministrul l-a indicat special pe Iosif Pazurik (foto), lansând la adresa acestuia un adevărat omagiu. "Văd aici un om pe care îl preţuiesc enorm de mult, mă mir că stă în primul rând. E un om de o modestie excepţională, cu o grijă formidabilă faţă de o specie formidabilă, suinele. Un om care atunci când vine la Ministerul Agriculturii, îl văd plin de modestie şi de respect faţă de ce face. Privindu-l în ochi, vreau să-i spun că sunt mereu impresionat de ceea ce-mi spune, sunt mereu alături de ceea ce face şi sunt tot timpul cu gândul de a face bine, să-l putem ajuta", s-a dezlănţuit ministrul, în timp ce patronul Nutrientul zâmbea parcă stingher.

Pazurik Iosif

Populist până la capăt

Ministrul n-a omis să laude şi Guvernul din care face parte, spunând că "face eforturi deosebite pentru a aduce banii de la Uniunea Europeană şi de a-i da fermierului". "Înseamnă nota de respect pe care o dă Guvernul faţă de agricultura ţării româneşti", a spus ministrul Agriculturii.

Previzibil, l-a pomenit şi pe şeful său de partid, Liviu Dragnea, despre care a spus că şi-a stabilit ca obiectiv acordarea la timp a subvenţiilor pentru fermieri, şi nu l-a omis nici pe candidatul de la stânga sa, spunând despre Emilian Pavel că "are un suflet bun de român" şi a demonstrat asta în Parlamentul European. "De aceea spun să aveţi încredere", a îndemnat Daea. Propagandă electorală pe faţă...

Înainte de a-şi încheia discursul, ministrul a mai făcut un gest populist: şi-a spus la microfon numărul de telefon, arătându-se convins că fermierii îl vor suna doar când vor avea probleme reale.

La finalul întâlnirii, în ciuda dezmăţului de laude al lui Daea, fermierii bihoreni nu au năvălit cu aplauze, semn că cel mai probabil nu au "muşcat" momeala electorală. Singurii care au aplaudat fervent au fost membrii PSD aşezaţi în primele rânduri ale sălii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Oradea e faina datorita Psd-ului.
Ce cauta sulica Pavel pe acolo? Este iarasi rost de lins cururi pentru functii??? Oradea e faina datorita Psd-ului - mare dreptate. Cu asa conducere, Bolo va fi primar inca cateva mandate. Multumim Psd- Mang-Sabau-PAvel!!
Postat 13 Mai 2019, 15:33 de Mekla
Oradea oraș fain
O sa posteze pe FEISBUC, cu titlul " datorită PSD Oradea e faina ".
Postat 12 Mai 2019, 00:21 de Sandu1206
Daea ne merge prost...
Încă un specimen marca PSD...a venit sa si faca poza cu lucrurile făcute de Bolojan ca de era dupa Daea si azi vindeam roșii si ceapă pe ziar sub cerul liber. Vine el la Oradea care e cu 100 de ani mai dezvoltată ca Bucureștiul...săracul si a făcut poze o fi crezut ca e prin Germania, Austria ...
Postat 11 Mai 2019, 23:19 de Adrian_Preda
eforturi deosebite ...
poate ne explica colegii impostorului sprijinul acordat fermierilor prin introducerea CAS-ului de 25% la zilieri luna trecuta ... de azi pe maine ca sa fie si predictibila. era in programul de guvernare ? NU. e o taxa nou introdusa de mincinosii care nu cresc taxele ? DA. sunt mincinosi si escroci care cersesc voturi ? DA
Postat 11 Mai 2019, 22:57 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON