URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2018, 11:36

În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)

În premieră, Unitatea militară 01232 din Oradea, adică Centrul 54 Comunicaţii RMNC, şi-a deschis, sâmbătă, porţile pentru toţi curioşii, cu prilejul Zilei Transmisionistului, sărbătorită an de an pe 14 iulie.

Maiorul Constantin Dudău, ofiţer responsabil cu informarea şi relaţiile publice, a declarat BIHOREANULUI că unitatea îşi deschide frecvent porţile pentru elevii care doresc să o viziteze, organizat, însă în acest an, conducerea centrului a decis să invite toţi curioşii, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la înfiinţarea primei subunităţi de telegrafie din armata română.

Programul zilei a cuprins dezvelirea plăcii comemorative dedicată eroilor transmisionişti, rostirea numelor eroilor transmisionişti din Compania Telegrafie fără Fir, Batalionul Specialităţi, căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, o scurtă slujbă religioasă şi alocuţiuni din partea lt.col. Călin Trip, comandantul Centrului 54 Comunicaţii RMNC (Reţeaua Militară Naţională de Comunicaţii) Oradea, şi a col. (rz) Gavril Jarca, fost comandant al unităţii.

Reprezentanţii instituţiilor publice prezenţi, adică vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang şi viceprimarul Oradiei Florin Birta, au depus coroane de flori în memoria eroilor transmisionişti, iar militarii au defilat apoi în faţa celor prezenţi.

Vizitatorii n-au fost însă prea mulţi şi majoritatea erau rude ale soldaţilor ori foşti militari. Totuşi, cu toţii s-au plimbat cu interes prin curtea centrului, uitându-se la maşinile şi dotările expuse.

De asemenea, doritorii au putut vizita sala de tradiţie a unităţii, adică un mic muzeu cu foste dotări ale militarilor, printre care telefoane, staţii radio, şi biserica militară de garnizoană. 

Centrul 54 comunicaţii RMNC a luat fiinţă în anul 2007, în subordinea comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii din Ministerul Apărării, pe structura fostului Batalion 54 Transmisiuni al Diviziei 11 Mecanizate, care a funcţionat jumătate de veac la Oradea, până la aderarea la NATO.

Misiunile unităţii sunt asigurarea funcţionării, exploatării şi mentenanţei centrelor de comunicaţii din Reţeaua de Telecomunicaţii Permanentă a Reţelei Militare Naţionale de Comunicaţii din zona de responsabilitate, instalarea şi exploatarea centrelor de comunicaţii şi informatică de sprijin pentru forţele care acţionează în zona de dislocare şi participarea cu forte şi mijloace la asigurarea sprijinului de comunicaţii şi informatică în situaţii de urgenţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON