URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2017, 13:17

În caz de cutremur: ISU Crişana are aparat cu care pompierii pot găsi oameni prinşi sub dărâmături (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana se numără printre cele zece inspectorate din ţară dotate acum cu câte un aşa-numit container Multi Risc, care cuprinde zeci de echipamente noi şi performante, ce pot fi folosite în diferite misiuni de căutare şi salvare persoane.

Dotări de top

Noua achiziţie a fost prezentată marţi de inspectorul şef al ISU Crişana, colonel Sorin Caba, într-o conferinţă de presă susţinută la Detaşamentul 2 de Pompieri Oradea, subunitate care va adăposti atât containerul, cât şi autospeciala anume făcută pentru transportul lui.

Prevăzut în interior cu o serie de rafturi şi sertare, containerul este astfel conceput încât poate fi transportat la locul unui dezastru în întregime sau doar anumite echipamente din el. Potrivit colonelului Caba, un astfel de container este extrem de util, de pildă, în cazul unui cutremur.

De altfel, containerul are printre dotări inclusiv materiale de construcţii pe care pompierii le pot folosi pentru a intra sub dărâmături. "La prăbuşirea unei clădiri sau în situaţia extremă a unui cutremur, este necesară utilizarea şi unor materiale de construcţii simple pentru consolidare sau pentru realizarea unui sistem de suport în accesul sau evacuarea din acele clădiri", a explicat Caba.

În container mai există echipamente de ridicare, pentru descarcerare grea, generatoare electrice şi accesorii pentru iluminat, echipament de geniu, diferite scule electrice, echipamente de salvare de la înălţime, un aparat pentru detecţia curentului electric fără atingere şi un cort militar, care va putea servi atât ca punct de comandă, cât şi loc de adăpostire ori de odihnă în cazul unor misiuni care durează mai multe zile. Toate aceste echipamente se regăsesc în dotarea ISU Crişana, avantajul containerului fiind că aparatele pe care le conţine sunt de generaţie nouă şi performante. "Sperăm să le folosim cât mai mult la exerciţii şi cât mai puţin la intervenţii", a mai spus şeful ISU Crişana.

Detector de viaţă

Totuşi, pompierii au acum şi un dispozitiv pe care ISU Crişana nu l-a mai avut: un sistem de căutare compus din cameră articulată cu braţ telescopic de 4 metri şi senzori acustici. "Acest echipament este destinat căutării şi salvării în medii ostile. În situaţia în care avem persoane surprinse sub dărâmături sau sub alte materiale unde accesul este dificil, acest echipament este util pentru a afla primele informaţii despre persoane: dacă sunt într-adevăr persoane acolo, dacă sunt în viaţă şi avem posibilitatea de a asculta şi de a vedea imagini din locuri strâmte sau de sub dărâmături", a explicat colonelul Caba.

Aşadar, aparatul cu pricina are o cameră în capătul braţului telescopic care, ajunsă sub dărâmături, transmite imagini video pe un receptor anume. De asemenea, graţie unor senzori performanţi, detectează strigăte ale victimelor, dar şi simple bătăi ori lovituri. Astfel, salvatorii vor şti că sub dărâmături se află o persoană în viaţă şi vor putea determina mai uşor unde anume se află.

Containerul Multi Risc are o greutate de 8 tone, este lung de 6,4 m, lat de 2,5 m şi înalt de 2,2 m. Achiziţionate prin programul Multi Risc, containerul şi autospeciala au costat circa 1,1 milioane lei, bani plătiţi de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit căpitanului Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana, în 2016, pompierii bihoreni au mai primit 10 echipamente: o autospecială pentru intervenţii pirotehnice, două ambarcaţiuni de salvare din aluminiu, două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, un microbuz, două autocamioane pentru transport personal şi materiale şi două autoturisme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON