URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2017, 18:05

Have fun and keep coding! Micii programatori din Oradea şi-au prezentat realizările în gala aniversară a clubului CoderDojo (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copii şi adolescenţi, însoţiţi de prieteni, părinţi şi mentori, au sărbătorit sâmbătă, la Trade Center, trei ani de activitate a clubului gratuit de programare CoderDojo Oradea, prezentându-şi, în cadrul unei gale, proiectele şi realizările.

Evenimentul a fost organizat la împlinirea a trei ani de activitate a clubului CoderDojo în Oradea. Aici, peste 40 de copii cu vârste între 7 şi 17 ani învaţă, gratuit, cu ajutorul unor mentori voluntari, să dezvolte site-uri web, aplicaţii şi jocuri 3D, unii dintre ei concurând chiar în competiţii internaţionale de nişă.

Întâlnirile copiilor şi tinerilor pasionaţi de programare cu mentorii lor au loc în fiecare sâmbătă. La început, clubul s-a ţinut la Moszkva Cafe, apoi la Trade Center, iar acum întâlnirile au loc în Cetatea Oradea. Fiecare participant vine cu propriul laptop şi e îndrumat să creeze, în funcţie de vârstă, abilităţi şi înclinaţii, site-uri web, aplicaţii, programe, jocuri şi alte proiecte de tip software.

"Copiii cei mai mici, de la 7 la 10 ani, fac Scratch, un limbaj de programare dezvoltat de MIT pe înţelesul copiilor, chiar şi pe al celor care nu ştiu încă să scrie. Ei pot crea jocuri şi programe cu ajutorul acestuia. Cei mai mari fac Web Technologies, care înseamnă să scriem site-uri cu HTML, CSS şi Java Script. Ei fac site-uri despre hobby-urile lor sau imită alte site-uri", spune Rodica Ardelean, unul dintre mentorii din clubul CoderDojo.

Alţii lucrează în grupa Unity, un alt mediu de programare destinat jocurilor 3D. "Cei pasionaţi de jocuri pot trece în grupa aceasta, să descopere cum se creează jocuri. Ei îşi contruiesc un mediu 3D, personaje, acţiunea, scorul, meniurile. Pas cu pas încearcă să facă jocuri 3D", precizează Rodica Ardelean. De asemenea, la CoderDojo există şi grupe de robotică, unde se folosesc dispozitive hardware controlate prin calculator.

Parte din creaţiile copiilor şi adolescenţilor de la CoderDojo au fost prezentate, sâmbătă, chiar de ei în cadrul evenimentului desfăşurat la Trade Center. În aplauzele colegilor şi părinţilor, micii programatori au prezentat site-uri de baschet, portaluri dedicate prezentării unor jocuri video, jocuri propriu-zise, inclusiv 3D, precum şi un mini-proiector de imagine şi un robot-arm.

Deşi destul de emoţionaţi, tinerii au vorbit despre cât le place să înveţe programare la CoderDojo, lucru care, de altfel, s-a văzut în pasiunea cu care au vorbit despre munca lor, ce aduce, de multe ori, a distracţie. De altfel, pe podiumul evenimentului fusese lipit un sticker cu mesajul sugestiv "Have fun and keep coding!".

Tot la gala aniversară, Rodica Ardelean le-a prezentat părinţilor un scurt clip cu participarea unei echipe restrânse din Oradea la competiţia internaţională CoderDojo organizată anual la Dublin cu sprijinul unor giganţi precum Intel, Microsoft şi AOL.

CoderDojo este o comunitate globală, o reţea de cluburi de progamare pentru copii, total gratuite şi bazate pe mentori voluntari. Acţiunea a fost iniţiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesaţi contextul în care să poată învăţa programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului şcolar. Astăzi, peste 1200 de cluburi din peste 72 de tări împărtăşesc această viziune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON