URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 24 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Autostrada care ar trebui să unească Oradea de Cluj are un destin nemilos. Din cauza forţelor vrăjmaşe din exterior, noi, românii, nu suntem lăsaţi să ne construim autostrăzi. Bătrânul Soros se pune în calea buldozerelor care decopertează terenul, ecologiştii mai descoperă câte o capră neagră ce sălăşuieşte pe traseu, iar Uniunea Europeană ne tot bate la cap oferindu-ne banii ei, deşi toată lumea ştie că nu sunt bine veniţi în România fiindcă nu pot fi furaţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
N-aveţi de unde şti cine-i Lori. E normal, dar asta nu însemnă că nu merită câteva rânduri. Poate nu atât pentru că el, fotoreporterul nostru, Szilágyi Loránd, tocmai a fost recompensat pentru câteva reuşite de anul trecut, câştigând Cupa Fotoreporterilor Bihoreni. Mai degrabă pentru că e unul dintre cei care, în plină tiranie smartphone, în care oricine îşi scoate device-ul pentru orice nimic, continuă să care un DSLR, să socotească zgomotul de lumină, să dea atenţie compoziţiei, subiectului, să dea cele mai bune poze posibile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
La sfârşitul anului trecut a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea nr. 310/2018 pentru modificarea Codului de procedură civilă. Această lege aduce modificări importante sistemului procesual, acestea putând fi sistematizate în trei categorii. Prima categorie de modificări vizează transpunerea în legislaţie a deciziilor Curtii Constituţionale ce au vizat prevederile codului de procedură civilă din 2013 şi până astăzi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
19 Septembrie 2017, 19:02

Efectele furtunii în Bihor: Sătenii din Rieni se grăbesc să-şi repare acoperişurile, pădurile au fost puse la pământ (FOTO/VIDEO)

Cine a trecut marţi prin satul Rieni a putut vedea cum, aproape fără excepţie, la fiecare casă din sat se lucra la acoperiş. Furtuna violentă de duminică a provocat pagube la 800 de gospodării din întreaga comună Rieni, adică circa 80% din totalul caselor. "Ce să vă zic? Ca şi cum ar fi fost un război!", spune primarul Gheorghe Bota.

Luna de miere...

Acum, sătenii nu vor decât să-şi repare acoperişurile cât mai curând. "Am înţeles că vin ploi. Trebuie să terminăm de acoperit, să nu ne distrugă ploaia casa", povesteşte BIHOREANULUI Mihaela Peteleu-Miu, localnică din Rieni.

Alături de proaspătul ei soţ, cu care s-a căsătorit sâmbătă, tânara trebuia să fie acum în luna de miere. "Am anulat tot, nu puteam pleca. Am ajuns acasă la părinţii mei duminică seara, după nuntă, şi când am văzut casa ne-am îngrozit", spune Mihaela (foto). Întregul acoperiş de pe casă a fost luat de vânt, iar ţiglele împrăştiate în curte sau în stradă.

Primar accidentat

De altfel, toţi oamenii au aceeaşi poveste: un vânt incredibil de puternic, cum n-au mai văzut niciodată, a luat pe sus ţiglele şi le-a izbit de pereţi, geamuri, maşini. "Eram cu vecinii pe bancă, în stradă. Credeţi-mă, unii dintre ei nici n-au mai apucat să ajungă acasă, aşa repede s-a întâmplat totul", povesteşte Elena Goldiş. Brusc, cerul s-a înnorat, s-a auzit un vacarm înfricoşător şi a pornit vântul. "A venit dinspre Arad şi în 2-3 minute ne-a distrus acoperişul", spune femeia.

Viteza fulminantă a furtunii e confirmată şi de primarul Gheorghe Bota (foto), pe care furtuna l-a prins taman în faţa casei surorii sale, la care mergea în vizită. "Poarta era închisă, n-am putut intra şi n-am mai ştiut unde să mă adăpostesc. M-am băgat sub maşină, că zburau ţigle de peste tot. Maşina mi-e distrusă, cred că e daună totală", zice edilul. Graba cu care s-a băgat sub maşină l-a "avariat" şi pe primar, care are acum tendoanele lezate şi piciorul stâng bandajat.

Ţiglele, scumpite peste noapte

Pe lângă că sunt zoriţi de vestea unor noi urgii, localnicii din Rieni găsesc greu ţigle de vânzare, majoritatea magazinelor de construcţii din zonă epuizându-şi stocurile. "Noi de la o Timişoara am adus, am avut noroc că naşul nostru are o firmă de construcţii acolo", zice Mihaela Peteleu-Miu.

Alţi săteni pur şi simplu adună bucăţile întregi rămase după furtună şi speră că le vor ajunge să-şi acopere măcar casele. "Luăm de pe anexe, ca să ducem pe casa mare. Măcar pe aia să nu o distrugă ploaia", explică un bărbat.

Cererea mare de materiale de construcţii a avut drept consecinţă scumpirea lor. "A crescut preţul la ţiglă de la 2 lei bucata, la 3 lei", spune primarul Bota. La mare căutare sunt şi meşterii: toţi lucrează la propriile case, aşa că n-au timp să presteze pentru alţii.

Să le dea Dumnezeu sănătate!

Nici măcar edilul n-a găsit oameni cu care să repare acoperişurile la Primărie, Căminul cultural şi Şcoala Gimnazială Rieni, toate distruse. "Cine să vină, că toţi sătenii sunt la casele lor?! Să-i dea Dumnezeu sănătate lui Beni (n.r. Beniamin Rus, patronul firmei Selina), că a trimis 30 de muncitori cu care să acoperim şcoala!", oftează Bota.

Pe lângă Selina, alte 4 firme - Deme Macarale, Alemar, Design Impact şi G Construct - şi-au oferit voluntar ajutorul, trimiţând muncitori în Rieni. "Ele cumpără şi materialele de construcţii, că Primăria n-are cum aşa, peste noapte", spune primarul.

 

Alerte tardive

Bota aruncă săgeţi spre autorităţile judeţene. "Nimeni de la Prefectură sau Consiliul Judeţean n-a venit pe-aici. Dar peste 2-3 ani probabil voi fi luat la rost de ce am cumpărat aşa, dintr-o dată, ţigle cu 3 lei bucata!".

Primarul de Rieni este dezamăgit şi de instituţiile care trebuiau să-l avertizeze. "Am primit SMS cu cod galben de furtună la 16:25, adică cu 10 minute înainte să vină furtuna. La 17:11 am primit SMS cu cod portocaliu, după ce furtuna a trecut. ISU vrea de la noi doar statistici, să spunem ce distrugeri avem", spune edilul, nemulţumit că meteorologii şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă n-au furnizat alerte din timp.

Biserică distrusă

Pe lângă şcoala din Rieni, unde întreg acoperişul a fost distrus, au mai fost afectate de furtună grădiniţa din Petrileni şi cea din Ghighişeni, la toate trei cursurile fiind suspendate. Cea din urmă se află chiar în spatele bisericii ortodoxe, de pe care vântul a "luat pe sus" turla şi a înfipt-o în acoperişul lăcaşului.

Acum, biserica arată dezolant, iar tabla care o acoperea este împrăştiată pe lângă clădire. "La noi, când vine furtuna, merge un om să tragă clopotul. Acum omul se bucură că n-a apucat să ajungă la biserică, că ar fi murit", povesteşte Gelu Nica, localnic în Ghighişeni.

 

Şi aici în sat au fost distruse aproape toate acoperişurile, iar marţi oamenii lucrau la reparaţii. "Ca norocul că sunt oameni harnici, nu aşteaptă după nimeni. Mulţi au terminat de reparat ieri (n.r. luni)", spune Nica.

"Care pădure?"

Vântul puternic - unul cum localnicii din zona Rieni spun că n-au mai văzut niciodată - a distrus nu doar case şi clădiri, ci şi pădurile din Munţii Codru Moma. "Care pădure, doamnă?! Nu mai avem pădure! N-am văzut niciodată aşa furtună şi aşa pagube", spune Ioan Jurcău, pădurar din zonă. Spre limita cu judeţul Arad, mii de copaci au fost rupţi şi zac acum inerţi, răspândiţi care încotro, ca într-un tablou dezolant.

O situaţie similară se regăseşte şi în pădurile din zona Coada Lacului - Stâna de Vale. Copaci uriaşi au căzut, atât pe versanţi cât şi pe drumuri, ca şi cum ar fi fost seceraţi de o drujbă uriaşă şi invizibilă. Câte hectare de păduri au fost distruse nu se poate prognoza încă, deoarece multe din drumurile forestiere sunt în continuare blocate de copaci căzuţi de-a curmezişul.

O, brazi periculoşi!

Doi copaci, mai precis doi brazi uriaşi, au căzut şi peste Şcoala Gimnazială Miron Pompiliu din Ştei, unde cursurile sunt în continuare întrerupte. Aflaţi în curtea şcolii, brazii au fost smulşi din rădăcini şi aruncaţi peste clădirea cu două etaje.

"Din fericire, s-a petrecut duminica şi nu era nimeni în şcoală", spune o profesoară. Când se vor întoarce elevii în clase, nu se ştie, deoarece copacii încă nu au fost tăiaţi şi sunt un pericol.

O mare parte din locuitorii Şteiului au rămas şi marţi fără energie electrică, iar echipe de intervenţie de la Electrica lucrau, marţi, la montarea de noi stâlpi de curent. De altfel, sute de stâlpi electrici, din toată zona Beiuş-Ştei, au fost doborâţi duminică. Piese de domino, marcând drumul vijelios al unei furtuni nemaivăzute...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Comunitate
Comunitatea se ''misca'' acum ca pe timpul comunistilor, se intr-ajutoreaza, pun ''brandul'' la refacerea stricaciunilor de pe urma furtunilor...
Postat 20 Septembrie 2017, 12:40 de Maricel
Todo
Ca bine zici. Tăiați pădurile proștilor, ca apoi o sa cântati; A VENIT FURTUNA , APA SI LE-A LUAT. Si o sa aveti pretenții sa va construiască statul case. Ca no ce cetățeni model sunteti.
Postat 20 Septembrie 2017, 03:36 de sandu1200
gabi
dati drumu la taieri de paduri
Postat 20 Septembrie 2017, 00:28 de todo
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON