URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2017, 19:02

Efectele furtunii în Bihor: Sătenii din Rieni se grăbesc să-şi repare acoperişurile, pădurile au fost puse la pământ (FOTO/VIDEO)

Cine a trecut marţi prin satul Rieni a putut vedea cum, aproape fără excepţie, la fiecare casă din sat se lucra la acoperiş. Furtuna violentă de duminică a provocat pagube la 800 de gospodării din întreaga comună Rieni, adică circa 80% din totalul caselor. "Ce să vă zic? Ca şi cum ar fi fost un război!", spune primarul Gheorghe Bota.

Luna de miere...

Acum, sătenii nu vor decât să-şi repare acoperişurile cât mai curând. "Am înţeles că vin ploi. Trebuie să terminăm de acoperit, să nu ne distrugă ploaia casa", povesteşte BIHOREANULUI Mihaela Peteleu-Miu, localnică din Rieni.

Alături de proaspătul ei soţ, cu care s-a căsătorit sâmbătă, tânara trebuia să fie acum în luna de miere. "Am anulat tot, nu puteam pleca. Am ajuns acasă la părinţii mei duminică seara, după nuntă, şi când am văzut casa ne-am îngrozit", spune Mihaela (foto). Întregul acoperiş de pe casă a fost luat de vânt, iar ţiglele împrăştiate în curte sau în stradă.

Primar accidentat

De altfel, toţi oamenii au aceeaşi poveste: un vânt incredibil de puternic, cum n-au mai văzut niciodată, a luat pe sus ţiglele şi le-a izbit de pereţi, geamuri, maşini. "Eram cu vecinii pe bancă, în stradă. Credeţi-mă, unii dintre ei nici n-au mai apucat să ajungă acasă, aşa repede s-a întâmplat totul", povesteşte Elena Goldiş. Brusc, cerul s-a înnorat, s-a auzit un vacarm înfricoşător şi a pornit vântul. "A venit dinspre Arad şi în 2-3 minute ne-a distrus acoperişul", spune femeia.

Viteza fulminantă a furtunii e confirmată şi de primarul Gheorghe Bota (foto), pe care furtuna l-a prins taman în faţa casei surorii sale, la care mergea în vizită. "Poarta era închisă, n-am putut intra şi n-am mai ştiut unde să mă adăpostesc. M-am băgat sub maşină, că zburau ţigle de peste tot. Maşina mi-e distrusă, cred că e daună totală", zice edilul. Graba cu care s-a băgat sub maşină l-a "avariat" şi pe primar, care are acum tendoanele lezate şi piciorul stâng bandajat.

Ţiglele, scumpite peste noapte

Pe lângă că sunt zoriţi de vestea unor noi urgii, localnicii din Rieni găsesc greu ţigle de vânzare, majoritatea magazinelor de construcţii din zonă epuizându-şi stocurile. "Noi de la o Timişoara am adus, am avut noroc că naşul nostru are o firmă de construcţii acolo", zice Mihaela Peteleu-Miu.

Alţi săteni pur şi simplu adună bucăţile întregi rămase după furtună şi speră că le vor ajunge să-şi acopere măcar casele. "Luăm de pe anexe, ca să ducem pe casa mare. Măcar pe aia să nu o distrugă ploaia", explică un bărbat.

Cererea mare de materiale de construcţii a avut drept consecinţă scumpirea lor. "A crescut preţul la ţiglă de la 2 lei bucata, la 3 lei", spune primarul Bota. La mare căutare sunt şi meşterii: toţi lucrează la propriile case, aşa că n-au timp să presteze pentru alţii.

Să le dea Dumnezeu sănătate!

Nici măcar edilul n-a găsit oameni cu care să repare acoperişurile la Primărie, Căminul cultural şi Şcoala Gimnazială Rieni, toate distruse. "Cine să vină, că toţi sătenii sunt la casele lor?! Să-i dea Dumnezeu sănătate lui Beni (n.r. Beniamin Rus, patronul firmei Selina), că a trimis 30 de muncitori cu care să acoperim şcoala!", oftează Bota.

Pe lângă Selina, alte 4 firme - Deme Macarale, Alemar, Design Impact şi G Construct - şi-au oferit voluntar ajutorul, trimiţând muncitori în Rieni. "Ele cumpără şi materialele de construcţii, că Primăria n-are cum aşa, peste noapte", spune primarul.

 

Alerte tardive

Bota aruncă săgeţi spre autorităţile judeţene. "Nimeni de la Prefectură sau Consiliul Judeţean n-a venit pe-aici. Dar peste 2-3 ani probabil voi fi luat la rost de ce am cumpărat aşa, dintr-o dată, ţigle cu 3 lei bucata!".

Primarul de Rieni este dezamăgit şi de instituţiile care trebuiau să-l avertizeze. "Am primit SMS cu cod galben de furtună la 16:25, adică cu 10 minute înainte să vină furtuna. La 17:11 am primit SMS cu cod portocaliu, după ce furtuna a trecut. ISU vrea de la noi doar statistici, să spunem ce distrugeri avem", spune edilul, nemulţumit că meteorologii şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă n-au furnizat alerte din timp.

Biserică distrusă

Pe lângă şcoala din Rieni, unde întreg acoperişul a fost distrus, au mai fost afectate de furtună grădiniţa din Petrileni şi cea din Ghighişeni, la toate trei cursurile fiind suspendate. Cea din urmă se află chiar în spatele bisericii ortodoxe, de pe care vântul a "luat pe sus" turla şi a înfipt-o în acoperişul lăcaşului.

Acum, biserica arată dezolant, iar tabla care o acoperea este împrăştiată pe lângă clădire. "La noi, când vine furtuna, merge un om să tragă clopotul. Acum omul se bucură că n-a apucat să ajungă la biserică, că ar fi murit", povesteşte Gelu Nica, localnic în Ghighişeni.

 

Şi aici în sat au fost distruse aproape toate acoperişurile, iar marţi oamenii lucrau la reparaţii. "Ca norocul că sunt oameni harnici, nu aşteaptă după nimeni. Mulţi au terminat de reparat ieri (n.r. luni)", spune Nica.

"Care pădure?"

Vântul puternic - unul cum localnicii din zona Rieni spun că n-au mai văzut niciodată - a distrus nu doar case şi clădiri, ci şi pădurile din Munţii Codru Moma. "Care pădure, doamnă?! Nu mai avem pădure! N-am văzut niciodată aşa furtună şi aşa pagube", spune Ioan Jurcău, pădurar din zonă. Spre limita cu judeţul Arad, mii de copaci au fost rupţi şi zac acum inerţi, răspândiţi care încotro, ca într-un tablou dezolant.

O situaţie similară se regăseşte şi în pădurile din zona Coada Lacului - Stâna de Vale. Copaci uriaşi au căzut, atât pe versanţi cât şi pe drumuri, ca şi cum ar fi fost seceraţi de o drujbă uriaşă şi invizibilă. Câte hectare de păduri au fost distruse nu se poate prognoza încă, deoarece multe din drumurile forestiere sunt în continuare blocate de copaci căzuţi de-a curmezişul.

O, brazi periculoşi!

Doi copaci, mai precis doi brazi uriaşi, au căzut şi peste Şcoala Gimnazială Miron Pompiliu din Ştei, unde cursurile sunt în continuare întrerupte. Aflaţi în curtea şcolii, brazii au fost smulşi din rădăcini şi aruncaţi peste clădirea cu două etaje.

"Din fericire, s-a petrecut duminica şi nu era nimeni în şcoală", spune o profesoară. Când se vor întoarce elevii în clase, nu se ştie, deoarece copacii încă nu au fost tăiaţi şi sunt un pericol.

O mare parte din locuitorii Şteiului au rămas şi marţi fără energie electrică, iar echipe de intervenţie de la Electrica lucrau, marţi, la montarea de noi stâlpi de curent. De altfel, sute de stâlpi electrici, din toată zona Beiuş-Ştei, au fost doborâţi duminică. Piese de domino, marcând drumul vijelios al unei furtuni nemaivăzute...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Comunitate
Comunitatea se ''misca'' acum ca pe timpul comunistilor, se intr-ajutoreaza, pun ''brandul'' la refacerea stricaciunilor de pe urma furtunilor...
Postat 20 Septembrie 2017, 12:40 de Maricel
Todo
Ca bine zici. Tăiați pădurile proștilor, ca apoi o sa cântati; A VENIT FURTUNA , APA SI LE-A LUAT. Si o sa aveti pretenții sa va construiască statul case. Ca no ce cetățeni model sunteti.
Postat 20 Septembrie 2017, 03:36 de sandu1200
gabi
dati drumu la taieri de paduri
Postat 20 Septembrie 2017, 00:28 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON