URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 SEPTEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E foarte traumatizant să ți se dărâme casa, chiar dacă aceasta este amplasată între blocuri, unde vecinii știu exact ce mănânci la cină. Oricât s-ar strădui Primăria să-i despăgubească civilizat pe cei care își vor pierde locuințele, nicio sumă de bani nu va putea acoperi disconfortul unei mutări și neplăcerile schimbării modului de viață.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nefirească, în şarada jucată la ceas de seară de Cuc, Mang şi Rus, e intersectarea dintre propaganda politică şi profitul privat, ambele cam forţate. Ce căuta ministrul acolo unde treaba merge ca unsă, nu pe restul celor 415 kilometri ai autostrăzii începute acum 15 ani? Dar şeful PSD Bihor, despre care nu ţin minte să se fi tras în poză şi pe selenarul drum judeţean DJ191B Popeşti-Suplac? Răspunsul poate ar trebui căutat nu în relaţia de amour-à-trois dezinteresat, ci în preţul piperat pentru cei 5,35 km dintre Borş şi Biharea...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Am intrat în magazin uşor ezitant. Era prima dată când trebuia să cumpăr un candelabru şi mă simţeam nesigur. Nu e genul de obiect pe care să îl cumperi prea des. De obicei stau 2 ore să mă hotărăsc asupra unei perechi de pantaloni şi nici atunci nu sunt sigur că am făcut alegerea corectă. În cazul unui candelabru, cu care poţi înfrumuseţa sau distruge o cameră, alegerea părea mult mai dificilă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre dorinţa Primăriei Oradea de a demola circa 20 de case pentru a muta parcările de pe bulevardul Nufărul în spatele blocurilor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Codul de procedură civilă intrat în vigoare la 15 februarie 2013 prevede, pentru prima dată în România, posibilitatea formulării unei contestații în cazul în care se apreciază că procesul se prelungește nejustificat. Conform articolului 522 din Codul de procedură civilă, oricare dintre părţi, precum şi procurorul care participă la judecată, pot face o contestaţie prin care, invocând încălcarea dreptului la soluţionarea procesului într-un termen optim şi previzibil, să solicite luarea măsurilor legale pentru ca această situaţie să fie înlăturată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
17 Aprilie 2019, 20:28

Cioloş, mică baie de mulţime în centrul Oradiei, în cojoc de Beiuş. L-a primit de la oamenii locului (FOTO / VIDEO)

Cu o mică întârziere faţă de ora 16, pe care o anunţaseră de dimineaţă pentru o plimbare prin centrul Oradiei, aşa încât să poată vorbi cu cât mai mulţi localnici, liderii Alianţei 2020 şi-au făcut reapariţia - după ce liderul USR, Dan Barna, vizitase două firme din Parcul Industrial, iar cel al PLUS, Dacian Cioloş, avusese o întâlnire la Beiuş - venind din două direcţii diferite.

"PSD, Ciuma Roşie!"

O grupare de USR-işti a ajuns în Piaţa Unirii venind dinspre Parcul 1 Decembrie pe strada Vasile Alecsandri, unde în frunte cu preşedintele partidului şi cu deputatul de Bihor Silviu Dehelean a împărţit pliante, baloane şi tipărituri electorale cu însemnele Alianţei 2020 tinerilor şi turiştilor care se aflau pe terase.

În drumul spre Piaţă, USR-iştii s-au intersectat şi cu un grup de copii, cărora le-au oferit baloane, aceştia reacţionând spontan cu o scandare pe care cel mai probabil au auzit-o fie la televizor, fie de la părinţi: "PSD, Ciuma Roşie!". Motiv, evident, de amuzament din partea activiştilor USR.

După o oprire scurtă în Piaţa Unirii, unde nu prea era lume, aşa că doar şi-au făcut poze de grup, USR-iştii au luat-o spre Corso, împărţind materiale electorale puţinilor trecători. Abia în staţia de tramvai de lângă Primărie, grupul a reuşit să intre în vorbă cu câţiva orădeni, Dan Barna şi Clotilde Armand având dialoguri cu oameni pe care au încercat să-i convingă să participe la vot pe 26 mai.

"Am votat cu toate partidele, de fiecare dată am fost dezamăgit. De doi ani nu aud la televizor, la radio, nu văd pe internet decât pe Dragnea şi ai lui că vorbesc despre justiţie. În rest, nimic", a mărturisit un bărbat, pe care liderul USR l-a îndemnat ca "tocmai din acest motiv să mergeţi la vot, pentru că acum nu aveţi de ales doar între mai multe rele, ci şi o bucată de bine", adică lista Alianţei 2020.

Amintiri din tinereţe

Grupul de USR-işti a făcut joncţiunea cu aliaţii lor din PLUS în zona fostei Agenţii CFR de pe Corso, unde - surpriză! - Cioloş a apărut având peste cămaşă un cojoc de Beiuş.

"Este un cojoc de Bihor, nu de Dior", a glumit fostul premier, subliniind că piesa vestimentară este absolut autentică şi o primise de la câţiva beiuşeni, la întâlnirea pe care o avusese la amiază în oraşul de pe DN 76.

Ulterior, BIHOREANUL a aflat că beiuşenii care au oferit cojocul, cumpărat cu 1.600 lei de la un meşter bătrân, sunt cei care de câţiva ani au organizat şi numeroase proteste, din nemulţumirea că autorităţile nu au reabilitate şoseaua dintre Oradea şi Deva, o parte din ei înscriindu-se recent, de circa o lună, în formaţiunea condusă de Dacian Cioloş - Dan Popa (contabil), Răzvan Şuteu (medic veterinar), Sorin Briscan (antreprenor) şi Emil Popa (director Habitat pentru Umanitate).

"Avem valori cu care să ne mândrim, păcat că nu ştim să le punem în valoare şi trebuie să ne arate alţii cum să le valorificăm", a spus Cioloş despre cojoc, cu aluzie la celebra casă de modă Dior, care a lansat o piesă vestimentară inspirată de originalul din zona Beiuşului.

De altfel, fostul premier s-a întâlnit în centru şi cu doi cunoscuţi, unul fiind Sandu de la Pericei, adică Alexandru Tătar, un bătrân ţărănist originar, ca şi Cioloş, din judeţul Sălaj, dar şi cu un fost cunoscut din copilărie, când venea, câteodată, la bunicii din Bihor, tatăl fostului premier fiind originar din satul Inceşti, din zona Ceica.

Între "Balada" lui Ciprian Porumbescu...

Pe Corso, activiştii PLUS şi USR au avut norocul să întâlnească mai mulţi orădeni, majoritatea salutându-i cu simpatie pe Cioloş, Barna şi ceilalţi, doar câţiva refuzând să primească materiale electorale.

"Eu oricum cu voi vreau să votez", a spus un bărbat, în timp ce unii trecători au ţinut să-şi facă poze cu cei doi politicieni.

Înainte să înceapă ploaia, susţinătorii Alianţei 2020 au ajuns la Filarmonică, unde aproximativ 200 de orădeni ajunseseră pentru a-i asculta pe candidaţii din USR şi PLUS veniţi la Oradea alături de Barna şi Cioloş.

Până să înceapă manifestarea electorală, doi muzicieni le-au interpretat la vioară şi orgă "Balada" lui Ciprian Porumbescu şi alte bucăţi inspirate din folclorul românesc.

... şi grotescul PSD

Cu candidaţii pe scenă, seria discursurilor a deschis-o preşedintele USR, care a avut o reacţie la cele mai recente evenimente din Capitală, unde PSD tocmai anunţase înlocuirea lui Tudorel Toader la şefia Ministerului Justiţiei cu unul dintre cei mai siniştri fruntaşi ai partidului, Eugen Nicolicea, faimos prin comportamentul vulgar şi violent, dar şi prin dorinţa de a "reforma" legislaţia anticorupţie până la golirea ei de conţinut.

"Ne putem imagina ceva mai grotesc, mai dispreţuitor faţă de români din partea lui Dragnea, să pună ministru al Justiţiei pe cineva care a absolvit nu se ştie la ce vârstă o facultate de Drept într-un oraş care nici nu ştia că are facultate de Drept?", a spus Barna, retoric, arătând că, în schimb, Alianţa 2020 are "oameni cu studii reale, care cu adevărat ne pot face să ne simţim reprezentaţi cu cinste şi cu mândrie la Bruxelles", nu cu "ruşine şi caterincă".

"Oamenii ăştia care au ajuns la conducere au profitat de indiferenţa noastră, trebuie daţi la o parte", a spus şi Cioloş despre PSD-işti, subliniind că "sunt o mulţime de lucruri care ne pot reda demnitatea, dar pentru ca lucrurile acestea să se întâmple trebuie ca noi să ne asumăm schimbarea pe care o dorim să se întâmple", adică cetăţenii să se implice măcar prin vot.

"Vă doriţi o ţară ca această firmă?"

Orădenii prezenţi în sală la întâlnirea cu reprezentanţii Alianţei 2020 au fost mişcaţi cel mai mult de capacităţile oratorice ale fostului ministru tehnocrat al Muncii Dragoş Pâslaru, care a povestit că în cursul dimineţii a vizitat o firmă din Parcul Industrial şi a fost impresionat de ceea ce văzuse.

Este vorba despre Decitex, o firmă cu capital francez, dar condusă de un orădean, al cărei sediu este construit pe principiile caselor pasive, adică "nu iroseşte deloc energie", care "reciclează 100% toate materialele pe care le foloseşte", inclusiv cele rămase după primele faze ale procesului de producţie, care s-a implicat în viaţa comunităţii, angajând inclusiv tineri ieşiţi din orfelinate şi care îşi duce anual angajaţii în câte un oraş european, pentru a le lărgi orizonturile.

"Asta este ceea ce propunem noi, o ţară în care să avem liberă iniţiativă, în care oamenii să-şi câştige existenţa muncind decent, nu aşteptând pomenile politicienilor, o ţară unde şi managementul şi lucrătorii să dea dovadă de responsabilitate şi eficienţă. Vă doriţi o ţară ca această firmă?", a întrebat Dragoş Pâslaru, în aprobarea tuturor celor din sală.

Rămâne de văzut, însă, câţi români îşi doresc cu adevărat să muncească, nu să aştepte "pomeni", şi câţi îşi doresc demnitate, nu doar să se mulţumească cu nişte firimituri pe care politicienii de la guvernare le numesc, de atâtea decenii, cu cinism, "mai mulţi bani în buzunarele românilor"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mică pe naiba
Nicio mică baie de mulțime, au avut cel puțin 20 de admiratori in Oradea. Avem nevoie de nepotul lui Vulpea in politica de vârf și de oamenii lui, care sa ne spună ca in lume sunt oameni care muncesc pe 2 lei pe zi. Și într-adevăr Tudorel Toader nu e competent și nu avea ce caută la șefia ministerului justiției. Guseth era ministrul ideal. Da da, votam USR plus cu plus, ca uite ce frumos vorbește și autorul de ei; și el e imparțial și nu e acoperit, ne-a zis el într-un articol zilele trecute.
Postat 18 Aprilie 2019, 00:23 de danioan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2876 RON
  • 1 EUR = 4.7354 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON