URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Aprilie 2016, 12:30

CET nu mai fumegă! Electrocentrale a oprit definitiv ultimul cazan pe cărbune (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri, la ora 11, Electrocentrale a oprit definitiv ultimul cazan pe cărbune ţinut în funcţiune. "Manevrele de oprire au început la ora 7, când a avut loc schimbul de dimineaţă, iar la ora 11 cazanul patru a fost oprit. În jurul orei 11:10 s-a risipit ultima pală de fum scoasă pe coş", a declarat Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale.

Cazanele pe cărbune vor rămâne în conservare până când municipalitatea va decide ce face cu ele. Simultan cu oprirea ultimului cazan pe cărbune societatea de termoficare a pus în funcţiune un cazan de apă fierbinte din noua centrală pe gaz, pentru a asigura apa caldă necesară consumatorilor orădeni.

"În cursul zilei de vineri, după oprirea cazanului pe cărbune, vom începe probele la noua turbină pe gaz. În funcţie de modul cum vor decurge, acestea vor dura cel mai probabil până în prima parte a lunii mai", a spus administratorul special al Electrocentrale.

Stănel Necula a supravegheat manevrele de închidere a cazanului pe cărbune din turnul Primăriei, alături de city managerul Eduard Florea şi directorul economic al Primăriei, Nadia Haş. "Am asistat la un moment istoric. Începând de astăzi, un factor important de poluare a fost înlăturat", a declarat Eduard Florea.

Potrivit city-managerului, trecerea pe gaz, un combustibil mai scump decât cărbunele, nu va afecta preţul gigacaloriei. "Primăria şi-a asumat să compenseze eventuala diferenţă de preţ, astfel încât orădenii să nu fie afectaţi. Oricum, prin alimentarea cu combustibil direct din reţeaua Transgaz, această influenţă va fi mult mai mică", a spus Florea.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu, ce cuprinde şi înlocuirea a 17,5 kilometri din reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.

Centrala va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane. Lucrările au fost atribuite în 2014 asocierii firmelor Elsaco Engineering şi STC.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Eutanasiu!!
Ce zici?Nu i aşa că de acu încolo vom face ce zice Putin???
Postat 17 Aprilie 2016, 22:16 de crisan
@eutanasiu
...imens, intens si fara sens.
Postat 16 Aprilie 2016, 01:23 de User anonimizat
Ne-am lămurit. Bolojan va mai candida de două ori.
Tocmai s-a terminat emisiunea „Vocile Birtinului” în care edilul ne-a informat că abia după 4 (patru) mandate intervine uzura. Nu ne-a spus dacă aceea fizică,morală şi/sau intelectuală.
Postat 15 Aprilie 2016, 23:38 de eutanasiu
Florea, apucă-te de furat!
Parcă Oradea era în top pe ţară la preţul GCal pentru că eram printre oraşele cu cea mai mică subvenţie a tarifului. Am studiat bugetul pe 2016 şi nu am găsit “eventual” suma de care vorbeşte mortul lui Dragnea. Poate urmează o rectificare bugetară înainte de alegerile parlamentare. Negativă, bineînţeles. Mă întreb din ce bani se va mai face ceva, orice, în Oradea. Asta ar trebui să-l întrebe şi contracandidaţii pe Bolojan. Ţine dreapta frate! Cum ar zice şoferii.
Postat 15 Aprilie 2016, 20:07 de eutanasiu
Bolojan şi PNL,PSD, UDMR (Capra cu trei iezi)
Cum paharnicul Ulea împreună cu stolnicul Drăgan şi jitnicerul Stavăr l-au trădat pe Ştefan cel Mare, tot aşa şi Bolojan, Mang+Pop şi Rozi cu Kiss la pachet, au trădat orădenii atunci când au aprobat S.F.-ul, analiza cost beneficiu şi planul de creştere a tarifelor prin H.C.L. fără a face public niciodată planul de creştere a tarifelor impus prin acordul de finanţare. La acea vreme lipsea ALDE. Ca denumire. Atunci era tot PNL. Pretinsa asumare a logofătului Florea în privinţa „eventualei diferenţe de preţ”, care seamănă mai mult cu o asomare, vine la mai mult de doi ani de la promisiunea tributului către U.E., scrisă şi semnată de Bolojan şi maschează laşitatea liderilor care nu şi-au asumat răspunderea de a face public preţul pe care urmează să îl suportăm fie direct, fie prin impozite (compensaţie – aş spune eu). Tocmai datorită ”complexului” mafiot-securistic cu ramificaţii în mass media şi în toate partidele au tăcut şi tac toţi aşteptând pe rând să vină vremurile în care să-şi ia oraşul înapoi, discret. Chiar de aceea nici un contracandidat nu întreabă nimic legat de acest subiect. Îl înjură oral pe Bolojan pentru ca imediat după aceea să-l asigure în scris de profunda gratitudine. Un fel de „Penelistus captivus”.
Postat 15 Aprilie 2016, 19:03 de eutanasiu
Ar putea rămâne în Turnul Primăriei, până pe 5 iunie ... !!!
”Trinomul” local Necula&Florea&Haș ne impresionează cât de strategic s-a poziționat în turn, în timp ce primarul i-a lăsat cheia, pe perioada cât stă în capitală să-l secondeze pe Blaga la moșit Gorghiu, crezând că funcționarii orădeni rămân la post ca să lucreze !!!
Postat 15 Aprilie 2016, 17:53 de WinDos
BUGETUL,DE VENITURI, CHELTUIELI ŞI PĂCĂNELE sau cât costă un loc în istorie.
Încă de la întemeierea cetăţilor, printre care şi Oradea, se dădeau „zvonuri în ţară”. Aşa a aflat că suntem dispuşi să dăm regatul pantru un chel. Neprezentându-se decât fanariotul Filip, miza a scăzut şi, în final, s-a oferit un partid pentru un cal. Aidoma fetei nemăritate din romanţa “Pocnind din bici pe lîngă boi”,a sprintat pe nemodernizatul la acea vreme E60, azi botezat DN1, Bolojan. Un fel de Usain Bolt(d), dar care nu a ajuns olimpic doar din cauză că RDS la acea vreme ducea lipsă de semnal. În drum l-a depăşit pe campionul paralimpic Gavra, care încă din acele vremuri concura în liga directorilor Companiei de Apă. În suportul scaunului avea două sticle de suc, una verde şi una albastră, marca Chemical Brothers. Precaut, lui Bolojan i-a dat sticla albastră, cea verde neştiind exact ce conţine. Cert e că erau cu bule. Ajuns în cetate (în partid – cum ar zice unii, pe cal – cum ar zice alţii) s-a instalat în locurile aglomerate ale urbei, cum ar fi Piaţa Rogerius – precursoarea Centrului de Afaceri Agricole şi a ajuns uimitor de repede campionul achiziţiilor de acţiuni de la fraţii lui Usain. Încă de la început s-a remarcat prin operaţiunea Mani Pulite aplicând taxa pe fraier. Mânuind limba foarte bine a reuşit, prin comenzi scurte dar eficiente, să adune certificatele de acţionar prin procedeul schimbului în natură profitând de faptul că încă de atunci şi ele şi dolarii erau tot verzi. Universală culoare! Se spune că încă de atunci rezolva orice problemă în 2 minute, obicei pe care l-a păstrat şi în zilele noastre (pentru care este foarte admirat de unii şi la fel de urât de alţii). Aşa se face că, împreună cu „bursierul” Gavra şi greuceanul Costan transformat de ignat în nume propriu s-au învestit în funcţiile de membri şi tot odată organe ai/ale consiliului de administraţie la Simbac, bineînţeles pentru a-şi proteja investiţiile. Jocul la bursă i-a făcut la fel de dependenţi de păcănele ca şi pe bişniţari în timp ce-şi aşteaptă „clienţii”. Aşa am juns ca, după ce a lăsat ciungă Oradea, mongoloidul mogul public să se inflameze ca un apendice neoperat la timp şi să rostească o frază mobilizatoare: “Oradea trebuie să-şi ia soarta energetică în propriile mîini”. Începuse “gazeificarea” a CET-ului. Certificatele verzi arătau asemănător cu cele de acţionar, aşa că, obişnuinţa fiind a doua natură, şi-a spus cuvântul. Pericolul denominării, prin inversiune, fusese transformat în avantaj. Aparent. Jocul la bursă, la acea vreme, părea standardul minim. Un fel de ISO 9001 pe care Kiss îl citise în maghiară înainte de a obţine Boljan traducerea. Omul avea deja procedurile făcute. Aşa se face că, după ce Ivan Turbincă a vrut să fenteze bursa într-o zi nelucrătoare, a aflat că, din pricina timpului nefavorabil, achiziţia se amână pentru a doua zi la aceeaşi oră, rămânând astfel cu nădragii în vine după ce cureaua de transmisie de la pantalonii maro a angrenat-o şi pe doamna care “iubeşte fierul, fierul şi cătuşele de fier”. Surprins parcă într-o scenă de pisoar public, în timp ce-şi golea vezica “edilitară” pe fereastra primăriei în capul orădenilor aflaţi pe ctitoria din Piaţa Unirii, ne-a anunţat cu spatele că pleacă la Bucureşti să “dreagă” partidul. Îndemnat şi impresionat de hărnicia colaboratorilor săi interesaţi, care ne mulg de mărunţiş, Preafericitul Ilie împreună cu nefericitul city- manager, au sucit gâtul prejudecăţii, altoind oficial capul de pe monedă pe pajura care la coadă e seceră. Economiştilor li s-a cântat cu această ocazie prohodul pe două voci (semn că pajura era bicefală şi chiar bilingvă), rolul specialiştilor în capital-ism revenindu-le pastorilor, cărora li s-a trasat sarcina de-a corecta unghiul dintre venituri şi impozite. Până când arhi-epi–scopul Sofronie va edita, pentru uzul pălmaşilor, Manualul de folosinţă a preotului în exploatarea materiei, n-ar fi rău să semneze un protocol de colaborare cu paparuda aducătoare de ma(â)nă, preacuvioasa Adelina. Bolojan se află în situaţia ingrată a împăratului chinez care, grăbit să-şi transforme întreaga oştire într-o colecţie de soldaţi din teracotă, a continuat să trăiască şi după ce i-a îngropat. A sosit ziua, în oraşul lucrurilor făcute de mîntuială, unde provizoratul e pseudonimul eternităţii, ca uşa piramidei căreia i s-a furat clanţa să fie deschisă cu piciorul („drept” senzor).
Postat 15 Aprilie 2016, 16:23 de eutanasiu
eu nu prea
eu nu prea comentez realizarile si nu ma consider nici unul dintre postacii la care face referire suporter_oradean dar ma inerveaza cand aud populisme aiurea de la city managerul nostru de genul "Primăria şi-a asumat să compenseze eventuala diferenţă de preţ, astfel încât orădenii să nu fie afectaţi., adica banii cu care compenseaza eventualele diferente de unde or fi oare , deci concluzia e ca mai bine tacea .
Postat 15 Aprilie 2016, 15:58 de wolf
panorama
Oare nu s-ar putea profita de aceasta constructie de 220 de m? (turn Eiffel are 324m). Cred ca de pe varful ei se vede jumatate din judet. Sau poate fi iluminat pe timp de noapte. Ar fi pacat daca s-ar darama.
Postat 15 Aprilie 2016, 15:44 de BVN
coada la medicamente
Nici un comentariu la stirea asta,or fi postaci la farmacii ,de frica sa nu se epuizeze stocul de calmante,doamna de la sarmaghimpata nu ne mai ziceti nimic de "dusmanul " tau...a azi ii zi de post,da ,weekend fain
Postat 15 Aprilie 2016, 15:20 de suporter_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON