URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Martie 2017, 11:38

"Bate vânt de la Orade…": Zborurile internaţionale pe Aeroportul Oradea au fost inaugurate cu tunuri de apă şi folclorişti (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agitaţie mare, miercuri dimineață, la Aeroportul Internaţional Oradea. La intrarea în curtea acestuia erau, ca niciodată, jandarmi înarmaţi, prin terminal angajaţii se agitau purtând după ei colaci şi sare, peisajul fiind colorat şi de câţiva cântăreţi şi dansatori de folclor, în costume populare.

Zbor cu "comitet de primire"

Motivul? Miercuri au fost inagurate, oficial, cursele internaţionale pe Aeroportul Internaţional Oradea, deşi primul astfel de zbor a aterizat, duminică dimineaţă, venind de la Barcelona. La cererea companiei Ryanair, ceremonia oficială a fost programată miercuri, când, după ora 9, pe pista orădeană a aterizat aeronava Boeing 737 care a adus pasageri de pe aeroportul Milano-Bergamo, iar înainte de ora 10 a sosit şi cea de Barcelona-Girona.

La eveniment, Consiliul Judeţean Bihor a invitat mai multe personalităţi locale, între care prefectul Claudiu Pop şi şeful IPJ Bihor, Adrian Bucur. De asemenea, preşedintele Pasztor Sandor i-a chemat, după spusele lui, şi pe foştii preşedinţi ai CJ Bihor, care au contribuit, în mandatele lor, la modernizarea şi extinderea pistei Aeroportului Oradea şi atragerea curselor internaţionale. Deşi i-a menţionat şi pe Alexandru Kiss şi Radu Ţîrle, la ceremonie a fost prezent doar Cornel Popa, predecesorul lui Pasztor.

Vicepreşedintele Ioan Mang a fost şi el prezent la Aeroport, dar ca pasager. În mijlocul unei săptămâni de lucru, acesta, alături de soţia lui, Erica, a plecat cu cursa de ora 9.55 la Milano, zicând că şi-a cumpărat bilete încă din luna decembrie pentru că a vrut să încerce noua rută.

Ceremonie neaoşă

Oficialităţile, invitaţii şi presa au fost duşi într-o zonă adiacentă pistei, de unde au urmărit aterizarea aeronavei sosite, la ora 9.15, de la Milano. Conform tradiţiei aeroportuare, avionul Ryanair a fost primit, la sosirea pe platformă, cu tunuri de apă lansate din două maşini de pompieri ale Aeroportului. Pompierii au avut de furcă, însă, cu vântul, care era să strice momentul, căci a ţinut suspendat în aer unul dintre jeturi.

Ceremonia a cuprins şi un moment tipic bihorenesc, cam "neaoş" pentru un asemenea eveniment. La ieşirea din aeronavă, pasagerii sosiţi din Italia au fost aşteptaţi de doi tineri în costume populare cu pâine şi sare, în timp ce mai mulţi membri ai Ansamblului Artistic Profesionist Crişana au început să cânte, să danseze şi să chiuie, spre surprinderea multora dintre cei care coborau din avion. Prima melodie interpretată de folclorişti a fost celebra "Bate vânt de la Orade", adecvată măcar condiţiilor meteorologice.

Cei mai mulţi dintre oaspeţi au părut să guste momentul, unii începând să bată ritmul, iar alţii făcându-şi "selfie" cu ansamblul şi filmând scenele. De asemenea, pasagerii rutei Milano - Oradea au fost întâmpinaţi chiar la coborâre de preşedintele CJ Bihor Pasztor Sandor, alături de ex-preşedintele Cornel Popa, aceştia înmânându-le tuturor câte o "diplomă de onoare" desenată cu harta Bihorului, care să le amintească de faptul că au fost primii pasageri ai acestei curse.

Operator mulţumit

După ce toţi pasagerii s-au îndreptat spre terminal, invitaţii au fost îndrumaţi spre un cort amenajat într-o zonă adiacentă pistei, unde oficialităţile au tăiat un tort decorat cu o machetă de avion, invitându-i pe cei prezenţi la gustări şi şampanie.

Întrebat de jurnalişti, directorul de vânzări al Ryanair România, Denis Barabas, a spus că zborul de Milano a avut un "grad de ocupare care ne mulţumeşte" refuzând să dea detalii despre numărul pasagerilor. În schimb, a spus că aproximativ 30% dintre pasagerii acestor curse sunt cetăţeni străini.

Totodată, Barabas s-a declarat mulţumit şi de felul în care sunt primite avioanele Ryanair la Oradea. "Noi avem un turnaround (n.r. - perioada de timp în care avionul stă pe platforma aeroportului) de 25 de minute şi până în acest moment acest turnaround a fost respectat", a precizat reprezenatntul Ryanair.

În schimb, miercuri dimineaţă a devenit şi mai evident faptul că terminalul Aeroportului este prea mic pentru a găzdui pasagerii tot mai numeroşi care vin la Oradea, acesta fiind plin, spre exemplu, în jurul orei 8.30, cu oameni care stăteau la coadă la check-in pentru a pleca spre Bucureşti, respectiv spre Milano.

Citeşte şi: Conectaţi la Spania. Primul avion de Barcelona a aterizat cu succes la Oradea, luând cu el la întoarcere 150 de pasageri (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON