URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2016, 22:50

Artă sau infracţiune? Muianul se masturbează într-o expoziţie deschisă împotriva consilierului Sebastian Lascu (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un nou experiment şocant al orădeanului Gabriel Bako, autointitulat Miloia, autorul notoriului personaj Muian, imprimat încă pe multe clădiri ale oraşului. Miercuri seară, acesta a invitat orădenii la vernisajul unei noi expoziţii anunţând că urmează să dezvăluie "pe cine susţine Muianul în alegeri", o promovare menită să aducă lumea la galerie.

Artă "violentă"

La galeria Visual Kontakt, însă, individul a dezvăluit o întreagă expoziţie care-l ţinteşte pe consilierul local PNL, Sebastian Lascu, cel care a lansat un proiect de ştergere a grafitti-ului de pe clădiri, inclusiv a "ştampilelor" cu chipul lui Miloia.

De asemenea, Lascu a atras atenţia "Muianului" după ce a iniţiat un concurs cu premiu în bani pentru pictarea unui tunel subteran din Oradea cu artă stradală şi nu a acceptat propunerea lui Miloia ca acest lucru să fie făcut, gratuit, de artiştii galeriei sale, Visual Kontakt.

Prezentarea proiectului anti-Lascu a fost amenajată în mai multe încăperi. Într-una dintre acestea, autorul îşi exprimă, pe un perete întreg "statement-ul", adică motivaţia proiectului, susţinând că Sebastian Lascu a lansat o "cruciadă" împotriva Muianului, prin faptul că a anunţat că vrea să-i şteargă chipul de pe clădiriile Oradiei. Ca atare, autorul s-a simţit atacat şi folosit drept unealtă în campania dinaintea alegerilor locale.

"Aici e vorba mai mult despre parazitare politică. În cazul acesta, domnul Lascu mi-a folosit munca pentru campania lui electorală. Muianul deja are o personalitate a lui de a fi foarte violent când se întâmplă asta. Dacă politicianul foloseşte arta, artistul de ce nu ar folosi politicul?", a spus, la vernisaj, Gabriel Miloia.

Politicienii, nişte "onanişti"

Cea mai controversată parte a proiectului este o încăpere în care tânărul a expus trei bannere mari care-l înfăţişează complet dezbrăcat, cu chipul lui Sebastian Lascu desenat pe corp. Muianul, care astfel îl invocă pe consilierul local, apare în trei ipostaze, prima în care se masturbează, a doua în care urinează, iar a treia în care îşi ascunde organele genitale făcând pe inocentul. Fiecărui banner i-a ataşat, conform afişelor politice, câte un motto, deci, în ordine: "Ferm", "Respect" şi "Onest".

"Mi se pare că aşa se pune problema în România. Cam astea sunt cele trei ipostaze ale politicianului. Şi da, vedeţi, imaginea e excelentă, e de Vogue. Acestea sunt chintesenţele politicianului care este şi onanist", şi-a explicat Miloia şocantul demers. În aceeaşi încăpere, pe un mic televizor, a proiectat imagini video cu el în aceleaşi ipostaze. (Atenţie, conţinut explicit!)

Muianul candidează

De asemenea, dorind să transmită un mesaj referitor la alegerile locale, Bako a printat mai multe afişe în care se autopromovează drept candidat cu sloganuri precum: "Muian te ştie", "Împreună şpreiem Muian pe Primărie", "Muian - Votaţi cu capul" şi "Muian nu se (poate) ascunde".

La intrarea în galerie, acesta a amplasat un bol însoţit de un afiş cu mesajul: "Donaţii Penele". "Puteţi face donaţii de 10 sau 20 de bani, maxim de 1 leu. Toţi banii strânşi vor fi donaţi PNL pentru campania lor electorală", a spus Gabriel Miloia, adăugând că cei care donează primesc acasă un afiş, la alegere, cu Muianul.

În fine, Muianul i-a încurajat pe toţi cei care cred că nu au pe cine susţine la aceste alegeri locale să ia acasă şi câte o ştampilă cu chipul lui şi o tuşieră. "Dacă simţiţi că nu aveţi pe cine alege, votaţi Muian şi astfel vă anulaţi votul", a spus Miloia. În prima oră de la deschidere, vernisajul a fost vizitat de câteva zeci de persoane, o parte dintre aceştia amuzându-se de proiectul expus, iar alţii felicitându-l pe autor.

Miloia a evitat să precizeze dacă expoziţia va rămâne deschisă sau nu publicului, însă cel mai probabil aceasta va putea fi vizitată şi în zilele următoare la sediul de pe strada Republicii 47.

"Asta nu este artă"

Contactat de BIHOREANUL, Sebastian Lascu n-a dorit să facă prea multe precizări pe marginea proiectului-atac la adresa lui. "Nu vreau să comentez această expoziţie de artă pe care eu, personal, nu o consider artă. De altfel, în general, nu consider artă ceea ce face acest personaj. Niciodată un artist adevărat nu ar fi vandalizat clădirile de patrimoniu, care şi acelea sunt de fapt nişte opere de artă", a spus consilierul PNL, care candidează acum pe lista pentru Consiliul Judeţean Bihor.

În schimb, Lascu a precizat că nu s-a folosit de arta stradală pentru a-şi face campanie şi, tocmai de aceea, a şi cerut amânarea concursului pentru pictarea pasajului subteran din centru până după alegeri. "Merită spus că, tot din iniţiativa mea, pentru a evita unele acuze, concursul de artă stradală pentru pasajul subteran din centrul oraşului a fost amânat până după alegerile locale, undeva în luna august, iar domnul Gabriel Miloia îşi poate prezenta nestingherit propunerea împreună cu toţi cei interesaţi", a adăugat Sebastian Lascu.

De legat?

Expoziţia vernisată de Gabriel Bako ridică, însă, şi probleme de legalitate, prin faptul că este o manifestare deshisă publicului larg, la care sunt folosite imagini explicite ce prezintă activităţi sexuale, motiv pentru care ar putea atrage autosesizarea organelor penale.

Potrivit art. 375 din Noul Cod Penal, "fapta persoanei care, în public, expune sau distribuie fără drept imagini ce prezintă explicit o activitate sexuală, alta decât cea la care se referă art. 374, ori săvârşeşte acte de exhibiţionism sau alte acte sexuale explicite se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă".

De menţionat că artistul cu "nume de scenă" Miloia şi cu "antecedente" exotice este fiul unor intelectuali cunoscuţi ai Oradiei: un medic nefrolog şi o profesoară, fostă directoare a unui reputat colegiu naţional.

Citeşte despre acelaşi personaj şi:

Vandal de dragul artei: Un tânăr de bani gata şi-a pus "muianul" pe 70 de clădiri din centrul Oradiei (FOTO)

Muianul, caz de targă! Fiul doctorului Bako şi al directoarei de la Gojdu şi-a decupat pielea de pe spate şi a expus-o într-o galerie (FOTO)

De legat: Artistul orădean "Muianul" a colorat o fântână arteziană din Cluj cu propriul sânge

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
20 Comentarii
Ce mai poti realiza Muiene?
(***) Puneti-i bai, dunga rosie pe identitate. Si vedeti sa n-aiba numele falsificat parca vad ca-l cheama Napoleon Uniqum.
Postat 26 Mai 2016, 20:44 de Aghaurr
Ginduri...
... Ma-ta si tac-tu ti-a dat o educatie adecvata... Bey labinstein esti rusinea orasului...
Postat 26 Mai 2016, 15:59 de grigore
Ce se intimpla
daca unul dintre noi scrie cu mult talent pe zidurile Palatului Cotrococina (mostenit de la Traian Gaze de Băşist) "Klauţ GESU LAPU" sau "CUTUTE-N FUR Klauţ"? 10 ani batuti pe muchie pentru ca ai atacat statul de drept. Ce i se intimpla artistului "muian"? Nimic, eventual ii dau militienii ce scrie in porecla lui. Nu ca nu i-ar place "artistului"...
Postat 26 Mai 2016, 15:16 de Aghaurr
MAZ-TURBATULE...
mai ai si alti frati pe-acasa, artisti de talie mondiala ca tine, de care noi nu stim? Cu porecle gindite in saloanele de la sanatoriul Balaceanca? Gen "Vomitantul"? "Scremitul"? "Spermioanca (asta e de gen femen)". Si ca tot veni vorba de FEMEN, nu vrei sa mergi la Palatul Cotrococina, sa-ti dezvalui mindretea in fata Dulapului Sasesc, asa cum fac suratele tale din adevaratul FEMEN, care isi afiseaza Laptariile?
Postat 26 Mai 2016, 15:06 de Aghaurr
Dreptul la libera exprimare e sacru
toata problema e sa nu iei Şsncru cind te uiti la oparitul asta.
Postat 26 Mai 2016, 15:00 de Aghaurr
Ma muiene
frumoasa porecla ai. Daca te tragi in chip scremindu-te pe tron, cum sa-ti zicem? K- lipsa K - nar?
Postat 26 Mai 2016, 14:57 de Aghaurr
Nu-l condamnati penal...
nu-l amendati, nu-l bagati in seama. Il puteti baga in schimb, in camasa de forta.
Postat 26 Mai 2016, 14:56 de Aghaurr
Muianul face cât toată opoziția locală !!!
Punct ochit, punct lovit !!!
Postat 26 Mai 2016, 13:56 de WinDos
Intrebare
"Distinsa" doamna bako, daca cineva v-ar expune nud sotul ce ati zice? Rusine sa va fie. Ati "educat" un debil.
Postat 26 Mai 2016, 12:43 de elev
Ciocanel debil-el
Artele vizuale sunt un element esential, ele au rolul de a ne dezvolta intelegerea spre perceptie, de a ne "educa" modul de a vedea. Datorita epocii contemporane si moderne si schimbarilor de mentalitate si de perspectiva, am ajuns sa privim cu detasare si admiratie prezenta imaginilor sexuale (alta data controversate) in arta. Dar sa-l vad pe acest specimen tinandu-se de "ciocan"... ma dezgusta! Una e să nu ştii unde se termină arta şi unde începe pornografia!
Postat 26 Mai 2016, 12:42 de Bubu
Muienii
Muianul ca muianul, dar oare cei care apar in poze ca vizitatori ai acestei galerii, ce au in cap ?
Postat 26 Mai 2016, 11:43 de unul
Laudabil
Oradea nu este un oras trist, chiar daca se comporta ca si cum ar fi. In final ce face dl Bako, este sa scoata la iveala un spirit artistic care oricum exista (latent sau mai putin) in urbea noastra. Bravo lui!
Postat 26 Mai 2016, 11:10 de victoriuonas
Interesant
...Chiar nu cunosc personajul dar pot sa remarc 2 lucruri: 1. Daca e arta? Da, e arta de avangarda care prin forma, lumina coloare si aranjament transmite un mesaj. 2. Initiativa de a deschide o galerie de arta intr-un oras cam tern si cenusiu din punct de vedere cultural e laudabila. Putea sa deschida in definitiv, o farmacie, o crasma, un club de manele, un magazin de seond hand, sau un club de pacanele...toate vocatii ale corsoului oradean. Felicitari Muiane! Felicitari si domnului Lascu pentru reactia echilibrata!
Postat 26 Mai 2016, 09:12 de Cleopard
un fost elev
CENZURAT
Postat 26 Mai 2016, 09:11 de elev
BIHOREANUL
BIHOREANUL , o sa va vizitam la redactie mai multi bolnavi care fac dializa la Centrul Medical Fresenius din Oradea , unde sef este dr.Bako , poate ne ajutati si pe noi sa ne facem auzite problemele! Doar si noi avem drepturi!
Postat 26 Mai 2016, 07:42 de vrabie
BIHOREANUL
BIHOREANUL,cand veniti sa vizitati mosia dr Bako de la spitalul Municipal?
Postat 26 Mai 2016, 07:21 de vrabie
Dle doctor Bako!
Si bolnavii de la dializa au drepturi asa cum se poate vedea ca are si fiul dvs!
Postat 26 Mai 2016, 07:20 de vrabie
D-le doctor Bako!
Pai nu va este rusine cu asa copil? In vreme ce va tratati bolnavii cu dispret, de parca ati fi baron pe mosia de la municipal, fiul dvs are voie sa faca ce vrea! Nu va mai bateti joc de bolnavii de la dializa!
Postat 26 Mai 2016, 07:16 de vrabie
TUDORE , TUDORE !
Arta nu e ! Dar si Tudor Sebastian Lascu...
Postat 26 Mai 2016, 07:05 de TDS
Dumnezeule Mare!
Daca asta e cu toate tiglele pe casa ...
Postat 25 Mai 2016, 23:01 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON