URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2017, 07:02

Arhiplină: Conferinţa despre familie, susţinută de preotul Constantin Necula, a umplut Catedrala Ortodoxă (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ar fi fost un spectacol cu bilete de vânzare, conferinţa care a avut loc marţi seară la Catedrala Ortodoxă din Oradea ar fi fost una "sold out" fără doar şi poate. Preotul sibian Constantin Necula, venit în urbe să vorbească despre familie, a adunat în biserică peste o mie de orădeni, o mulţime pe care mulţi preoţi ortodocşi doar visează să o aibă în faţă. De altfel, amfitrionul serii, vicarul Radu Rus, directorul Liceului Ortodox, a recunoscut că lăcaşul se mai umple aşa doar la Paşte...

Cu 30 de minute înainte de ora 18, ora anunţată pentru debutul conferinţei, catedrala era deja plină. La 17.50, lumea deja stătea pe scările bisericii şi oamenii nu mai puteau intra. Ulterior, au reuşit să intre doar pentru că cei care stăteau în picioare au fost îndemnaţi să vină cât mai în faţă, chiar lângă masa din faţa altarului, unde zeci de orădeni nu s-au ruşinat să stea, cuminţi, pe jos.

Printre cele 500 de scaune din biserică au stat cel puţin tot atâţia oameni în picioare, astfel că, ajuns în faţa orădenilor, preotul Necula s-a declarat onorat de numărul mare al celor prezenţi. Majoritari au fost orădenii, însă au fost şi oameni veniţi din Satu Mare, Sălaj sau Maramureş, expres ca să-l asculte pe preot.

De asemenea, în biserică au fost numeroşi preoţi, călugări şi măicuţe, elevi sau studenţi la Teologie, dar şi celebrul om de televiziune Cristian Tabără. În schimb, episcopul ortodox Sofronie a lipsit.

Fără extremisme

"Cuvântul de astăzi are trei chei: familie, laborator şi înviere", a spus părintele Necula, în debutul conferinţei sale. El a explicat apoi că o problemă a familiilor din ziua de azi este că nu-şi duc acasă spiritul slujbei de liturghie şi că pe drumul spre casă uită deja tot ce-au auzit la biserică, preotul precizând însă că nici extremiştii nu sunt buni. "Nu înseamnă că de mâine fiecare merge prin casă cu cădelniţa aprinsă. Zice copilul: "Mamă, mi-e foame" şi îi spui "Ia aici Psalmul 23 şi 4"", a spus Necula.

El a dat apoi un exemplu întâlnit la una din parohiile unde a suplinit, precizând că el n-a deţinut niciodată propria parohie, şi unde avea o enoriaşă nelipsită de la slujbe. Într-o zi, femeia a venit însă lovită, recunoscând că a fost bătută de soţ pe motiv că nu i-a făcut de mâncare, ocupată fiind cu cititul rugăciunilor. "I-am spus: Uşurică, ăstuia degeaba îi dai acatiste când îi e foame", a povestit părintele. Ca o soluţie de compromis, s-a dus cu femeia acasă şi, în timp ce ea a gătit, preotul i-a citit rugăciunile, urmarea fiind - ca într-un love story cu happy-end, numai bun de povestit în seara de Valentine’s Day - că soţul femeii i-a mulţumit preotului pentru medierea făcută.

Sfaturi pentru soţi

De altfel, Necula, care a spus că preoţii trebuie să fie mediatori, a oferit de-a lungul serii diferite sfaturi de bună-înţelegere între soţi. De pildă, în a doua parte a conferinţei, când a răspuns întrebărilor primite de la orădeni, preotul a îndemnat o femeie nedumerită cum să-şi convingă soţul să meargă cu ea duminica la biserică... să vorbească mai puţin. Preotul i-a spus că, dacă nu găseşte metode concrete să-l convingă, cicălirea lui nu va fi o soluţie, în mod cert.

Glumeţ şi jovial, părintele i-a făcut pe orădeni să zâmbească în numeroase rânduri, ba chiar şi să râdă copios. De exemplu, întrebat ce ar trebui să facă o soţie cu un soţ obsedat de păcănele, primul răspuns al lui Necula a fost "aghiazmă mare multă", dorind astfel să sublinieze că rugăciunile ori apa sfinţită nu funcţionează precum o armă publică de rezolvare a tuturor problemelor. Apoi, Necula a precizat că el personal lucrează în mai multe programe menite să-i ajute pe oameni să învingă această dependenţă de jocurile de noroc, pe care o consideră mai grea decât patima băuturii.

Duhul blândeţii

Preotul a vorbit, tot răspunzând unei întrebări, şi despre homosexuali. Dacă mulţi preoţi se mulţumesc să-i afurisească pe gay, dar nici măcar nu stau de vorbă cu ei, Necula dovedeşte o atitudine radical diferită: el a mărturisit că lucrează cu aceştia, încercând să-i ajute să se "vindece". "Şi cea mai mare bucurie a mea, credeţi-mă, este când un tânăr din comunitatea LGTB vine la mine şi îmi prezintă viitoarea soţie", a spus sibianul.

Totuşi, preotul a spus că nu susţine parteneriatele civile, pe motiv că sunt ca nişte contracte ce atestă dreptul de a conduce autovehicule pentru nişte oameni care, în realitate, nu ştiu să conducă. De asemenea, el a spus că cei care-l critică fiindcă susţine familia tradiţională uită că, de fapt, el îi apără astfel şi pe părinţii homosexualilor.

Şi în privinţa femeilor care avortează preotul a dovedit că este mai blând decât alţi confraţi, spunând că o astfel de femeie nu poate fi ajutată doar cu pedeapsa canoanelor, dar şi că n-ar trebui să fie considerată singura vinovată, ci laolaltă cu tatăl acelui copil.

Tot paşnic s-a dovedit părintele şi faţă de cuplurile de religii diferite, îndemnându-i nu să se facă musai ortodocşi – deşi a mărturisit că asta preferă – ci să găsească soluţiile de compromis care să-i facă fericiţi.

Preot altfel

De altfel, politicos şi în acelaşi ton umoristic, preotul şi-a criticat subtil confraţii lacomi sau prea înguşti la minte, pomenind chiar de slujbele de Liturghie lălăite, de pleacă şi Hristos de plictiseală. Totodată, el a mărturisit că, atunci când a decis să se facă preot, şi-a dorit să fie diametral opus faţă de un preot pe care îl cunoştea şi care, de cum intra într-o locuinţă, "mâna i se făcea greblă". "Lua banii de pe factura de gaze, îmi venea să-i spun să ia şi factura", a spus Necula.

După mai bine de trei ore, timp în care a răspuns la fiecare întrebare ce i-a fost adresată, Constantin Necula a rămas în catedrală, pentru a-şi face fotografii cu doritorii, pentru a le semna autografe ori pur şi simplu pentru a strânge mâna celor care au dorit să-i mulţumească pentru că a venit în oraşul lor.

Miercuri, preotul se va mai întâlni cu elevii Liceului Ortodox, dar şi cu locuitorii din zona Şteiului.

Vezi mai multe înregistrări video din conferinţa de la Oradea aici!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sa fim toleranti!
Sa nu criticam guvernul, sa nu dam cu pietre in politicieni, sa gratiem coruptii, sa dezincriminam hotia, sa legalizam prostitutia, sa-i facem familisti pe homosexuali! Sa ne iubim cu totii ca la casa de... toleranta!
Postat 15 Februarie 2017, 22:10 de User anonimizat
malitiozitate
nu as dori sa fiu malitios, dar modelul dan puric - vorbesc steril da cu emfaza si priza la cei care habar nu au pe ce lume traiesc - prinde destul de bine la o categorie de oameni care se cred educati. in cazul asta, sub straiele si auspiciile confesionale, morale, se ascunde o ura fata de minoritatile sexuale. semenii nostri cu orientare homosexuala se nasc astfel, e vorba de o mana de oameni. nu devii homosexual, te nasti homosexual. oricare v-ati putea trezi cu copilul la adolescenta manifestand o orientare diferita,desi sansele sunt de 1 la 1.000.000. dar si daca s-ar intampla, ar fi atat de grav acest lucru? e rusinos ca se strang cu zecile de mii prin piete publice sa condamne niste semeni de-ai lor usor diferiti. imi asum responsabilitatea cand afirm ca biserica ortodoxa promoveaza discriminarea si nazismul radical prin adunarile organizate in ceea ced priveste "familia traditionala". nu inteleg cu ce i-ar incurca pe 200.000 de oradeni ca exista 3-4 cupluri de homosexuali cu acte in regula in urba lor. sa condamni si sa discriminezi niste oameni care s-au nascut usor diferiti de majoritatea si care nu o afecteaza in vreun fel e de-a dreptul absurd si ridicol. pe cat de mult iubesc Oradea si comunitatea locala si tot ce se intampla aici, pe atat de mare mi-e mirarea si sila fata de toti care se aduna pentru a-i judeca pe altii. de aici si pana la lagare si alte cele nu mai e mult. uitati-va la cei carfe protesteaza pe la cotroceni, credeti ca nu ar fi in stare?
Postat 15 Februarie 2017, 21:16 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON