URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2017, 18:26

Robot Challenge: Studenţi din toată ţara se laudă la Oradea cu roboţii făcuţi de ei (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Studenţi din opt centre universitare din România au venit la Oradea, în acest weekend, la a şaptea ediţie a concursului Robot Challenge, pentru a arăta ce roboţi ştiu să facă. În total, în competiţie s-au înscris 40 de echipe, dintre care cinci din Oradea.

"Avem mai multe probe, iar unele echipe s-au înscris chiar la toate. Au venit cu roboţi de toate felurile. La secţiunea de Freestyle am văzut un robot umanoid, făcut la Alba Iulia, am mai văzut microroboţi de 5 pe 5 centimetri, roboţi care urmăresc linii autonom şi ştiu să evite obstacole. Duminică vom vedea roboţi de sumo, care se vor lupta pe ring", a explicat coordonatorul concursului, Flaviu Birouaş.

Robotul umanoid, botezat Jenny5, este una din vedetele concursului, ba chiar şi câştigătorul probei de Freestyle. Înalt de un metru, robotul umblă, întinde "mâinile" şi chiar poate apuca o sticlă cu apă.

"Poate să meargă cu ajutorul şenilelor, poate să urmărească feţele oamenilor şi să păstreze o distanţă de 50 de centimetri faţă de ei, şi cu ajutorul braţului şi al senzorilor poate să prindă o sticlă şi să o ridice", a declarat Daniel Leah, unul dintre studenţii care au lucrat la construcţia robotului. Adus la Oradea de Daniel, alţi patru colegi (Daniela Oniţa, Alexandru Donea, Tudor Samuilă şi Raul Boldea) şi profesorul Mihai Oltean, Jenny5 a fost conceput la Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, din cadrul Universităţii 1 decembrie 1918 din Alba Iulia, pe parcursul unui an şi jumătate, de mai mulţi studenţi ai facultăţii.

Printre roboţeii care au atras privirile sâmbătă s-a numărat şi un prototip de maşină autonomă, scara 1 la 10, care poate parcurge singur un traseu, atâta timp cât este delimitat de doi pereţi. De asemenea, juriului i s-a prezentat şi un robot care face clătite.

Robot Challenge continuă şi duminică, în holul Lotus Center, în zona Carrefour, iar orădenii sunt invitaţi să urmărească şi ei concursurile. Între orele 11 şi 17, roboţii se vor întrece la probe de sumo.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON