URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2019, 02:09

Credincioşii ortodocşi şi greco catolici din Oradea au înfruntat vremea rea pentru a lua lumina Învierii (FOTO / VIDEO)

Vremea rece nu i-a ținut deoparte. Mai puţini decât în alţi ani, dar suficient de mulţi pentru a umple Biserica cu Lună şi Catedrala Sfântul Nicolae, credincioşii care au venit să celebreze Învierea în centrul Oradiei, majoritatea tineri, au participat la slujbele conduse de parohul Teodor Cristea respectiv de vicarul general Mihai Vătămănelu și de episcopul romano catolic László Böcskei.

Spre deosebire de alţi ani, Piaţa Unirii nu s-a mai umplut de lume. Pe o temperatură de doar 12 grade, cei câteva sute de credincioşi s-au înghesuit în biserici.

Slujba de Înviere a început la ora 00.00, când pâlcuri de oameni se îndreptau încă spre lăcaşurile de cult din centrul Oradiei.

Puţin după miezul nopţii, greco-catolicii au înconjurat catedrala conduşi de preoţi în sunet de toacă. "Hristos a înviat din morţi", a cântat alaiul înainte să se adăpostească de frig în sfântul lăcaş. Pentru prima oară după mulţi ani, slujba nu a mai fost condusă de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, confruntat cu probleme de sănătate. Locul acestuia a fost luat de vicarul general Mihai Vătămănelu, dar şi de episcopul romano catolic, László Böcskei.

Peste drum, în Piaţa Unirii, vegheaţi de statuia episcopului Roman Ciorogariu, ortodocşii, majoritatea tineri, au intrat în biserică în jurul orei 00.30.

"Deschideţi voi, porţi veşnice, să intre Împăratul Măririi!", a poruncit de trei ori părintele paroh Teodor Cristea, bătând cu crucea în uşile de lemn care s-au dat în lături. "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând. Și celor din morminte viaţă dăruindu-le", au cântat împreună credincioşii.

La Biserica cu Lună, slujba s-a încheiat în jurul orei 1.50. 

"Această cântare sfântă din finalul canonului Învierii Domnului Iisus Hristos ne impresionează nu doar prin linia melodică, ci şi prin mesaj. Să cântăm şi să păstrăm nealterată această lumină sfântă în vieţile noastre. Fie ca Hristos care a înviat să ne învieze şi pe noi din moartea păcatului", a spus părintele Cristea în încheiere. 

Apoi, orădenii au ieșit din biserică să primească din mâna preoților sfintele Paști, calmi, împăcați și fără înghesuială.

De altfel, majoritatea bisericilor din oraş au fost pline de oameni, un exemplu fiind şi biserica greco-catolică Schimbarea la Faţă din Velenţa, în care slujba a fost oficiată de protopopul greco-catolic al Oradiei, Gavril Buboi (video).

 

De precizat că, duminică, credincioșii ortodocşi sunt așteptați, de la ora 10, la Liturghia de Praznicul Învierii Domnului oficiată la Biserica cu Lună, iar seara, de la ora 18, la slujba de Vecernie, în urma căreia vor ciocni un ou roșu.

Hristos a înviat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON