URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2019, 17:48

Trienala Internaţională de pictură "Pătratul de argint", din nou la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea mai importantă expoziţie de artă contemporană din această parte a Europei va fi vernisată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Trienala internaţională de pictură a Euroregiunii Carpatice "Pătratul de argint" a ajuns la a zecea ediţie şi este organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia) începând cu anul 1993.

Deschiderea oficială a expoziţiei de la Oradea va avea loc vineri, 11 octombrie, la ora 12, la Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A).

Expoziţia va prezenta, dintre cele 99 de lucrări realizate de 70 de artişti plastici din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, un număr de 83 de creaţii.

Trienala este un eveniment la care România participă începând din anul 2003, prin Muzeul Ţării Crişurilor, curator al expoziţiilor fiind criticul de artă Aurel Chiriac, directorul instituţiei muzeale.

Trienala internaţională de pictură "Pătratul de argint" este o întâlnire a pictorilor din aceeaşi regiune carpatică, respectiv din cinci ţări diferite – Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. După cum spune prof. Janusz J. Cywicki, directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl şi coordonator al manifestării, dar şi cel care a pus bazele acestui proiect artistic, Trienala are ca scop construirea unui sentiment de comunitate între naţiuni.

"Trienala a fost prima iniţiativă culturală internaţională de amploare gândită cu scopul de a promova şi a documenta tendinţele actuale ale artei din regiunile de frontieră ale celor cinci ţări participante. Până în anul 2003, manifestarea a fost bienală, după care s-a decis ca evenimentul să fie organizat o dată la trei ani. Scopul principal al proiectului este să învăţăm despre munca artiştilor care trăiesc dincolo de graniţe. Trienala Internaţională de Pictură a Regiunii Carpatice «Pătratul de Argint» este acum cea mai mare manifestare artistică contemporană din Europa", precizează Janusz J. Cywicki.

Trienala beneficiază de patronajul Preşedintelui Republicii Polone, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, al Conducătorului Provinciei Podkarpackie, al primarului oraşului Przemyśl, dar şi al celor mai importante galerii de artă poloneze din regiunile Rzeszów şi Krosno şi, din 2012, al celei din Kielce. 

Parteneri sunt, şi la această ediţie, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, Galeria "Vychodoslovenska" din Košice şi Galeria "Sariśska" din Prešov (Slovacia), Academia de Arte Plastice din Liov (Ucraina), Muzeul "Modem" din Debrecen, Muzeul "Herman Ottó" şi Galeria de artă din Miskolc (Ungaria). 

Vernisajul Trienalelor are loc în mai multe oraşe, cum sunt Przemyśl, Krosno şi Rzeszów (Polonia), Oradea, Košice sau Prešov (Slovacia), Liov (Ucraina), Debrecen şi Miskolc (Ungaria), care de altfel sunt implicate şi în curatoriatul expoziţiei. 

Această a zecea ediţie a Trienalei a fost vernisată în 11 mai 2018, la Przemyśl (Polonia), după care a fost itinerată, conform tradiţiei, în oraşele poloneze Krasiczyn, Krosno şi Rzeszów şi apoi la Miskolc (Ungaria). Acum poposeşte la Oradea, la Muzeul Ţării Crişurilor, în respectul traseului stabilit de organizatori, pentru a oferi publicului de aici ocazia unei întâlniri speciale cu pictura contemporană a regiunii carpatice, care se poate dovedi o aventură fascinantă. 

Din 2003, din juriul internaţional a făcut parte şi criticul de artă orădean Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care a fost şi curator pentru România al Trienalei. La această ediţie, a fost lansat Premiul Special pentru personalitate artistică remarcabilă, unde au fost selecţionaţi, la propunerea curatorilor din fiecare ţară participantă, în total cinci personalităţi, iar câştigător a fost declarat pictorul orădean Teofil Ştiop, a cărui lucrare este deja în patrimoniul statului polonez, în colecţia Muzeului de Artă Contemporană al Parlamentului Poloniei. Printre premianţii Trienalei din 2018 s-a mai numărat şi artistul român Nicolae Suciu, căruia i-a fost decernată o menţiune de onoare.

Pe simezele galeriei Secţiei de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor vor fi expuse tablouri ale pictorilor polonezi Kamila Bednarska, Daniel Białowąs, Barbara Bokota-Tomala, Kinga Cichowska-Szmulkiewicz, Elżbieta Cieszyńska, Magdalena Cywicka, Łukasz Cywicki, Marcin Czarnopyś, Małgorzata Drozd-Witek, Ryszard Dudek, Marek Haba, Barbara Hubert, Iwona Lenik, Kazimiera Myk-Magdziak, Bartosz Nalepa, Marcin Oczkowski, Barbara Porczyńska, Piotr Rędziniak, Andrzej Rułka, Sylwester Stabryła, Magdalena Suszek-Bąk, Renata Szyszlak, Jerzy Tomala, Piotr Woroniec, Renata Wota şi Aleksandra Zuba-Benn.

România este reprezentată prin cinci artişti plastici, admişi de un juriu polonez: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu şi Nicolae Suciu.

Slovacia vine cu creaţii ale pictorilor Henrich Broniszewski, Eva Moflárová, Stanislav Šalko, František Turcsányi, Vajs Vladimír, Vladimíra Vajsová şi Emilia Zavacka.

Din Ucraina vor fi expuse lucrări semnate de Ivonne Hoch, Ihor Badyak, Yuriy Bodnar, Liudmyla Davydenko, Halyna Dudar, Mariya Klymenko, Walentyna Koziar, Volodymir Lutsyk, Nazariy Mikhnovsky, Roman Opaliński, Ievgeniia Petrenko, Oksana Reznik, Daryna Skrynnyk-Myska, Liliya Studnytska, Yaryna Shumska, Ołeksandr Yanovych, Ihor Yanovych şi Hanna Zaporozhets.

Ungaria propune creaţii ale artiştilor Teodora Both, István Drozsnyik, Fatime Fabók-Dobribán, Zoltan Gonda, Szabina Góré, Alexandra Grela, Eszter Láng, Peter Lenkey-Toth, Gabor Lukács, Erzsebet Palotai, Janos Pataki, László Seres, Zsuzsa Szász şi Tibor Urban.

Expoziţia va fi prezentată de Aurel Chiriac şi Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele Trienalei. Expoziţia va fi deschisă până pe 10 noiembrie.

Muzeul Ţării Crişurilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON