URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2019, 15:31

Poeziile Cetăţii: În premieră, fortăreaţa Oradiei va găzdui festivalul Citadel Delivery, cu teatru, filme, muzică şi multă poezie

Poeziile Cetăţii: În premieră, fortăreaţa Oradiei va găzdui festivalul Citadel Delivery, cu teatru, filme, muzică şi multă poezie DIN STRADĂ ÎN CETATE. În alte oraşe, precum Timişoara (foto), Bucureşti şi Bacău, evenimente similare se desfăşoară în stradă, dar în Oradea a fost aleasă Cetatea, pe care organizatorii îşi propun s-o pună astfel în valoare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradiei va fi, la finalul acestei săptămâni, o casă a artei. Aici va avea loc prima ediţie a festivalului Citadel Delivery, care programează evenimente de tip "slam poetry", în cadrul cărora tineri poeţi, şi nu numai, recită într-un spaţiu nonformal propriile creaţii sau pe ale altora, dar şi ateliere de improvizaţie de teatru şi proiecţii de filme.

Pe parcursul festivalului, orădenii vor fi provocaţi să-şi scoată creativitatea la iveală şi chiar să scrie, la rându-le, versuri...

Artă pentru toţi

Citadel Delivery, care va avea loc între 26 şi 28 iulie, adică de vineri până duminică, este organizat de Fundaţia Cărtureşti şi de Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR) în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor Bihor şi Manifest pentru Oradea.

Evenimentul este preluat după modelul festivalurilor Street Delivery, organizat tot de Cărtureşti, în cadrul cărora străzile unor oraşe sunt redate pietonilor, iar pe parcursul câtorva zile acestea găzduiesc spectacole culturale.

În Oradea, festivalul va avea loc în bătrâna fortăreaţă a oraşului, sub sloganul "Poezia e în Cetate!". Accentul va fi pus nu doar pe poezie, ci şi pe nuanţele poetice care se regăsesc şi în alte arte. Aşadar, la Citadel Delivery, vizitatorii vor avea parte de ateliere şi proiecte teatrale, literare, muzicale, de mediu şi sportive, atât pentru adulţi, cât şi pentru cei mici.

Poetry Quiz 

Reprezentanta Fundaţiei Cărtureşti, Maria Scripcă (foto), subliniază că Citadel Delivery îşi propune să-i facă pe orădeni să participe activ la evenimentele incluse în festival, invitându-i la ateliere de poezie şi la sesiuni de "slam poetry", în cadrul cărora, alături de tineri poeţi din Oradea, Cluj şi Bucureşti, sunt chemaţi şi localnicii să-şi recite propriile producţii sau pe cele ale altora.

Organizatorii au mai programat un "Poetry Quiz", concurs cu întrebări despre poezia românească şi literatura universală. Pentru copii va avea loc o "vânătoare" de poezie, cu indicii sub formă de ghicitori, puzzle-uri şi rime. Tot pentru cei mici se vor ţine, de asemenea, ateliere de desen şi pictură. Serile vor fi îmbogăţite cu muzică live şi proiecţii de film, participarea la toate evenimentele fiind gratuită. Festivalul Citadel Delivery se anunţă, aşadar, altfel şi merită descoperit...


PROGRAM CITADEL DELIVERY

Ateliere tematice, vineri – duminică, între orele 10 şi 18:

Teatru: Patzan Poetry – Studio Act; Diagonalele poeziei în spaţiu  - Toth Tunde & Dimeny Levente - actori ai Teatrului Szigligeti Oradea

Artă: Eu, aşa cum sunt – atelier de grafică şi ilustraţii – Dafina Buşu; Atelier de caligrafie modernă – Denisa Popa

Cuvinte, lectură & literatură: Poezia şi rolul ei în societate – Slam poetry  - Salvatorii de cărţi; Versuri pe lampioane - Salvatorii de cărţi; Silent Poetry; Atelierul de poezie "Cotloane citadine, cotloanele din tine" – Mihok Tamas; Şcoala de Sonet – Poeţi bihoreni pe muzică - Fundaţia Rock Filarmonica Oradea

Design: Fashion as Poetry – Andrea Szanto

Mediu & Sport: 3R: Reciclează, Reutilizează, Reinventează - Federaţia Tinerilor din Bihor; Dor de sport – by Decathlon

Kids: Prima mea carte cu poezii – Salvatorii de cărţi; Poetry Hunt – Cărtureşti; Să ne jucăm că facem artă – Vianu Mureşan

Muzica by Dinsubsol: Sergiu Albui, Strigoi, Robinski, Crisstia & Axel

Vineri 26 iulie

17:30 - Vers de Deschidere: Cristian Neagoe, Maria Scripcă & Mihai Jurcă

18:00 - Poetry shot: Antonio Doda

18:15 - Spaţiu  public ca "poezie", Ordinul  Arhitecţilor  din  România  filiala  Bihor:  invitaţi:  Ştefan Ghenciulescu  (arhitect,  redactor  şef  revista  Zeppelin),  Ştefan  Paskucz  (arhitect,  preşedintele  Comisiei Zonale  a  Monumentelor),  Cristian  Culiciu  (istoric  în  cadrul  Muzeului  Ţării  Crişurilor)  &  Adrian  Hatos (sociolog, prof. doctor la Universitatea Oradea)

20:00 - Poetry Quiz by Cărtureşti

21:00 - Concert Zimbru

22:00 - Proiecţii de scurt metraj (curatoriate de Docuart)

Sâmbătă 27 iulie

18:00 - Poetry Performance cu Mihok Tamas, Florentin Popa, Elena Boldor, Andrei Pintea, Valeriu A. Cuc

19:00 - Studio Act - Impro Patzan Show

20:00 - Concert Adam’s Nest

21:00 - Concert The Kryptonite Sparks

22:00 - Proiecţii   de   film: "Animated   Poetry" (curatoriate de Festivalul Internaţional de Film de Animaţie anim'est)

Duminică 28 iulie

17:00 – Vernisaj – Picturile Sophiei Leopold: Dezbateri despre potenţialul artistic al copiilor

18:00 – Decernarea premiilor Slam Poetry – Salvatorii de cărţi

19:00 – DJ set: Sebastian Dubase

20:00 – Concert Astro Générale

21:00 – Concert Falling Heads

22:00 - Proiecţii de scurt metraj (curatoriate de Docuart)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON