URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2018, 11:05

"În sfera tăcerii". Detenţia politică a lui Richard Wurmbrand, într-o carte lansată la Oradea de Maria Hulber (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul unui eveniment găzduit de cafeneaua literară R&R de pe strada Vasile Alecsandri a fost lansat, luni după amiază, un volum de istorie, dedicat pastorului Richard Wurmbrand, cunoscut drept unul dintre cei mai influenţi creştini din toate timpurile. Evreu născut la Bucureşti, devenit pastor evanghelic, numele său este legat de anticomunism, respectiv de suferinţele detenţiei politice din România comunistă. A fost urmărit de Securitate şi închis, între anii 1948 şi 1964, la Rahova, Jilava, Văcăreşti, Gherla şi în alte închisori grele.

Volumul publicat de Maria Hulber este un rezumat al detenţiei politice a lui Wurmbrand, iar evenimentul de lansare a fost moderat de Otniel Vereş, din partea editurii la care a fost publicat, Ratio et Revelatio. "Este prima dată când îi este dedicată o carte lui R. Wurmbrand. (…) Cartea îi face dreptate pentru că îl prezintă aşa cum a fost, nu ca un trădător, cum a fost prezentat", a arătat Vereş, cu referire la propaganda din spatele defăimării pastorului, în perioada comunistă şi ulterior.

Criticul literar Liana Cozea a prezentat volumul, spunând că "autoarea pune faţă în faţă documentele cu mărturia subiectivă. (…) Volumele (de memorialistică – n.r.) lui Wurmbrand sunt vocea torturatului, a încarceratului (…) fiecare însemnare a pastorului îşi are oglindă în documentele de arhivă. (…) Dar în aceste documente sunt şi minciuni. De pildă, pe corpul lui erau cicatrici, despre care se spunea că erau urme ale unor intervenţii chirurgicale. În fapt, erau urmele bătăilor".

Tot despre "eroul" cărţii a vorbit Traian Ştef, arătând că "acest om a traversat două epoci de criză, dar a rezistat". Despre carte, acesta a precizat că "o putem citi gândindu-ne la noi înşine".

Un amănunt amintit de editorul Teofil Stanciu în luarea de cuvânt a fost că Richard Wumbrandt a făcut parte din top 10 "mari români", în cadrul emisiunii omonime difuzate de TVR în 2006, clasându-se pe locul cinci. Prin volumul de documente, "el coboară din sfera mitologică în cea istorică", asemenea lui Nicolae Steinhardt, celebru pentru al său "Jurnal al fericirii".

Maria Hulber a vorbit despre "laboratorul" cărţii, arătând că este rodul cercetării a 36 de volume de dosare de arhivă, respectiv 9524 de file. "Obiectivitatea ştiinţifică m-a obligat să adun atât memoriile, cât şi declaraţiile şi notele informative ale Securităţii. (…) Am hotărât să nu ocultez acele documente care pot deschide dezbateri şi care conţin nume de informatori. (…) Prima regulă pe care mi-am impus-o a fost publicarea integrală a documentelor, tocmai pentru ca cititorul să înţeleagă cât de cumplită a fost viaţa carcerală", a încheiat autoarea.

De precizat că la eveniment a participat, în public, inclusiv episcopul greco catolic Virgil Bercea.

La finalul evenimentului, doritorii au putut lansa discuţii şi au fost oferite autografe. Cartea "În sfera tăcerii. Richard Wurmbrand în dosarele Securităţii" cuprinde un studiu introductiv şi o colecţie de documente şi poate fi găsită la librăria R&R de pe strada Vasile Alecsandri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON