URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2019, 10:40

Hai să vezi cum lucrează salvatorii! Demonstraţii SMURD pentru orădeni, la Cetate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi duminică, în Cetate, pentru a vedea mai multe demonstraţii de prim-ajutor ale pompierilor şi medicilor SMURD, dotările salvatorilor, dar şi tehnica salvamontiştilor de la Salvaspeo. Tot duminică, zeci de elevi vor participa la concursul Go4Life, în care vor aplica tehnicile de prim ajutor învăţate.

Ateliere pentru curioşi 

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, activităţile din Cetate sunt organizate cu prilejul împlinirii a 26 de ani de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare Bihor din subordinea ISU Crişana.

În Cetate vor fi prezenţi atât pompieri militari, cât şi medici şi asistenţi SMURD Bihor.

Toate activităţile vor începe de la ora 11. Orădenii vor putea participa la un atelier de acordare a primului ajutor pe categorii de vârstă (sugari, copii şi adulţi), prezentarea câtorva utilaje de salvare (ambulanţă de tip C din dotarea SMURD, autospeciala de transport personal şi victime multiple, autospeciala de descarcerare şi echipamentele de descarcerare) şi un atelier de promovare a profesiei de pompier

De asemenea, membrii Serviciului Salvamont-Salvaspeo vor prezenta tehnica de salvare din dotare.

Concurs pentru elevi 

Toate activităţile se vor desfăşura până la ora 16, cu excepţia concursului Go4Life. "Aflat la a 2-a ediţie, competiţia este organizată de UPU-SMURD Oradea pentru elevii liceelor orădene, care vor pune în practică cunoştinţele acumulate timp de o lună la cursurile de prim-ajutor şi resuscitare, susţinute de medici ai acestui serviciu. Proiectul este realizat în colaborare cu ISU Crişana şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor", se arată în comunicat.

Concursul are mai multe probe (de prim-ajutor, îndemânare şi perspicacitate), pe mai multe trasee în oraş şi s-au înscris 225 de elevi de la 22 de licee bihorene.

Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare al judeţului Bihor a fost creat în 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea -  echipajul de terapie intensivă mobilă.

De la începutul acestui an până în prezent, echipajele SMURD Bihor au desfăşurat  7.879 de misiuni, în medie 25 de intervenţii pe zi, în cadrul cărora au fost asistate 7.724 de persoane.

În aceeaşi perioadă, echipajele SMURD Bihor au intervenit pentru salvarea victimelor implicate în 731 de accidente rutiere produse pe raza judeţului, la 86 dintre acestea impunându-se intervenţia echipajelor de descarcerare pentru evacuarea persoanelor rămase captive în autovehiculele avariate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON