URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2019, 19:00

„Cornul abundenței”: La Muzeul oraşului se deschide o expoziție cu obiecte de lux din secolul XVII descoperite într-o criptă din Transilvania

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi, vineri, la Muzeul oraşului Oradea, la o expoziţie plină cu obiecte de lux, arme şi alte piese de paradă militară păstrate intacte, ce datează din secolele XVII – XVIII.

O parte dintre obiecte au fost descoperite într-o criptă din Cetatea de Baltă, din Alba Iulia, unde au fost înmormântate trei femei. 

Expoziţia "Cornul abundenţei. Luxul în lumea nobiliară transilvăneană" face parte din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

"«Cornul abundenţei» a fost asociat mereu cu bogăţia şi cu belşugul şi a fost folosit de-a lungul timpului pentru decorarea obiectelor de lux. Luxul şi imaginea erau la fel de importante pentru nobilimea din Transilvania secolelor XVII-XVIII ca pentru cea de la curţile aristocratice europene şi aveau aceeaşi încărcătură simbolică, a afişării statutului social", se arată în comunicatul de presă transmis de reprezentanţii Muzeului oraşului Oradea.

În muzeul orădean vor fi expuse pandantive, broşe, cercei, brăţări, brâie, paftale din aur şi argint, emailate sau decorate cu pietre preţioase, arme, piese de harnaşament şi obiecte militare de paradă. Toate acestea vor arăta fastul lumii nobiliare din Transilvania premodernă.

Evenimentul va avea loc vineri, de la ora 13, în Palatul Princiar, corp B. Expoziţia va fi deschisă publicului până la sfârşitul lunii aprilie 2020.

Toate podoabele au fost descoperite în anul 1897, în cripta unei biserici reformate de la Cetatea de Baltă, Alba Iulia, unde se mai aflau trei sicrie în care au fost înmormântate trei femei. 

Identitatea lor a fost descoperită datorită unei verighete purtate de cea care avea cel mai bogat sicriu. Aceasta a fost Zsófia Kendi, soţia aristocratului transilvănean Melchior Bogathi. Ea a murit de tânără, între anii 1600 – 1605 şi a fost îngropată alături de mama şi bunica sa, Iudita Bebek şi Zsófia Patocsi.

Cele două morminte mai vechi au fost jefuite şi prădate de hoţi, doar ultimul, cel al Zsófiei Kendi, a păstrat intactă bogăţia de veşminte şi podoabe ale domniţei. În sicriu se aflau boneta de catifea, mantia căptuşită cu blană de samur şi bentiţa de la gât fuseseră cândva atent decorate cu aplici de aur emailate, meşteşugit lucrate, mărgele de coral şi perle veritabile. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON