URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2018, 20:33

Universitatea altfel: Pentru celebrarea Centenarului, universitarii orădeni au pregătit 100 de activităţi, într-o singură zi

Universitatea altfel: Pentru celebrarea Centenarului, universitarii orădeni au pregătit 100 de activităţi, într-o singură zi În Parcul Brătianu, orădenii sunt invitaţi la diferite activităţi sportive, de la meciuri de fotbal sau volei la lecţii de zumba ori fitness în aer liber
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi, sâmbătă, la o suită de evenimente organizate de Universitatea locală şi mai mulţi parteneri, sub denumirea "Universitatea altfel: 100 în 1". Concret, într-o singură zi, sunt planificate o sută de activităţi diverse, de la seminarii la activităţi sportive, ateliere handmade, concerte şi expoziţii.

""Universitatea altfel: 100 în 1" se doreşte a fi o acţiune de referinţă în suita evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. Instituţii de prestigiu din oraşul Oradea şi judeţul Bihor şi-au unit forţele în susţinerea ideii de diversitate în unitate concretizată prin derularea a 100 de activităţi într-o zi", se arată în invitaţia transmisă de instituţie.

Activităţile vor avea loc între orele 10 şi 22, în şapte locuri din oraş: Universitatea din Oradea, Biblioteca Judeţeană "Gh. Şincai", Bazinul Olimpic, Parcul I.C. Brătianu, faleza şi cursul Crişului Repede, Cetatea Oradea, puncte turistice din Oradea.

Sport şi culoare

La Universitate, programul înscrie, printre altele, o testare a organizaţiei Mensa (ora 11, la Facultatea de Ştiinţe), un workshop pe tema malpraxisului (ora 10, Facultatea de Drept), un seminar despre chirurgia plastică (ora 10, Facultatea de Medicină) şi expoziţia "Oradea în pagini de carte" (orele 10-13, Holul Bibliotecii universitare).

La Biblioteca Judeţeană, doritorii pot participa la o expoziţie de carte dedicată Unirii, şezătoarea "Oradea coase ie", un concert simfonic (ora 11) sau un atelier de origami (orele 10-14). La Bazinul Olimpic, între orele 10 şi 14, vor avea loc întreceri de înot, iar în parcul I.C.Brătianu, după un spectacol de fanfară (ora 10), vor avea loc meciuri de volei, fotbal, baschet, handbal, dar şi ture de alergare ori de zumba, chalistenics şi fitness. Tot aici, tineri din asociaţii studenţeşti de la Medicină vor ţine lecţii deschise despre un stil de viaţă sănătos, avort şi contracepţie, donarea de sângeă, spălarea mâinilor ori alăptare.

Pe faleza Crişului Repede, între restaurantul Rivo şi Podul Dacia, va avea loc, de la ora 14.30, un flashmob ritmic "Sănătate prin mişcare", iar apoi se vor împleti flori tricolore care vor forma un "pod" colorat peste Crişul Repede.

Concurs pentru fotografi

Cele mai multe activităţi sunt programate la Cetate, unde vor fi ateliere de tricotat, sculptură, pictură, concerte în Teatrul de Vară, lecţii de sănătate, expoziţii de fotografie, o vânătoare de comori, dar şi un concurs "Smart Hunt", organizat tot de Mensa România (ora 16.30, în curtea exterioară a Cetăţii).

Totodată, programul zilei cuprinde ghidaje tematice la Sinagoga Zion şi la Turnul Primăriei (ambele de la ora 16.30). De asemenea, va avea loc un concurs de postare fotografii cu Oradea pe Facebook, doritorii fiind îndemnaţi să "urce" pozele pe site-ul altfel.uoradea.ro.

Doritorii sunt invitaţi să descopere programul detaliat pe blogul activităţii, unde de asemenea se pot înscrie ca participanţi la evenimentele care îi interesează.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON