URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2018, 10:35

„Istoria și cenzura scrisului istoric”, volum în onoarea universitarului Ion Zainea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Eveniment cu tradiție în mediul academic, lansarea unui volum de studii dedicat unui cadru universitar cu experiență profesională remarcabilă și-a consumat un nou episod la Universitatea din Oradea. Prin intermediul Facultăţii de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a fost lansată, miercuri, la Biblioteca Universităţii, cartea „Istoria și cenzura scrisului istoric”, cu studii în onoarea profesorului universitar Ion Zainea, ajuns la vârsta de 65 de ani.

Moderatorul evenimentului, istoricul Gabriel Moisa, a arătat, în deschidere, că astfel de iniţiative sunt o formă de recunoștință pentru activitatea cadrelor didactice universitare.

La rândul său, rectorul Universității, Constantin Bungău, a ţinut să sublinieze că „după 65 de ani profesorii universitari încă au viață lungă”. Referitor la cel sărbătorit, rectorul a spus că „sunt mulți istorici, dar puțini au capacitatea de a contribui atât de mult la știința istoriei”, asigurându-l că „vom prețui ceea ce ați făcut pentru știința istoriei și pentru Universitate”.

Directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat al UO, Gheorghe Țarcă, a arătat că profesorul Ion Zainea este unul dintre cei mai activi conducători de doctorat din cadrul instituției, având la acest moment un număr de 15 doctoranzi.

Decanul Facultății, Ioan Horga, a precizat că „deși vine din Dobrogea, Ion Zainea are mai multă molcomie decât un ardelean, o molcomie a oamenilor așezați, care au plecat de jos și au trudit”. „Este o valoare apreciată de colegii de breaslă, dar nu neapărat și de către societate”, a mai afirmat decanul.

În luarea sa de cuvânt, sărbătoritul momentului a punctat pentru cei prezenți câteva din momentele importante ale vieții și carierei sale, afirmând că momentul este unul de prietenie și recunoștință și aducând mulțumiri tuturor celor prezenți și implicați în realizarea volumului.

Născut pe 19 februarie 1952 în localitatea Ciobanu, județul Constanța, Ion Zainea a urmat cursurile Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” Iași, devenind profesor în învățământul preuniversitar. Mutat la Oradea după căsătorie, a intrat în structurile UO în 1992, ca lector, funcționând între anii 2000-2008 ca prodecan al Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale.

Este conducător de doctorat din 2011, iar în perioada 2011-2017 a fost director al Școlii Doctorale de Istorie. Membru în mai multe organizații științifice și culturale, Ion Zainea este autorul a șapte cărți și a numeroase studii, orientate pe subiecte de istorie locală, asociații culturale, învățământ, cenzura în perioada comunistă ș.a.

Volumul „Istoria și cenzura scrisului istoric” cuprinde studii științifice diverse, ale unor autori atât din mediul universitar orădean, cât și din Târgu Mureș, Iași, București etc. Subiectele abordate vizează atât fenomenul cenzurii în perioada comunistă, cât și istorie socială, istorie economică, istoria unor instituții.

Volumul a fost coordonat de istoricii Gabriel Moisa, Sorin Șipoș și Beata Menesi, cei trei având cuvinte nu doar de laudă, cât mai ales de mulțumire la adresa lui I. Zainea. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON