URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2019, 17:17

Orădenii și turiștii, invitaţi să sprijine prin donaţii "contactless" activitățile și obiectivele turistice (FOTO)

Orădenii și turiștii, invitaţi să sprijine prin donaţii 'contactless' activitățile și obiectivele turistice (FOTO) Angela Lupșea a semnat contractul de parteneriat cu Banca Transilvania pentru Charity Box-uri.
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii şi turiştii vor putea sprijini activităţile şi obiectivele turistice ale oraşului, donând cu ajutorul cardului bancar în mai multe aşa-numite Charity Box-uri, amplasate în incinta unor atracţii turistice din Oradea.

Anunţul a fost făcut miercuri - dată de la care se vor putea face şi donaţii - într-o conferinţă presă susţinută la Muzeul istoriei evreilor din Oradea de Angela Lupşea, directoarea Fundaţiei de Protejarea a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, şi doi reprezentanţi ai Băncii Transilvania.

Întâi donaţii, apoi bilete

Cei care vizitează obiectivele turistice ale Oradiei, administrate de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor (Turnul Primăriei, Sinagoga Sion, Muzeul istoriei evreilor şi Muzeul Oraşului Oradea) vor găsi în interiorul acestora câte o aşa numită Charity Box, o cutie neagră de donaţii, în care, însă, nu se vor pune bani, ci se va dona cu cardul.

Concret, banca a pus la dispoziţia Fundaţiei "cutiile", care beneficiază de o tehnologie modernă, fiind posibilă plata de tip "contactless". Astfel, când cardul va atinge cutia, aceasta va transfera o donaţie de 10 lei, suma standard selectată de cei doi parteneri din cadrul proiectului.

Cei care vor să doneze o altă sumă vor putea scana cu telefonul mobil codul QR afişat în zona cutiei (foto), care îi va duce la secţiunea de plăţi de pe site-ul oradeaheritage.ro, unde vor putea să facă un transfer bancar.

Ideea a fost a turiştilor, susţine Lupşea. "E un sistem pe care ni l-au solicitat turiştii. Aceştia vin şi spun că biletul e ieftin. Toată lumea încearcă să mulţumească în plus faţă de ceea ce i s-a oferit. Este alegerea fiecăruia. Dacă donează le mulţumim, iar dacă nu donează le mulţumim de vizită. Banii vor fi utilizați la o nouă ediție a cărții «Povestea Palatelor orădene» cât și pentru acțiuni educative susținute de fundație", a spus directoarea.

Marius Pop, reprezentantul Băncii Transilvania, a declarat că înainte de conferinţă a discutat cu Angela Lupşea despre implementarea unei soluţii de plată online şi de rezervare a biletelor pentru vizitarea acestor atracţii turistice, însă aceste soluţii sunt deocamdată la nivel de idee.

"Muzeul nu va fi desfiinţat"

În afara conferinţei de presă, Lupşea a oferit explicaţii BIHOREANULUI cu privire la situaţia Muzeului Oraşului Oradea, despre care pe blogul lui Bihorel a apărut un articol potrivit căruia Muzeul ar putea fi desfiinţat, dat fiind faptul că avizul provizoriu de funcţionare primit de la Ministerul Culturii a expirat în februarie, iar directoarea a început demersurile de acreditare abia la începutul lunii iulie, după un control al Direcţiei Judeţeană pentru Cultură Bihor.

Directoarea a ţinut să precizeze că MoO (Muzeul oraşului Oradea) se află în proces de acreditare şi, în septembrie, va depune dosarul ce conţine documentaţia cerută prin lege la Direcţia de Cultură. "Muzeul nu va fi nicidecum desfiinţat, demersurile s-au făcut", a susţinut Lupşea. 

Contactată de BIHOREANUL, inspectorul Direcţiei de Cultură Bihor, Adriana Ruge, a spus că înainte de controlul menţionat în articolul de pe blogul lui Bihorel, instituţia a emis într-adevăr o înştiinţare conducerii muzeului, atrăgând atenţia asupra necesităţii începerii demersurilor de acreditare. "Aceasta înştiinţa faptul că trebuie început procesul de acreditare a muzeului", a spus Ruge, referindu-se la termenul de un an după care, potrivit legii, procesul de acreditare trebuia început. "Nu e bine dacă se ajunge în cel de-al doilea an fără acreditare", a mai spus inspectorul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Donaţii "contactless"
La cererea publicului,probabil se vor amplasa astfel de unitati Charity Box in locurile aglomerate ale orasului,posibil si in vehiculele otl,prin institutiile bugetare...peste tot unde exista oportunitatea de a lua de la bogati si a da la saraci. 10lei involuntar nu e mult deloc.
Postat 14 August 2019, 19:06 de excalibur
Dar ce, impozitele și taxele orădenilor nu ajung ?!?
E prea scum betonul cu parandărăt, care înlocuiește natura lucrurilor ?!?
Postat 14 August 2019, 18:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON