URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2019, 19:45

Zilele Culturii Slovace: Tradiţii şi concurs de gătit găluşte tăuţeşti, în Cetate (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nouă ediţie a Zilelor Culturii Slovace a debutat, sâmbătă, în Cetatea Oradea.

După ce pe scenă, în faţa a câteva sute de oameni, au început recitalurile care au prezentat tradiţiile, muzica şi dansurile comunităţii, într-o altă zonă a curţii fortăreţei deputatul Adrian Merka a dat startul tradiţionalului concurs de gătit găluşte slovăceşti sau tăuţeşti, cum mai sunt delicatesele cunoscute. 

Anul acesta la concurs au participat 10 echipe din mai multe zone cu comunităţi slovace din Bihor, între care Oradea, Voievozi, Suplacu de Barcău, Derna, Brusturi şi Aleşd. Toate au primit aceleaşi ingrediente pentru a găti găluştele: făină, patru kilograme de cartofi, ouă, brânză de vacă şi slănină. 

După ce găluştele s-au fiert, un juriu format inclusiv din reprezentanţi ai fiecărei echipe a desemnat, fără să ştie dinainte cine le-a găsit, cele mai bune preparate. 

Adevăraţii câştigători au fost însă orădenii care au vizitat Cetatea şi care au putut degusta gratuit din delicioasele găluşte tăuţeşti. 

Invitatul special al evenimentului a fost ambasadorul Republicii Slovace la Bucureşti, Karol Mistrik, care a primit un clop românesc în dar din partea organizatorilor.

Participanţii la eveniment l-au putut vedea pe scenă şi pe deputatul Adrian Merka, acesta urcând în faţa publicului ca membru al unui ansamblu tradiţional. 

În curtea interioară a palatului princiar au fost expuse spre vânzare şi diverse bunătăţi şi obiecte handmade aduse de comercianţi din Slovacia. Între acestea se numără turtă dulce, lumânări şi săpunuri şi săruri de baie naturale. 

Sărbătoarea continuă duminică în Cetate, la Zilele Culturii Slovace. De la ora 14 este programat să înceapă un nou concurs, de data aceasta de gătit plăcinte cu cartofi, la care vor participa 13 echipe. 

După concurs va urma un program artistic cu dansuri tradiţionale, iar de la ora 15.30 va urca pe scenă aceeaşi formaţie Cardas Z Abova din Slovacia. Premierea celor mai buni plăcintari va avea loc de la ora 17.30.

Evenimentul este organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România cu sprijinul Asociaţiei pentru Promobvarea Turismului în Oradea şi Regiune (Visit Oradea) şi al Muzeului Oraşului Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
targ cu discriminare - participantii vorbesc doar slovaca pe scena si intre ei!
anul trecut acest eveniment a fost anost, din cauza ploii dar si din cauza organizarii evenimentului - in mod ciudat si de neinteles, participantii cu origini slovace au urcat pe scena si au vorbit doar in slovaca la microfon, ceea ce a contrariat mai multi oradeni prezenti in cetate. in afara de familiile slovace, nimeni nua inteles ce premiau, ce laudau sau ofereau. consider ca ar fi fost de bun simt sa vorbeasca in slovaca si romaneste deopotriva! cunosc cultura slovaca, am calatorit de multe ori in Slovacia, imi place gastronomia lor, insa nu apreciez deloc faptul ca la un asemenea targ, organizatorii nu vorbesc limba romana, vorbesc de cei din Bihor sau judetele vecine!
Postat 07 Septembrie 2019, 22:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON