URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2018, 16:30

O carte pentru unire: „Basarabia. Suferință și speranță”, de moldoveanul Nicolae Dabija și orădeanul Teodor David (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un scriitor basarabean şi unul orădean au încercat să unească cele două ţări într-o singură patrie, printr-un volum scris împreună. Cartea se doreşte o pledoarie pentru unirea pe care cei doi autori, Nicolae Dabija şi Teodor David, spun vădit că o doresc.

"Basarabia. Suferinţă şi speranţă" a fost lansată vineri la Oradea, în sala mare a Prefecturii, prilej cu care prefectul Bihorului, Ioan Mihaiu, i-a prezentat pe cei doi scriitori. Despre Teodor David, Mihaiu a spus că este "personalitatea care creează poduri acum între Oradea şi Chişinău", iar despre academicianul Nicolae Dabija a precizat că "este un scriitor de importanţă internaţională".

Teodor David a mărturisit că a scris această carte pentru că este printre acei români care de mic "a auzit plânsul neamului". "Am scris pentru a le aminti moldovenilor despre atrocităţile pe care le-au provocat ruşii şi pentru a le aminti că suntem toţi români", a mai spus orădeanul. Apoi, acesta s-a arătat convins că unirea între România şi Republica Moldova va avea loc: "Nu mai vrem şi nu mai putem trăi fără Basarabia".

Totodată, Nicolae Dabija a spus că, de câte ori trece Prutul, se simte ca acasă. "Eu vin din patria lui Eminescu - în patria lui Eminescu, din ţara limbii române – în ţara limbii române", a spus academicianul.

Dabija a mai mărturisit în faţa celor aproape 100 de oameni strânşi la lansare că, după ce a înţeles că este imposibil ca Republica Moldova să devină membru deplin al Uniunii Europene, a ştiut că singura şansă este crearea statului comun România. "Numai fiind împreună cu Basarabia, România nu va sângera, iar cei care încearcă să caute diferenţe între noi şi noi, vreau să le zic că acestea nu sunt. Este doar o graniţă, care este cel mai ruşinos lucru ce poate fi între teritoriile aceluiaşi stat", a declarat scriitorul basarabean.

Filologul orădean Mihai Drecin a subliniat şi el scopul volumului lansat. "Mesajul acestei cărţi este să ne unim, ca ţară, pentru a se face un pas înainte din punct de vedere atât economic, cât şi cultural, apărându-ne România de toţi duşmanii noştri", a declarat Drecin.

Necesitatea unirii a fost subliniată şi pe coperta cărţii, unde se regăsesc interpreta de muzică populară din Oradea Bianca Popa şi moldoveanul Viorel Furculiţă, student la Oradea. Imaginea simbolizează trecerea Prutului de către basarabean, care apoi este întâmpinat de româncă.

Cei doi scriitori nu sunt la prima lor colaborare. În urmă cu doi ani, au lansat cartea "Drumul Basarabiei", unde se vorbeşte despre trei sferturi de veac de la masacrul românilor la Fântâna Albă din Bucovina şi drama deportărilor sătenilor din Livada în urma Dictatului de la Viena.

Mihaela Furculiţă
studentă, anul I

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Excelent
Romania, strange randurile. Felicitari!
Postat 10 Iunie 2018, 00:41 de Alcor
Felicitari !
Succes mai departe !
Postat 09 Iunie 2018, 21:50 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON