URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2020, 10:05

Cele mai bune imagini "trase" în 2019 de fotoreporterii din Bihor şi Hajdú Bihar, expuse la Oradea (FOTO)

Cele mai bune imagini 'trase' în 2019 de fotoreporterii din Bihor şi Hajdú Bihar, expuse la Oradea (FOTO) (foto: Szilagyi Lorand)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Galeria Euro Foto Art (Centru Expoziţional FIAP) va găzdui, sâmbătă, de la ora 11, vernisajul expoziţiei fotoreporterilor din Euroregiunea Bihor & Hajdú Bihar, care cuprinde cele mai bune imagini realizate de aceştia în anul 2019.

Fotografii din Euroregiune

Evenimentul organizat de Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art", Uniunea Ziariştilor Profesionişti - filiala Bihor şi Casa "Partium" din Debreţin va avea loc în prezenţa fotoreporterilor şi a altor reprezentanţi ai redacţiilor din Bihor şi Hajdú Bihar. 

La ediţia a IV-a a concursului internaţional au participat fotoreporteri amatori şi profesionişti ai mass-mediei tipărite şi electronice din judeţele Bihor (RO) şi Hajdú Bihar (HU), cu câte 10 imagini de fotoreportaj/autor, realizate pe parcursul anului 2019 în cele două judeţe. Pentru această ediţie s-au înscris în total 13 fotoreporteri, din care 6 de la ziarele orădene: Biharország, Bihoreanul, Crişana, Jurnal Bihorean şi Uniunea Ziariştilor Profesionişti - filiala Bihor, respectiv 7 de la mass-media din judeţul Hajdú-Bihar: Hajdú-Bihari Napló, portalul DENAGY din Debrecen, respectiv de la Bihari Hírlap din Beretyóújfalu. 

Un juriu internaţional format din artistul fotograf Ştefan Tóth István AFIAP, preşedintele Asociaţiei "Euro Foto Art" (preşedintele juriului), Şerban Carţiş, preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti filiala Bihor (UZPBH), şi Stanik István, expert media Debrecen (HU), au jurizat 130 de imagini codificate, fără să cunoască numele autorilor.

Fotoreporterul BIHOREANULUI, de nota 10

În urma centralizării punctajelor cumulate, au fost acceptate pentru expunere 103 imagini alb-negru şi color realizate de fotoreporterii Camelia Buşu (RO), Csíki Ioan (RO), Halics Szófia (HU), Illés Imre Emeric (RO), Ciprian Iovan (RO), Kocsis Csaba (HU), Kovács Péter (HU), Szegedi Éva (RO), Szilagyi Lorand (RO), Ovi D. Pop (RO), Radui Elemér (RO), Remus Toderici (RO), Varga Erzsébet Mandy (RO). 

Juriul internaţional a decis să acorde în acest an 4 cupe. Cupa Fotoreporterilor Bihoreni a revenit fotoreporterilor Remus Toderici (Crişana) şi Halics Szófia (Bihari Hírlap din Beretyóújfalu). Cupa UZPBH a fost acordată fotoreporterului Szilagyi Lorand (Bihoreanul) şi Cupa Casa Partium Debrecen a fost atribuită fotoreporterului Ovi D. Pop (UZPBH).

Fotoreporterul BIHOREANULUI, Szilagyi Lorand, a fost premiat pentru o fotografie realizată în aprilie 2019, la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de administraţie românească. În imagine, apare un băieţel care aşteaptă să dea mâna cu primarul Ilie Bolojan, care saluta mai mulţi preoţi prezenţi la eveniment. De altfel, imaginea a fost singura care a primit 10 pe linie din partea juraţilor.

De asemenea, portalul "Debrecen - Nagyárad" (DENAGY) a acordat un premiu special imaginii intitulate "Carnavalul Florilor la Oradea", realizate de fotoreporterul Csíki Ioan (RO), pentru modul în care simbolizează relaţiile de înfrăţire dintre Oradea şi Debrecen.

Vernisaj cu muzică

La vernisaj, lucrările vor fi prezentate de criticul de artă Ramona Novicov (în limba română) şi expert media Stanik István din Debrecen (în limba maghiară).

Momentele muzicale vor fi asigurate de elevii Liceului de Arte din Oradea. Elevul Ferencz István (clasa a V-a, profesor pregătitor Anita Lupse) va interpreta la vioară împreună cu Ferencz Mercédesz (pian) piesa "Tarantella" de Gusztáv Ellerton. Eleva Alesia Nicole Alb (clasa a VI-a profesor pregătitor: Bonţu Aurica) va susţine piese din folclorul românesc, iar colega ei Porsztner Abigél (clasa a XII-a, profesor pregătitor: Măslină Pop Ancuţa) va interpreta piese din folclorul maghiar. 

Expoziţia organizată în parteneriat cu Biblioteca judeţeană "Georghe Şincai" şi Clubul Fotografic "Nufărul" Oradea va rămâne la dispoziţia publicului, gratuit, până pe 6 martie, în zilele de lucru între orele 8 şi 19.

Expoziţia internaţională face parte din ediţia a VIII-a a Festivalului Internaţional de Fotografie "Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly", organizat de Asociaţia Internaţională "Euro Foto Art" sub auspiciile FIAP, recunoscută de UNESCO.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON